Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025

Πρωτοβουλία Πολιτών για Γηροκομείο: Ζητείται λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα

«Ζητείται λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα» αναφέρει σε ανακοίνωσή της για το Δημοτικό Γηροκομείο Χανίων, η Πρωτοβουλία Πολιτών “Πρώτα ο άνθρωπος” που ζητά την σύγκλιση ειδικής συζήτησης του Δημοτικού Συμβουλίου, με μοναδικό θέμα την κατάσταση στο Γηροκομείο συνολικά.

Αναλυτικότερα στην ανακοίνωση, αναφέρονται τα εξής: «τα τελευταία δυσάρεστα γεγονότα στο δημοτικό Γηροκομείο γεννούν πολλά νέα ερωτήματα για τους κινδύνους της υγείας και της ζωής των ευπαθών φιλοξενούμενων, αλλά και των εργαζόμενων, από τη διασπορά του κορονοϊού.
Το πρώτο ζήτημα αφορά στην εφαρμογή από τη διοίκηση του ιδρύματος των υγειονομικών πρωτοκόλλων που προβλέπονται από τον ΕΟΔΥ. Ενώ φαίνεται ότι αυτά εφαρμόστηκαν σε γενικές γραμμές, εν τούτοις δεν απέτρεψαν την εμφάνιση κρουσμάτων αρχικά σε εργαζόμενους και στη συνέχεια σε φιλοξενούμενους που ανήκουν στην ευπαθή ομάδα των ηλικιωμένων. Η εφαρμογή των μέτρων προστασίας μπορεί να περιορίζει την πιθανότητα μετάδοσης του ιού στο ίδρυμα αλλά σίγουρα δεν την αποκλείει. Συγκεκριμένα τον Ιούνη δόθηκε εντολή από τον ΕΟΔΥ να γίνονται τεστ σε ωφελούμενους και εργαζόμενους κάθε 14 ημέρες. Η ανεπάρκεια του μέτρου, με κυβερνητική ευθύνη, είναι προφανής, αφού το μεσοδιάστημα των 14 ημερών είναι μεγάλο, και κάθε εργαζόμενος μπορούσε να κολλήσει τον ιό μετά τη δουλειά και να τον μεταφέρει στο Γηροκομείο. Σήμερα μετά και τα νέα 5 κρούσματα θεωρούμε ζήτημα ζωής να γίνονται καθημερινά τεστ, να τηρούνται αυστηρά τα μέτρα προφύλαξης και να σιτίζονται οι γέροντες και οι γερόντισσες στα δωμάτια τους.
Με απόλυτο σεβασμό στην αγωνία των φιλοξενούμενων και των οικείων τους για τις δύσκολες καταστάσεις που βιώνουν, θεωρούμε ότι μετά την εφιαλτική περιπέτεια, το βασικό ερώτημα που πρέπει να απασχολήσει την κοινωνία των Χανίων είναι αν η γενικότερη κατάσταση που υπάρχει εδώ και χρόνια στο Γηροκομείο, οι συνθήκες λειτουργίας του και ο χαρακτήρας που έχει αποκτήσει, συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των κρίσιμων προβλημάτων που δημιουργεί η πανδημία. Θεωρούμε πως είναι αποπροσανατολιστικό να περιορίζουμε τη κριτική μας μόνο στις επιλογές διαχείρισης της πανδημίας. Πώς μπορεί να λειτουργήσει επαρκώς και υπεύθυνα το Γηροκομείο με τόσο μεγάλη και διαρκή έλλειψη μόνιμου και εκπαιδευμένου προσωπικού; Με δεδομένο ότι 16 μόνιμοι υπάλληλοι από τους 37 έκαναν -ως είχαν δικαίωμα- χρήση της άδειας ειδικού σκοπού, την επιβεβλημένη 14ήμερη καραντίνα 13 νοσηλευτριών και την απαραίτητη εκ περιτροπής ανά εβδομάδα προσέλευση των εργαζόμενων στη δουλειά τους, το Γηροκομείο προχώρησε στην έκτακτη πρόσληψη συμβασιούχων, σε μεταφορά προσωπικού από άλλες δομές, μέτρα απαραίτητα για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών της κρίσιμης συγκυρίας, που όμως προφανώς δεν λύνουν το πρόβλημα της υποστελέχωσης του ιδρύματος σε μόνιμη βάση. Μόνο η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με κατάλληλη εκπαίδευση και ειδικότητες, θα επιτρέψει τη σωστή λειτουργία του Ιδρύματος.
Το δεύτερο ζήτημα, που συνδέεται άμεσα με το προηγούμενο, είναι πως το Γηροκομείο εδώ και αρκετά χρόνια έχει μετατραπεί σε μονάδα χρόνιων παθήσεων, αφού ακόμα και σήμερα το 50% των ωφελούμενων είναι κατάκοιτοι, μη αυτοεξυπηρετούμενοι. Ποια υγειονομικά πρωτόκολλα ισχύουν σε αυτή την περίπτωση; Πώς είναι δυνατόν να τηρούνται οι υγειονομικές συνθήκες όταν υπάρχουν δωμάτια του κτιρίου που δεν διαθέτουν τουαλέτα; Πώς επιτρέπεται ο συνωστισμός σε ένα απαρχαιωμένο κτίριο που μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 75 άτομα, αλλά επί χρόνια στοιβάζονταν πάνω από 100, ενώ προσωρινά σήμερα, σε συνθήκες υγειονομικής κρίσης, φιλοξενούνται 83; Πώς είναι δυνατόν το μειωμένο προσωπικό για γηροκομείο και όχι για χρόνιων παθήσεων που απαιτεί άλλη σύνθεση (γιατρούς, νοσηλευτές, φυσικοθεραπευτές, ψυχολόγους κ.λπ.), να ανταποκριθεί σε τόσο αυξημένα νοσηλευτικά καθήκοντα;
Στα παραπάνω πρέπει να προσθέσουμε και τα προβλήματα διαχείρισης που κατά καιρούς έχουμε αναδείξει. Ενδεικτικά αναφέρουμε την πρόσφατη έκθεση του ορκωτού λογιστή που αφορά τη χρήση του έτους 2017 στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων ότι στο ΔΣ του Γηροκομείου, που έγινε στις 24 -01-2017, αποφασίστηκε (πλειοψηφικά) ότι μπορούν να γίνονται δεκτές εισφορές προφανώς από τη σύνταξη των ηλικιωμένων που θεωρούνται «δωρεές», εξέδιδαν τα αντίστοιχα βεβαιωτικά είσπραξης, αλλά για τα έσοδα αυτά δεν υπήρχε απόφαση του ΔΣ που να ορίζει το ποσό και τον τρόπο είσπραξης κατά περίπτωση, ενώ δεν υπήρχε μητρώο των φιλοξενουμένων στο οποίο να καταγράφεται η δέσμευση των δωρεών προς το Γηροκομείο. Αναμένουμε τις αντίστοιχες εκθέσεις των ετών 2018 και 2019…
Με βάση τα παραπάνω θεωρούμε απαραίτητη την προκήρυξη ειδικής συζήτησης του Δημοτικού Συμβουλίου, με μοναδικό θέμα την κατάσταση στο Γηροκομείο συνολικά, ώστε να δρομολογηθούν όλα τα αναγκαία βήματα και οι απαραίτητες αλλαγές στη πολιτική που ακολουθούμε, με στόχο να αποκτήσουμε ένα Γηροκομείο που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των φιλοξενούμενων και να υπηρετεί επάξια την αποστολή του».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα