Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Πρωτοποριακό σύστημα παρακολούθησης δακοπαγίδων

Eνα πρωτοποριακό σύστημα παρακολούθησης δακοπαγίδων και της διαδικασίας τους ψεκασμού, που εξασφαλίζει τη βελτιστοποίηση της όλης διαδικασίας έχουν θέσει σε πειραματική εφαρμογή επιστήμονες του Τ.Ε.Ι. Χανίων, σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο, το Ινστιτούτο Υποτροπικών και Ελιάς και το Πανεπιστήμιο του Denver στις Η.Π.Α., ενώ χρηματοδοτήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος “Αρχιμήδης ΙΙΙ”.
Το σύστημα που έχει δοκιμαστεί στα εργαστήρια θα μπει σε λειτουργία στις αρχές Ιουλίου σε ελαιώνες στην περιοχή του Κολυμπαρίου προκειμένου να διαπιστωθεί η λειτουργία του στην πράξη.
«Πρόκειται για ένα σύστημα αυτοματισμού που διασφαλίζει και εποπτεύει την ορθή εφαρμογή της διαδικασίας του δολωματικού ψεκασμού» λέει στα “Χ.Ν.” ο έχων την ευθύνη της υλοποίησης και παρακολούθησης της όλης προσπάθειας, Γιώργος Φουσκιτάκης, επίκουρος καθηγητής στη Σχολή Εφαρμοσμένων Επιστημών – Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών του παραρτήματος Χανίων του Τ.Ε.Ι. Κρήτης. Μαζί με  τους συνεργάτες του Ηρακλή Ρηγάκη και Λευτέρη Δοϊτσίδη, ο κ. Φουσκιτάκης προχώρησε στη σύλληψη της ιδέας και στην υλοποίησή της.

Η “έξυπνη” δακοπαγίδα
Στα εργαστήρια του Τ.Ε.Ι. στα Χανιά κατασκευάστηκε μια “έξυπνη” δακοπαγίδα. Μία δακοπαγίδα που αν χρειαστεί μπορεί να παραχθεί και μαζικά.
Ο κ. Φουσκιτάκης μας εξηγεί πώς ακριβώς λειτουργεί. «Η “έξυπνη” δακοπαγίδα αναπτύχθηκε στο εργαστήριό μας. Σε μια παγίδα, μία απλή πλαστική κατασκευή κάναμε επεμβάσεις για την τοποθέτηση ηλεκτρονικού εξοπλισμού. Πρόκειται για ένα Gps, για μια μικρή φωτογραφική κάμερα κινητού τηλεφώνου, που θα φωτογραφίζει το περιεχόμενο της δακοπαγίδας και θα στέλνει τα στοιχεία με τεχνικές κινητής τηλεφωνίας σε υπολογιστή στις εγκαταστάσεις του Τ.Ε.Ι. Η κάμερα προγραμματίζεται να λαμβάνει φωτογραφίες όποτε θέλουμε εμείς (π.χ. 8 το πρωί, 2 το μεσημέρι, 10 το βράδυ) ή και τη στιγμή που επιθυμούμε άμεσα με ένα απλό μήνυμα. Στον κεντρικό υπολογιστή με κατάλληλο λογισμικό γίνεται η επεξεργασία της εικόνας και ο υπεύθυνος γεωπόνος μπορεί άμεσα να κάνει εκτίμηση του δακοπληθυσμού εντός της παγίδας. Ο γεωπόνος θα μπορεί άμεσα σε χρόνο “μηδέν” να δει τον πληθυσμό των δακοπαγίδων σε όποια περιοχή επιθυμεί, αφού εκεί έχουν τοποθετηθεί δακοπαγίδες και εφόσον το κρίνει σκόπιμο να στείλει τον παγιδοθέτη για να κάνει και οπτικό έλεγχο για τι συμβαίνει». Πράγματι τα στοιχεία από την πειραματική λειτουργία της “έξυπνης” δακοπαγίδας είναι εξαιρετικά. Από την έξυπνη παγίδα βλέπουμε τις φωτογραφίες, να διακρίνεται ξεκάθαρα ο αριθμός και τα έντομα που βρίσκονται σ’ αυτή. Πλέον ο γεωπόνος θα μπορεί να παρακολουθεί τις 10 – 12 δακοπαγίδες που έχουν τοποθετηθεί σε ελαιώνες με 10.000 δέντρα σε χρόνο μηδέν!

