Οι δύο γειτονικές χώρες πρωτοτυπούν για διαφορετικούς λόγους σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς κατά του κορωνοιού.
Το Ισραήλ έχει καταφέρει να εμβολιάσει ταχύτατα χιλιάδες πολίτες με θεαματικά αποτελέσματα και κομίζει τα πρώτα θετικά μηνύματα από το εμβόλιο κατά της COVID – 19.
Από την άλλη πλευρά, η Ιορδανία εκπλήσσει απρόσμενα με τον εμβολιασμό των προσφύγων, δίνοντας το παράδειγμα παγκοσμίως.
Οι δύο χώρες πραγματικά διδάσκουν πως και με ποιο τρόπο μπορούν να δοθούν αισιόδοξα μηνύματα εν μέσω της συνεχιζόμενης πανδημίας.
Συγκριτική Μελέτη για τον εμβολιασμό
Ένα μήνα μετά το ξεκίνημα της εμβολιαστικής καμπάνιας στο Ισραήλ και τα πρώτα αποτελέσματα μελέτης δείχνουν ότι το εμβόλιο μειώνει σαφώς τον αριθμό των νέων κρουσμάτων κορωνοιού.
Ήδη δύο εβδομάδες μετά την πρώτη δόση από το εμβόλιο της Biontech-Pifzer, ο αριθμός των θετικών τεστ στις ηλικίες μετά τα 60 έτη ήταν σημαντικά χαμηλότερος, σύμφωνα με την μελέτη του μεγαλύτερου ταμείου υγείας της χώρας.
Πράγματι, το ταμείο Clalit συνέκρινε μία ομάδα από 200.000 εμβολιασμένους άνω των 60 ετών με μία εξίσου μεγάλη και ίδια σε ηλικία ομάδα μη εμβολιασμένων, που σύμφωνα με τoν επικεφαλή ιατρικό λειτουργό, Ran Balicer, είναι η πιο ενδιαφέρουα ηλικιακή ομάδα που αφορά την αποτελεσματικότητα και επίδραση του εμβολίου.
Ο Balicer τόνισε ότι με αυτό τον τρόπο δεν λανσάρουν τα ειδικά τεστ αλλά παρατηρούν τις ομάδες στην πραγματική τους ζωή.
Τα αποτελέσματα αφορούν άτομα και από τις δύο ομάδες, οι οποίες για διαφορετικούς λόγους έπρεπε να κάνουν τεστ για τον κορωνοιό, είτε επειδή είχαν συμπτώματα είτε επειδή είχαν έρθει σε επαφή με νοσούντες.
Το μερίδιο των θετικά διαγνωσμένων – συμπτωματικοί ή ασυμπτωματικοί – ανήλθε στην ομάδα των εμβολιασμένων σε 33% λιγότερο από ότι στην ομάδα αυτών που δεν είχαν εμβολιαστεί, είπε ο Balicer.
Ο επιδημιολόγος κάνει λόγο για ένα ενθαρρυντικό αποτέλεσμα που δείχνει ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό ακόμη και σε μεγαλύτερες ηλικίες. Υπολογίζει δε ότι ο αριθμός των βαριά νοσοσύντων ασθενών από κορωνοιό σύντομα θα μειωθεί.
Πρωτοπόρο το Ισραήλ στον εμβολιασμό
Το Ισραήλ με την ταχύτατη εμβολιαστική καμπάνια θεωρείται πρωτοπόρος χώρα.
Περισσότεροι από 2 εκατ άνθρωποι έχουν λάβει ήδη την πρώτη και περίπου 250.000 την δεύτερη δόση του εμβολίου.
Ήδη 75% των ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών εμβολιάστηκαν, σύμφωνα με τα στοιχεία του Balicer.
«Καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι να μεταδίδονται γρήγορες και αξιόπιστες πληροφορίες για την εμβολιαστική καμπάνια στο Ισραήλ», είπε ο Balicer που είναι πρόεδρος της ομάδας ειδικών σε θέματα κορωνοιού που συμβουλεύει την κυβέρνηση.
”Παρακολουθούμε την επίδραση του εμβολίου υπό πραγματικές συνθήκες”, πρόσθεσε.
