» Ανακατασκευή σπιτιού ελληνικής οικογένειας στο Κουμ Καπί
Αγνώριστο έχουν κάνει το σπίτι μιας ελληνικής οικογένειας τα μέλη της “Αλβανικής Κοινότητας Χανίων”.
Η οικία στο κάτω Κουμ Καπί λόγω παλαιότητας και οικονομικής αδυναμίας της οικογένειας ήταν σε κακά χάλια. Με πρωτοβουλία μελών της Αλβανικής Κοινότητας , οικοδόμων, τεχνιτών, μαστόρων έχει ξεκινήσει εδώ και 30 ημέρες μια μεγάλη προσπάθεια ανακατασκευής της κατοικίας!
Όπως εξήγησε στα “Χ.Ν.” ο πρόεδρος της “Αλβανικής κοινότητας Χανίων” κ. Αφρίμ Αβτάι «ένα μέλος μας ο Σπύρος είναι γείτονας με τα παιδιά που μένουν σε αυτό το σπίτι που είχε αρχίσει να έχει προβλήματα να πέφτουν σοβάδες, να βάζει νερά από παντού και μας πρότεινε αν μπορούμε η Κοινότητα να τους στηρίξουμε. Το είχαν ανάγκη, γιατί τα παιδιά που μένουν στο σπίτι είναι εξαιρετικά χαμηλόμισθοι και είπαμε ότι πρέπει να κάνουμε κάτι για αυτούς».
Εδώ και ένα μήνα οι Αλβανοί τεχνίτες, οικοδόμοι έρχονται κάθε απόγευμα μετά τη δουλειά τους και εργάζονται στο σπίτι προκειμένου να το ανακατασκευάσουν. Έγιναν επισκευές στις ταράτσες της τουαλέτας, στον κυρίως σώμα του σπιτιού και θα γίνει μόνωση και στην ταράτσα της κατοικίας.
«Θα κάνουμε εργασίες και μέσα στο σπίτι μόλις τελειώσουμε απέξω ώστε τα παιδιά να έχουν μια αξιοπρεπή κατοικία. Επίσης το Σωματείο Οικοδόμων Ν. Χανίων μας είπε ότι θα αναλάβουν αυτοί το βάψιμο του σπιτιού. Εμείς ως κίνημα βοηθάμε αλλά πρέπει και οι αρχές να δουν τι θα κάνουν. Μπορεί οι μάστορες μας να είναι όλοι καλλιτέχνες στη δουλειά τους αλλά πρέπει να δούμε τι κάνουν και οι αρχές για να στηρίξουν αυτούς τους ανθρώπους» τονίζει ο κ. Αβτάι.
Ο Σπύρος που είχε και την πρωτοβουλία ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες μας δηλώνει πως «εμείς θέλαμε απλά να βοηθήσουμε τα παιδιά γιατί ήταν κρίμα να μένουν σε ένα σπίτι που πλημμυρίζει, που μπαίνει αέρας», ενώ ο Αρτούρ επισημαίνει ότι «είμαστε όλοι κτίστες, μαστόροι και μπορούμε να κάνουμε πολύ καλά τη δουλειά αυτή. Στη ζωή όλοι μας κάποια στιγμή ζητήσαμε βοήθεια και κάποιοι ήταν κοντά μας. Τώρα που μπορούμε εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε αυτούς που δεν μπορούν. Δεν έχει σημασία η υπηκοότητα του άλλου και από που είναι. Είμαι 22χρόνια στην Ελλάδα και νιώθω ντόπιος. Τα παιδιά μου έχουν πάρει την ελληνική υπηκοότητα».
Τα μέλη της Αλβανικής Κοινότητας όπως αναφέρει ο Αφρίμ ενθουσιάστηκαν με τη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας στους συμπατριώτες του που κτυπήθηκαν πρόπερσι από το φονικό σεισμό. «Ξαφνιαστήκαμε από τη μεγάλη βοήθεια και τη συμμετοχή. Είμαι συγκινημένος από τη βοήθεια και επειδή δεν είμαστε πλέον μετανάστες αλλά μετά από τόσα χρόνια είμαστε ντόπιοι και κομμάτι της κοινωνίας θέλουμε να προσφέρουμε στους αδύνατους. Όλοι μαζί μπορούμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο» επισημαίνει.
«Ευχαριστούμε τα παιδιά από την Αλβανική κοινότητα, να είναι καλά, να είναι πάντα καλά!
Το λέω μέσα από την καρδιά μου γιατί βοηθάνε πάρα πολύ!» μας δήλωσε ένας από τους κατοίκους του σπιτιού. Τα μέλη της Αλβανικής κοινότητας που εργάζονται για την ανακατασκευή του σπιτιού είναι οι Σπύρος Παντελίδης, Αρτούρ Κορτσάι, Άρης Βαγγέλη, Αντον Σμάλι, Έγκλι Σαλάρι, Φλαμούρ Κόκα και Αστριντ Τσάργκου.
τόσο χρόνια ζούμε όλοι μαζί και δεν έχουμε μάθει πως να σας λέμε ευχαριστώ… “faleminderit” ελπίζω να το γράφω σωστά ^_^
Είστε αξιέπαινοι, Μπράβο σας ,
[…] “Prej një muaji, punëtorët shqiptarë, kanë ardhur çdo pasdite pas punës dhe punojnë në shtëpi për ta rindërtuar atë”, shkruhet në artikull. […]
Έχω μιά μεγάλη απορία:
Οι εθνικοί ευεργέται,
πού χαθήκανε;
Μήπως στο μονοπάτι για τις φοροαπαλλαγές τους και τα κέρδη τους, μόνον;
Εύγε στην “Αλβανική Κοινότητα Χανίων”.
Είθε και οι ντόπιοι, εύποροι επιχειρηματίες, αλλά και η άνθρωποι τής εκκλησίας, καθώς και η πολιτικοί παράγοντες,
να δείχνουν έμπρακτα και συχνά, παρόμοια ανθρωπιά, ευαισθησία και φιλότιμο, όπου χρήζει.
Ένας εκπαιδευτικός.