Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Πρωτοβουλία Χανιωτών για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου: Ο αγώνας συνεχίζεται

Αιχμηρή ανακοίνωση για τη στάση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, όσον αφορά στο στρατόπεδο Μαρκοπούλου εξέδωσε η Πρωτοβουλία Χανιωτών για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου.

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση αναφέρει «Τι έγινε τελικά στο δημοτικό συμβούλιο Χανίων στη συζήτηση για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο στις 10/01/2023; Ποια ήταν η απόφαση για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου; Θα προσπαθήσουμε εν συντομία να ενημερώσουμε τους πολίτες των Χανίων για το πώς εξελίχθηκε η συζήτηση για το τόσο σοβαρό θέμα της πόλης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής των Χανίων.
Αρχικά, εκείνο που φαίνεται ξεκάθαρα, είναι ότι το θέμα του στρατοπέδου υποτιμήθηκε όσο ποτέ άλλοτε. Ενώ ο Δήμαρχος είχε δεσμευτεί επανειλημμένα ότι θα γίνει ξεχωριστή συζήτηση στο ΔΣ, για το ζήτημα των όρων της «παραχώρησης», αλλά και των μελλοντικών χρήσεων του χώρου, αυτό δεν έγινε ποτέ. Και αυτή η έλλειψη φάνηκε από την πρώτη στιγμή στο δημοτικό συμβούλιο, αφού σε ερωτήσεις δημοτικών συμβούλων για το μέλλει γενέσθαι, οι απαντήσεις ήταν αόριστες και γενικόλογες. Η υποτίμηση φάνηκε γιατί δεν έδωσαν καμία σημασία στις αποφάσεις που υποστηρίζουν το στρατόπεδο να γίνει χώρος πρασίνου και άθλησης χωρίς συντελεστές δόμησης και κάλυψης: στις 4 προηγούμενες ομόφωνες Αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, στην ομόφωνη Απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, στο ψήφισμα της Δημοτικής Κοινότητας Χανίων, που δυστυχώς δεν βρέθηκε κανείς εκπρόσωπός της να το υποστηρίξει.
Η θέση της δημοτικής αρχής ήταν αυτή που πέρασε από τις επιτροπές του ΓΠΣ δηλ. συντελεστής δόμησης 0,10 και κάλυψης 0,15 και για χρήσεις δημοτικών σχολείων, βρεφονηπιακών σταθμών, διοίκησης, πολιτιστικών κέντρων, εστιατορίων και αναψυκτηρίων. Το σκεπτικό ήταν ότι ας έχουμε πολεοδομημένη γη, «μήπως και χρειαστεί».
Οι περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι πήραν θέση, ότι οι συντελεστές που δίνουν το δικαίωμα σε κάθε δημοτική αρχή από τούδε και στο εξής να χτίσει εκεί 5.500 τ.μ. δόμησης και 8250 τ.μ. κάλυψης είναι υψηλοί.
Αναλυτικά και για την ιστορία προβληματισμούς για τους συντελεστές είχαν τόσο ο κ. Αρχοντάκης όσο και ο κ. Σαρρής. Παρόλα αυτά ψήφισαν στο σύνολό του το ΓΠΣ χωρίς ενστάσεις… Μόνο οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ψήφισαν λευκό για το ΓΠΣ και της «Ανταρσίας στα Χανιά» κατά, ενώ εξέφρασαν ξεκάθαρα ότι δεν συμφωνούν το να έχει το στρατόπεδο συντελεστές.
Ο κ. Βάμβουκας εμμένοντας στην παλιότερη θέση του για μεγαλύτερο συντελεστή, υποστήριξε ότι δεν είναι δυνατόν να δίνουμε στο στρατό τμήμα για να χτίσει κατοικίες στρατιωτικών, ενώ εμείς δεν θα μπορούμε να «εκμεταλλευτούμε» το υπόλοιπο. Ο. κ. Βάμβουκας προφανώς δεν αντιλαμβάνεται ότι ο Δήμος πρέπει να έχει άλλα κριτήρια και όχι αυτά της ιδιωτικής εκμετάλλευσης, που βλέπει ότι ο χώρος αξιοποιείται μόνο όταν χτίζεται. Δεν αντιλαμβάνεται όπως και πολλοί άλλοι σύμβουλοι, ότι ο δημόσιος, ελεύθερος χώρος σε μια πόλη είναι απόλυτα απαραίτητος για την υγεία και την ευεξία των κατοίκων.
Διαφαίνεται από την όλη διαδικασία -εκτός από την υποτίμηση του θέματος- ότι η δημοτική αρχή δεν αντιμετωπίζει το δημόσιο χώρο, την πόλη και τη ζωή των κατοίκων με την αξία που έχουν, αλλά τελείως επιπόλαια και μικροπολιτικά. Δεν αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να δεσμεύει την δημόσια γη με δόμηση «μήπως και κάποτε χρειαστεί». Δεν αντιλαμβάνεται ότι ο κοινόχρηστος χώρος ανήκει στους δημότες και θα πρέπει να υπηρετεί τις ανάγκες τους και όχι μεγαλεπήβολα «αναπτυξιακά» έργα της εκάστοτε δημοτικής αρχής. Σήμερα -σύμφωνα με τους μελετητές του ΓΠΣ- λείπουν από την πόλη 300 στρέμματα πρασίνου και άλλα 300 στρέμματα αθλητικών χώρων. Πού θα καλυφθούν αυτές οι ανάγκες?
Εμείς στο χρόνο που μας δόθηκε («ένα λεπτό») προσπαθήσαμε να πείσουμε το δημοτικό συμβούλιο να αναβάλει το θέμα του στρατοπέδου για να γίνει ξεχωριστή συζήτηση πιο αναλυτική σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο. Εξ άλλου η απόφαση του ΔΣ είναι κατευθύνσεις στους μελετητές του ΓΠΣ. Παρόλα αυτά αυτό δεν έγινε δεκτό.
Προσπαθήσαμε να δώσουμε να καταλάβει το ΔΣ ότι εκείνο που χρειάζεται η πόλη είναι πράσινο και χώρους άθλησης. Προσπαθήσαμε να πούμε ότι στους χώρους πρασίνου επιτρέπονται τόσο αναψυκτήρια, όσο και ανοιχτά θέατρα και λοιποί χώροι που προκύπτουν από διαχειριστική μελέτη, που προβλέπεται για τα πάρκα και τα άλση. Προσπαθήσαμε να πούμε ότι οι κοινωφελείς χώροι όπως τα σχολεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί δεν γίνονται όπου υπάρχει ελεύθερος χώρος, αλλά όπου χρειάζονται, σύμφωνα με τις πολεοδομικές μελέτες και προδιαγραφές, από τις οποίες προκύπτει η ανάγκη σύμφωνα με τα πληθυσμιακά δεδομένα. Για τους χώρους πολιτισμού υπάρχουν στα Χανιά πολλά κτίρια ανεκμετάλλευτα για τη χρήση αυτή, αλλά και οικόπεδα με αυτή τη χρήση στα υπάρχοντα σχέδια πόλης, που μπορούν να κτιστούν και δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε τους ελάχιστους ελεύθερους χώρους που απομένουν στο κέντρο της πόλης.
Απαιτούμε να γίνει δημόσια ενημέρωση από το Δήμαρχο στο Δημοτικό Συμβούλιο για τις ενέργειες που αφορούν στο Στρατόπεδο Μαρκοπούλου. Απαιτούμε να γίνουν σεβαστές οι ομόφωνες αποφάσεις των προηγούμενων ΔΣ, του Περιφερειακού Συμβουλίου και της Δημοτικής Κοινότητας Χανίων. Απαιτούμε να δημιουργηθεί στο στρατόπεδο Μαρκοπούλου ένα μεγάλο Μητροπολιτικό Πάρκο για αναψυχή, ξεκούραση, άθληση, δημιουργία, κοινωνικοποίηση.
ΓΕΝΑΡΗΣ 2023
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΧΑΝΙΩΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ»


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα