Την ανάγκη το θέμα του στρατοπέδου Μαρκοπούλου να συζητηθεί στα θεσμικά όργανα του Δήμου Χανίων ώστε αφενός να υπάρξει επίσημη ενημέρωση για τις προθέσεις της Δημοτικής Αρχής και αφετέρου να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας περί πολεοδόμησης, δημιουργία υπαίθριου χώρου στάθμευσης κ.ά., επεσήμαναν πολίτες που συμμετείχαν στην ανοιχτή συνέλευση – συζήτηση που κάλεσε η Πρωτοβουλία Χανιωτών για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου, το απόγευμα της Τετάρτης στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας.
Kατά τη διάρκεια της συνάντησης εκφράστηκαν προβληματισμοί για το μέλλον του χώρου του στρατοπέδου καθώς το τελευταίο διάστημα έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχέδια – προτάσεις που απέχουν πολύ από το αίτημα, που έχει εκφραστεί μέσα από τέσσερις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, για την παραχώρηση του χώρου στην τοπική κοινωνία και τη διαμόρφωσή του ως χώρου πρασίνου.
Ειδικότερα, έγινε αναφορά στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) το οποίο έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο και αναφέρει ως υποψήφια έκταση για τη δημιουργία υπαίθριου πάρκινγκ, 20 στρέμματα από τα 54 συνολικά στρέμματα που είναι ο χώρος του υπό παραχώρηση στρατοπέδου.
Έγινε ακόμα αναφορά στις “πιέσεις” που ασκούνται για πολεοδόμηση τις οποίες είχαν αποκαλύψει τα “Χ.ν.”, με βάση την επίσημη αλληλογραφία του Δήμου με το Ταμείο Εθνικής Άμυνας. Επίσης, έγινε λόγος για την απόφαση της Δημοτικής Αρχής Βάμβουκα, η οποία είναι σε ισχύ και προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη δόμηση 11 στρεμμάτων. Παράλληλα, υπογραμμίστηκε η «έλλειψη διαφάνειας» που υπάρχει γύρω από το θέμα και τους χειρισμούς της Δημοτικής Αρχής. Μέσα από τη συζήτηση προέκυψε ένα κείμενο – αίτημα το οποίο θα κατατεθεί στη Δημοτική Κοινότητα Χανίων προκειμένου στη συνέχεια το θέμα να έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων.
Στην επιστολή που υπέγραψαν οι πολίτες, σημειώνεται, μεταξύ άλλων, πως «καθώς κυκλοφορούν διάφορες πληροφορίες, όπως η πρόταση μέσω του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) για τη δημιουργία υπαίθριου χώρου στάθμευσης 20 στρεμμάτων από τα 54 (του στρατοπέδου) ή η ανέγερση στρατιωτικών κατοικιών, δηλώνουμε για άλλη μια φορά την ανάγκη του κοινωνικού συνόλου των Χανίων, ο χώρος αφού παραχωρηθεί από το στρατό να γίνει χώρος πρασίνου και αθλητισμού.
Να σημειωθεί ότι παρότι έχουν υπάρξει 4 ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου το στρατόπεδο Μαρκοπούλου να γίνει χώρος πρασίνου, εξακολουθεί να ισχύει η τελευταία απόφαση του Δ.Σ. του 2018, με την οποία δίνεται η δυνατότητα να χτιστούν 11.000 τμ με κτήρια άσχετα με το πράσινο».
Στην επιστολή διατυπώνεται επίσης το αίτημα να υπάρξει μια συνάντηση με τα μέλη της Δημοτικής Κοινότητας Χανίων ώστε να γίνει ενημέρωση από τα μέλη της Πρωτοβουλίας για το θέμα του στρατοπέδου και «να δρομολογηθεί η συζήτησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο». Να σημειωθεί ότι στη συνάντηση το “παρών” έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων Γιάννης Περάκης – οποίος ήταν μεταξύ εκείνων που είχαν διαφοροποιηθεί από τη θέση της παράταξης Βάμβουκα το 2018 – ο περιφερειακός σύμβουλος και πρόεδρος του ΟΑΚ Λευτέρης Κοπάσης, ο δημοτικός σύμβουλος Σεραφείμ Ρίζος, κ.ά.