Σειρά πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση του προβλήματος με τα αδέσποτα αναλαμβάνει ο δήμος Ηρακλείου, σύμφωνα με τα όσα έγιναν σήμερα γνωστά σε συνέντευξη στη Λότζια.
Κατά τη συνέντευξη οι αντιδήμαρχοι Προγραμματισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης, Πέτρος Ινιωτάκης, και Παιδείας, Μαρία Καναβάκη, καθώς και ο επικεφαλής της πενταμελούς επιτροπής για το κυνοκομείο και δημοτικός σύμβουλος Άρης Αθανασάκης έθεσαν ως προτεραιότητα την αναβάθμιση των υπηρεσιών του δημοτικού κυνοκομείου, την ευαισθητοποίηση των πολιτών και την ορθολογική διαχείριση του θέματος των αδέσποτων ζώων.
Όπως τονίστηκε, η στρατηγική στην οποία θα κινηθεί ο δήμος το επόμενο διάστημα θα αναδεικνύει τις ευθύνες -και ποινικές- όλων όσοι αθετούν τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει, εγκαταλείποντας στον αστικό αλλά και περιαστικό ιστό της πόλης σκυλιά που έχουν υιοθετήσει, χωρίς να αντιλαμβάνονται τα τεράστια προβλήματα που προξενεί τόσο για τα ζώα όσο και για ολόκληρη την κοινωνία αυτή η στάση.
Εξάλλου, επισημάνθηκε ότι η εγκατάλειψη είναι απάνθρωπη, ανεύθυνη και παράνομη και τιμωρείται αυστηρά με φυλάκιση από ένα έως πέντε χρόνια, με χρηματική ποινή 5.000- 15.000 ευρώ και με διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ.
Παράλληλα αναφέρθηκε ότι σύμφωνα με τον νόμο για τα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς, είναι υποχρέωση των κατόχων τους να προσκομίζουν, επί αποδείξει, στον δήμο αντίγραφο του πιστοποιητικού ηλεκτρονικής σήμανσης του ζώου τους, ώστε να δημιουργηθεί μία ηλεκτρονική βάση δεδομένων με τον αριθμό των δεσποζόμενων σκυλιών.
Στη συνέντευξη Τύπου αναπτύχθηκαν και οι ενέργειες και πρωτοβουλίες για το επόμενο εξάμηνο μεταξύ των οποίων είναι: Μετά από έγκριση από τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο, εθελοντές κτηνίατροι θα προχωρήσουν σε περίπου 100 στειρώσεις αδέσποτων σκύλων οι οποίοι φιλοξενούνται κατά διαστήματα στο κυνοκομείο.
Επίσης, έχει κατατεθεί στην Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφέρειας Κρήτης αίτηση για έγκριση λειτουργίας δημοτικού κτηνιατρείου στον χώρο του κυνοκομείου. Ακόμη, οι πολίτες ευπαθών ομάδων θα μπορούν να πηγαίνουν στον χώρο του δημοτικού κτηνιατρείου και έναντι μικρού αντίτιμου θα μπορούν να καταγράφουν τον δεσποζόμενο σκύλο τους.
Παράλληλα ο δήμος έχει προγραμματίσει συνάντηση με την αστυνομία για την εφαρμογή του νόμου για τα αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς, ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο της εγκατάλειψης, της κακοποίησης και της μη ανάληψης υποχρεώσεων από τους ιδιοκτήτες δεσποζόμενων σκυλιών.
Ακόμη στοχεύει και στην τοποθέτηση δέκα ταϊστρών σε επιλεγμένα σημεία, όπου θα τροφοδοτούνται καθημερινά με τροφή, ενώ καλεί τους εθελοντές και τις εθελόντριες να δηλώσουν αδέσποτα ζώα και περιοχές στις οποίες μπορούν να έχουν υπό την προστασία τους και να τους παρέχουν τροφή.
Σε εξέλιξη είναι διαδικασία εύρεσης χώρου, ώστε να δημιουργηθεί πάρκο ζώων, στο οποίο θα μπορούν οι ιδιοκτήτες να αφήνουν ελεύθερα τα σκυλιά τους.
Τέλος, ο δήμος θα ξεκινήσει σειρά δράσεων σε σχολεία για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών για το όλο θέμα επισημαίνοντας ότι «με τη συνδρομή όλων μπορούμε να τα καταφέρουμε και το Ηράκλειο να δείξει το καλό του πρόσωπο, εκείνο της φιλοζωίας και της ανοχής, το πρόσωπο της συνύπαρξης και της αλληλεγγύης προς όλους τους φίλους μας ανθρώπους και σκυλιά».