Ιορδανία: Η πρώτη χώρα που εμβολιάζει πρόσφυγες κατά του κορωνοϊού
Την ίδια στιγμή, η γειτονική Ιορδανία δίνει το παράδειγμα με τους εμβολιασμούς προσφύγων κατά της COVID – 19. Παρά το γεγονός ότι δεν φιγουράρει ανάμεσα στις χώρες που προβάλλονται διεθνώς για την ασκούμενη πολιτική Υγείας κατά του κορωνοϊού, εντούτοις ξεχωρίζει και πρωτοτυπεί για το γεγονός ότι ήδη εμβολιάζει πρόσφυγες στα πλαίσια της αντιμετώπισης της παανδημίας.
Η Raia Alkabasi, Ιρακινή πρόσφυγας που ζει στην πόλη Irbid στη βόρεια Ιορδανία, ήταν η πρώτη καταγεγραμμένη πρόσφυγας από την Ύπατη Αρμοστεία που εμβολιάστηκε στις 14 Ιανουαρίου στην Κλινική Εμβολιασμού του Irbid. Το Υπουργείο Υγείας της Ιορδανίας είναι ο αρμόδιος φορέας για τη διεξαγωγή των εμβολιασμών.
Η Ιορδανία δίνει το παράδειγμα
“Για μια ακόμα φορά, η Ιορδανία δίνει το παράδειγμα μέσα από το ηγετικό της πνεύμα και την αλληλεγγύη της στη φιλοξενία των προσφύγων. Η χώρα έχει συμπεριλάβει τους πρόσφυγες σε κάθε πτυχή της ανταπόκρισης της δημόσιας υγείας στην πανδημία, συμπεριλαμβανομένης της εθνικής εκστρατείας εμβολιασμού, αποδεικνύοντας ότι υπάρχει τρόπος προκειμένου να είναι όλοι οι άνθρωποι ασφαλείς”, τονίζει ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Filippo Grandi.
Έκκληση και στις άλλες χώρες να εμβολιάσουν πρόσφυγες
“Απευθύνω έκκληση σε όλες τις χώρες να ακολουθήσουν το ίδιο παράδειγμα και να συμπεριλάβουν τους πρόσφυγες στις εκστρατείες εμβολιασμού τους ισότιμα με τους ημεδαπούς και σύμφωνα με τις αρχές για τη διάθεση του εμβολίου που ορίζει η πρωτοβουλία COVAX.”, δήλωσε ο Grandi.
Οι εθνικές αρχές είναι υπεύθυνες για την ανταπόκριση που θα παρέχουν στον τομέα της δημόσιας υγείας και για τα προγράμματα εμβολιασμού κατά του COVID-19.
Η Ύπατη Αρμοστεία γνωρίζει ότι από τις 90 χώρες που βρίσκονται στο στάδιο σχεδιασμού εθνικών στρατηγικών εμβολιασμού κατά του COVID-19, το 51% – ή 57% – έχει δεσμευθεί να συμπεριλάβει και τους πρόσφυγες.
Συνεργασία Ύπατης Αρμοστείας με την ιορδανική κυβέρνηση
Στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου εμβολιασμού της Ιορδανίας, που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα, κάθε κάτοικος της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο, δικαιούται να λάβει το εμβόλιο δωρεάν.
Η στενή συνεργασία μεταξύ της Ύπατης Αρμοστείας, της κυβέρνησης της Ιορδανίας και του Υπουργείου Υγείας, καθώς και η πιστή τήρηση από τους πρόσφυγες των μέτρων πρόληψης, συνέβαλαν σημαντικά στον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού μεταξύ των ευάλωτων αυτών πληθυσμών.
Πρόσφυγες – θετικοί στον κορωνοϊό
Από πέρυσι τον Σεπτέμβριο που επιβεβαιώθηκε η πρώτη περίπτωση κορωνοϊού στον προσφυγικό πληθυσμό στην Ιορδανία, 1.928 πρόσφυγες που ζουν σε προσφυγικούς καταυλισμούς έχουν διαγνωσθεί θετικοί στον κορωνοϊό. Το ποσοστό των προσφύγων που έχει νοσήσει παραμένει χαμηλό, στο 1,6%, σε σύγκριση με το 3% του γενικού πληθυσμού της Ιορδανίας.