Ψεκασμός  με σύστημα!
Παράλληλα οι επιστήμονες έχουν εξελίξει και ένα σύστημα παρακολούθησης του ψεκασμού έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η σωστή ποσότητα φαρμάκου και ότι τα συνεργεία πηγαίνουν απ’ όλους τους ελαιώνες.
«Για τους ψεκασμούς υπάρχει μια ολόκληρη διάταξη που τοποθετείται επί του γεωργικού ελκυστήρα και συνεργάζεται με συμβατική διάταξη ψεκασμού και η οποία πλην της   θέσης του τρακτέρ καταγράφει σε πραγματικό χρόνο την ποσότητα του υγρού που ψεκάζεται ανά δέντρο, πού ψεκάστηκε, αν ψεκάστηκε, ενώ λαμβάνεται και φωτογραφία» λέει ο κ. Φουσκιτάκης.
Τα παραπάνω στοιχεία θα μπορούσαν να στέλνονται σε πραγματικό χρόνο στο κεντρικό σύστημα, αλλά σε αυτή τη φάση οι δημιουργοί του έχουν αποφασίσει να αποθηκεύονται σε κάρτα μνήμης. Ετσι μόλις τελειώσει ο ψεκασμός θα μεταφέρονται στον υπολογιστή. «Το σύστημα πέραν του ότι καταγράφει τη θέση των συνεργείων και την ποσότητα των φαρμάκων ρυθμίζει και την ποσότητα σε κάθε ψεκασμό. Το ηλεκτρονικό σύστημα ανοίγει την ηλεκτροβαλβίδα όσο πρέπει προκειμένου να περάσει η σωστή ποσότητα σε κάθε ψεκασμό. Μέχρι τις 10 Ιουλίου θα είναι έτοιμη η ψεκαστική διάταξη και μόλις μας δώσει την εντολή ο συνεργάτης μας από το ΕΘΙΑΓΕ θα μπορέσουμε να την τοποθετήσουμε προκειμένου να τη δοκιμάσουμε σε μεγάλη έκταση σε ελαιώνες» τονίζει ο κ. Φουσκιτάκης.
Ενα μείζον ζήτημα γι’ αυτά τα θέματα είναι το οικονομικό και το κόστος της αξιοποίησης αυτής της κατασκευής. «Παρότι δεν είμαι οικονομολόγος, αλλά μηχανικός θα επιχειρήσω να κάνω μια εκτίμηση» λέει ο συνομιλητής μας, συμπληρώνοντας πως «το κόστος των παγίδων είναι ένα θέμα. Αν υπάρξει πολιτική απόφαση να κατασκευαστούν μαζικά ή αν ένας εργολάβος ψεκασμών (σ.σ. Συνεταιρισμός ή αναπτυξιακή Δήμων) αποφασίσει να το εγκαταστήσει τότε το κόστος θα μειωθεί. Το κόστος προμήθειας του συστήματος ψεκασμού είναι μικρό, γίνεται άπαξ. Δηλαδή αυτή τη στιγμή με αυτό το σύστημα αντί για 5 ψεκασμοί θα μπορούσαν να γίνονται 4, να υπάρχει μειωμένη χρήση φαρμάκου, θα γίνεται καλύτερος ψεκασμός χωρίς τα προβλήματα του παρελθόντος και υπάρχει και ένα μη μετρήσιμο κέρδος για το φυσικό περιβάλλον».
Το σύστημα θα μετρηθεί το επόμενο διάστημα σε ελαιώνες έτσι να εντοπιστούν και να αντιμετωπιστούν  όποιες αδυναμίες παρουσιάσει.

ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ: Με ανάθεση θα γίνει η δακοκτονία
Σε διαπραγμάτευση με τους εργολάβους δακοκτονίας -Συνεταιρισμούς και Αναπτυξιακές Δήμων- για την απευθείας ανάθεση σε αυτούς του έργου προχωρά εντός των ημερών η Περιφέρεια Κρήτης. Για να γίνει αυτό απαιτείται ένα έγγραφο από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κάτι που αναμένεται να γίνει σήμερα -σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες- έτσι ώστε η όλη διαδικασία να ξεκινήσει τη Δευτέρα.
Η δακοκτονία θα γίνει με τα αυξημένα ποσά που έχουν εγκριθεί φέτος εν συγκρίσει με πέρυσι, ωστόσο οι εργολάβοι δακοκτονίας αναμένουν και τις 300.000 ευρώ που είχε δεσμευτεί προφορικά ο αναπλ. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου.
Την ίδια στιγμή η παγιδοθέτηση έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και σύμφωνα με τους γεωπόνους ο αριθμός του πληθυσμού του δάκου παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα