«Ιστορικός τόπος και λατομείο δεν συνάδουν», τονίζει με χθεσινή ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία Κατοίκων για τη Διάσωση του Ιστορικού Φαραγγιού της Καντάνου Aφορμή για την ανακοίνωση η προχθεσινή συζήτηση στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων για το θέμα του λατομείου στο ιστορικό φαράγγι της Καντάνου όπου συμμετείχε, μέσω τηλεδιάσκεψης, ο δικηγόρος της πρωτοβουλίας κατοίκων, Αντώνης Σηφάκης.
Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, στο ΚΣΝΜ η Πρωτοβουλία υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι «με την έγκριση της ΜΠΕ, επεκτείνονται οι λατομικές δραστηριότητες σε επιπλέον 60 στρ., πέρα των ήδη αδειοδοτημένων 59 στρ. Τα 38,5 στρ. από τα 60 αφορούν πρώην αναδασωτέες εκτάσεις. Το 2018 άρθηκε ο αναδασωτέος χαρακτήρας αυτών των εκτάσεων, χωρίς να γνωμοδοτήσει προηγουμένως το ΥΠΠΟΑ. Όμως σύμφωνα με το άρθρο 10, παρ. 6 του Ν. 3028/2002 η έγκριση του ΥΠΠΟΑ προηγείται από τις άδειες άλλων αρχών, τα δε στοιχεία της έγκρισης αναγράφονται με ποινή ακυρότητας στις άδειες αυτές».
Ως προς το αίτημα για εγκατάσταση μονάδας ανακύκλωσης αποβλήτων από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις (Α.Ε.Ε.Κ.), η Πρωτοβουλία αναφέρει ότι «αφορά μια εντελώς νέα δραστηριότητα πλησίον του ιστορικού τόπου». Επίσης, η Πρωτοβουλία μεταξύ άλλων, εκφράζει τον φόβο ότι «οποιαδήποτε επέκταση του λατομείου ανατολικά του οριοθετημένου ρέματος θα κατακερματίσει και θα καταστρέψει ανεπιστρεπτί τον ιστορικό τόπο».
Παράλληλα, η Πρωτοβουλία σχολιάζει ότι σε γνωμοδότηση του 2013 η προϊσταμένη της Διευθ/νσης Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων ανέφερε ότι «επιβά́λλεται η εξεύρεση και χωροθέτηση νέας λατομικής ζώνης για την ικανοποίηση των μελλοντικών αναγκών της ευρύτερης περιοχής» ενώ «τον περασμένο Μάιο στην εισήγησή της προς το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης για την αναγκαιότητα καθορισμού νέων λατομικών περιοχών στην ΠΕ Χανίων, στην αναφορά της για την λατομική περιοχή Καντάνου, παρέλειψε να αναφέρει την απόφαση του ΥΠΠΟ και του ΣΤΕ για τη θεσμοθέτηση του ιστορικού τόπου στο φαράγγι της Καντάνου αφήνοντας έτσι ανοιχτή την επέκταση του λατομείου από τα 59 στα 348 στρ.».
Τέλος, η Πρωτοβουλία ζητά «και είναι πάνδημο το αίτημά μας, (από Δημοτικό Συμβούλιο, φορείς, συλλόγους και χιλιάδες πολίτες από όλη την Ελλάδα και τον κόσμο) από την Περιφέρεια Κρήτης τον περιορισμό της λατομικής περιοχής στα 59 στρ. και την εξεύρεση νέου χώρου για εξορύξεις αδρανών υλικών στην περιοχή του Δήμου Καντάνου – Σελίνου. Το Δημοτικό Συμβούλιο Καντάνου – Σελίνου έχει προτείνει νέους χώρους».