Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Πρωτοβουλία Πολιτών: Η νοσηρή απόφαση της Συγκλήτου

«Η πλειοψηφία των μελών της Συγκλήτου του Πολυτεχνείου απέδειξε για άλλη μια φορά πως αποτελεί ξένο σώμα για την τοπική κοινωνία και τους φορείς της, την ιστορία και τα μνημεία του τόπου, επισημαίνει με ανακοίνωση της η Πρωτοβουλία Πολιτών σχετικά με την απόφαση της Συγκλήτου του Πολυτεχνείου να παρατείνει για επιπλέον 18 μήνες την περίοδο χάριτος στην εταιρεία Belvedere.

Αναλυτικότερα στην ανακοίνωση της η Πρωτοβουλία αναφέρει:

«Θεωρούμε ασύμβατη με την ιδιότητα του πανεπιστημιακού δασκάλου μια απόφαση που έχει ως πρόταγμα την εξυπηρέτηση της εταιρείας και την πλήρη απαξίωση της κοινωνίας. Εξακολουθούν να πράττουν ως δορυφόροι του πολιτευτή Διγαλάκη και περιφερόμενοι πλασιέ ιδιωτικών συμφερόντων. Με ψήφους 8 υπέρ και 4 κατά η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου αποφάσισε να παρατείνει για επιπλέον 18 μήνες την περίοδο χάριτος στην εταιρεία Belvedere.

Ντροπή και αίσχος αλλά και παράνομη απόφαση. Βάσει της προκήρυξης η περίοδος χάριτος ορίζεται μέχρι τρία χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης, αν δεν προχωρούσαν τα έργα χωρίς υπαιτιότητα της εταιρείας. Ούτε μια μέρα παραπάνω. Με τη σημερινή απόφαση επεκτείνεται συνολικά στα έξι χρόνια, δηλαδή τρία επιπλέον χρόνια από αυτά που ρητά ορίζει η προκήρυξη. Με τις δύο τροποποιήσεις που αποφάσισε η Σύγκλητος, το Δημόσιο, δηλαδή το Πολυτεχνείο, ζημιώνεται προς το παρόν κατά 480.000 το οποίο επωφελείται η εταιρεία Βelvedere. Ποια νομιμότητα λοιπόν;

Η πλειοψηφία της συγκλήτου επιλέγει να συνταχθεί με αυτούς που σχεδιάζουν να μετατρέψουν την ακρόπολη, τα μνημεία και την ιστορία της πόλης σε ξενοδοχείο. Επιλέγει να στηρίξει και να στηριχθεί στις πολιτικές πλάτες αυτών που πέταξαν 8 εκατομμύρια για να κατασκευάσουν ένα Κολυμβητήριο και ένα Ποδηλατοδρόμιο στο Ακρωτήρι που ποτέ δεν λειτούργησαν. Όσα δηλαδή είναι τα αργύρια που επικαλούνται ότι αναμένουν να λάβουν στα 25 χρόνια μίσθωσης των μνημείων από την εταιρεία.

Στο υφιστάμενο ΓΠΣ του 1988 τα κτίρια και η αυλή που παραχωρήθηκαν στο Πολυτεχνείο, επιτρέπει μόνο χρήσεις εκπαίδευσης. Το ερώτημα είναι πώς το 2017 υπεγράφη σύμβαση με την εταιρεία για να γίνει ξενοδοχείο σε μια περιοχή που δεν επιτρέπεται η χρήση ξενοδοχείων! Αυτό το ήξεραν και ο Διγαλάκης και η εταιρεία. Στη συνέχεια το 2018 ο πρύτανης σε ρόλο λαγού έκανε ένσταση στην πολεοδομία ζητώντας χρήσεις που να επιτρέπουν τη λειτουργία ξενοδοχείου, η οποία και απορρίφθηκε. Όχι μόνο απορρίφθηκε αλλά η πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων για την αναθεώρηση του ΓΠΣ είναι χρήση Κοινωφελών Λειτουργιών που επιβάλλει μόνο χρήσεις εκπαίδευσης και πολιτισμού με αυστηρά δημόσιο χαρακτήρα. Ρωτάμε λοιπόν αυτούς που υπερψήφισαν την απόφαση: Γιατί επιμένετε αφού στην περιοχή δεν επιτρέπεται να εγκριθεί άδεια για να γίνει ξενοδοχείο; Μήπως επιδιώκετε να κερδίσετε χρόνο και ελπίζετε σε μια πολιτική παρέμβαση των ντίλερ ιδιωτικών συμφερόντων της κυβέρνησης της ΝΔ;

Κύριοι, μας προκαλέσατε επανειλημμένως και αγανακτούμε με την υποτιμητική συμπεριφορά σας. Το πλαστό δίλημμα ξενοδοχείο ή κατάληψη έχει χρεοκοπήσει στη συνείδηση των φορέων, της επιστημονικής κοινότητας και των κατοίκων της τοπικής κοινωνίας. Η απόφαση για παράταση κατά 18 μήνες της περιόδου χάριτος στην εταιρεία, είναι μια προκλητική αχαριστία απέναντι στην τοπική κοινωνία. Πάλι λογαριάζετε όμως χωρίς τον ξενοδόχο!».

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Προς τη συντακτική ομάδα: μπορείτε σας παρακαλώ να μας πείτε σε ποιο σημείο της ανακοίνωσης χαρακτηρίζεται η απόφαση ως “νοσηρή”; Ευχαριστώ!

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα