Το ακριβές ενεργειακό αποτύπωμα των πόλεων του Ηρακλείου, του Λονδίνου και της Βασιλείας επιχειρεί να μετρήσει μέσω δορυφόρων ένα καινοτόμο ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα το οποίο συντονίζει το Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) με έδρα το Ηράκλειο.
Η έρευνα αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου 2 χρόνια, ενώ μέσα από τις μετρήσεις που γίνονται θα γίνει γνωστό, μεταξύ άλλων, σε ποιες περιοχές οι εκπομπές θερμότητας από τις ανθρώπινες δραστηριότητες είναι υψηλές, αλλά και με ποιο τρόπο επηρεάζεται η κατανάλωση ενέργειας από τον τουρισμό.
Στο μεταξύ, στη δημιουργία μη επανδρωμένων ιπτάμενων οχημάτων με τεχνητή νοημοσύνη που τούς δίνει τη δυνατότητα συγκέντρωσης και ανάλυσης δεδομένων σε πραγ- ματικό χρόνο, έχει προχωρήσει η Μονάδα Χωρικών Πληροφοριακών Συστημάτων (SenseLab) που ανήκει στο Εργαστήριο Γεωδαισίας και Γεωπληροφορικής του Πολυτεχνείου Κρήτης, ανοίγοντας τον δρόμο για πολύτιμες εφαρμογές προστασίας του περιβάλλοντος.
Τα παραπάνω επισημάνθηκαν, μεταξύ άλλων, στην εσπερίδα με θέμα «Τεχνολογίες παρακολούθησης και προστασίας του περιβάλλοντος: μια διεπιστημονική προσέγγιση» που διοργάνωσαν το Πολυτεχνείο Κρήτης, το ΤΕΕ-ΤΔΚ και ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων στις εγκαταστάσεις του Τεχνικού Επιμελητηρίου. Ειδικότερα, η συνεργαζόμενη ερευνήτρια στο ΙΤΕ Ζίνα Μητράκα, μιλώντας με θέμα «Τηλεπιστόπηση περιβάλλοντος, γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών και συστήματα λήψης αποφάσεων», αναφέρθηκε σε ένα νέο καινοτόμο πρόγραμμα το οποίο συντονίζει το ΙΤΕ και στο οποίο συμμετέχουν ερευνητικοί φορείς και ιδρύματα από την υπόλοιπη Ευρώπη.
«Στο πλαίσιο του προγράμματος προσπαθούμε να μετρήσουμε από δορυφορικές εικόνες και δεδομένα την ανθρωπογενή θερμότητα και τη ροή της στις πόλεις. Αυτό έχει άμεση σχέση με τη βελτίωση της ποιότητας ζωής καθώς βρισκόμαστε σε μια περιοχή της Μεσογείου που τα καλοκαίρια υποφέρουμε από τη ζέστη και συγχρόνως γνωρίζουμε ότι υπάρχει μεγάλη κατανάλωση ενέργειας αλλά είναι κάτι που δεν το έχουμε μετρήσει», εξήγησε η κα Μητράκα.
Συνεχίζοντας τόνισε ότι το πρόγραμμα βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου 2 χρόνια, ενώ πέρα από το Ηράκλειο αντίστοιχες μετρήσεις διεξάγονται στο Λονδίνο και τη Βασιλεία.
ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Πολύτιμες πληροφορίες που μπορούν να «θωρακίσουν» το περιβάλλον παρέχει μια ακόμα πρωτοποριακή εφαρμογή που δημιούργησε η Μονάδα Χωρικών Πληροφοριακών Συστημάτων (SenseLab) του Εργαστηρίου Γεωδαισίας και Γεωπληροφορικής του Πολυτεχνείου Κρήτης. Πρόκειται για μη επανδρωμένα ιπτάμενα οχήματα με τεχνητή νοημοσύνη τα οποία μπορούν να συγκεντρώνουν, να αναλύουν και να στέλνουν δεδομένα σε πραγματικό χρόνο.
«Τα μη επανδρωμένα ιπτάμενα οχήματα μπορούν να αποτυπώσουν τη φυσική γήινη επιφάνεια και τα περιβαλλοντικά μεγέθη μιας περιοχής με διάφορους τρόπους: με μια απλή τρισδιάστατη χαρτογράφηση του χώρου ή με τη χρήση υπερφασματικών ή πολυφασματικών μηχανών ή θερμικών μηχανών όπου μπορούν να αποδώσουν το ενεργειακό αποτύπωμα μιας πόλης, μιας αγροτικής περιοχής ή κάποιων εγκαταστάσεων», εξήγησε ο επίκουρος καθηγητής της Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης Παναγιώτης Παρτσινέβελος. Όπως τόνισε τα μη επανδρωμένα ιπτάμενα οχήματα μπορούν εύκολα να πραγματοποιήσουν περιβαλλοντικές μετρήσεις, χαρτογραφήσεις και αποτυπώσεις μέσω αισθητήρων, είτε στο έδαφος είτε στον αέρα, ενώ σε ερευνητικό επίπεδο η επιστημονική ομάδα έχει προσδώσει νόηση στα οχήματα ώστε με επεξεργασία επί της πτήσεις να στέλνουν τα δεδομένα αυτόματα και οι δέκτες να μπορούν να λάβουν αποφάσεις σε πραγματικό.