Την επιτακτική ανάγκη να ανοίξει άμεσα η Δημοτική αρχή το Μαρκόπουλο με μόνη λειτουργία αυτή του προσωρινού πάρκου και “να δεσμευτεί για τα δέοντα” τονίζει σε σχετική ανακοίνωση η “Πρωτοβουλία Χανιωτών για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου”, μετά και την πρόσφατη ανοιχτή συζήτηση στο πάρκο.
Αναλυτικά, αναφέρει:
«Και πραγματικά ήταν μια αλλιώτικη μέρα, λουσμένη σ’ ένα ζεστό φως και σ΄ ένα τρυφερό αεράκι, κάτω από τα δέντρα του τέως στρατοπέδου Μαρκοπούλου όπου τα παιδιά έτρεχαν ελεύθερα και οι ηλικιωμένοι/ες καθόταν ήρεμα και καθησυχαστικά ανάμεσα μας εκεί όπου όλοι οι Δον Κιχώτες χωρούσαν.
Μετά από 17 χρόνια διεκδικήσεων των κατοίκων μιας πόλης που αναζητά ανάσες ζωής, αυτές που απλόχερα και ανέξοδα προσφέρουν τα δέντρα των κήπων, των δρόμων και των πάρκων, παραχωρείται επιτέλους, αλλά ανεπίσημα και σποραδικά το κλειδί του στρατοπέδου στην «Πρωτοβουλία Χανιωτών για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου».
Έτσι στην Ελλάδα, όπου οι ελεύθεροι δημόσιοι χώροι συνήθως είναι είτε εγκαταλελειμμένοι είτε εμπορευματοποιημένοι, είτε ακόμα χειρότερα, καταπατημένοι, στα Χανιά όπου οι ελεύθεροι χώροι είναι χαμένοι κάτω από τραπεζοκαθίσματα και αυτοκίνητα, η «Πρωτοβουλία» κάλεσε τους Χανιώτες/τισες με τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους, με τα ποδήλατα και τις μπάλες τους, με τις ιδέες και τα μουσικά τους όργανα για βόλτα, παιχνίδια, ρεφενέ και συζήτηση στον -ασφαλή – χώρο του πρώην στρατοπέδου.
Το Σάββατο 11/11/23 δεκάδες κατοίκων, όπως και διάφορες συλλογικότητες της πόλης μας, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα.
Η πρώτη ανοιχτή συζήτηση της «Πρωτοβουλίας» στο χώρο του πρώην στρατοπέδου, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου. Οι τοποθετήσεις περιστράφηκαν γύρω από την μετατροπή του πρώην στρατοπέδου σε μητροπολιτικό πάρκο. Όπου το γενικό συμπέρασμα ήταν, ότι για να μπορέσει η Τοπική αυτοδιοίκηση να διαχειριστεί το σύνθετο αυτό ζήτημα, εκτός της τεχνογνωσίας, χρειάζεται και η υποστήριξη της κοινωνίας των πολιτών. Οι θεσμοί πολιτικής γης, είναι στοιχείο του κοινωνικού κράτους, που βάλλεται με χίλιους τρόπους την εποχή μας και χρήζουν υποστήριξης.
Αναζητήθηκαν κάποιες βασικές παράμετροι της βιοκλιματικής προσέγγισης του σχεδιασμού αυτού του χώρου, γιατί δεν έχει μόνο αξία να έχουμε ελεύθερους δημόσιους χώρους, αλλά και να μπορούμε να τους ζούμε, να τους χαιρόμαστε.
Συμφωνήθηκε λοιπόν, ότι ο χώρος του τέως στρατοπέδου, πρέπει να αποκαταστηθεί, όχι μόνον σαν στοιχείο ποιότητας ζωής, αλλά και σαν δυνατότητα έκφρασης των πολιτών (κάτι που ολοένα χάνεται από τις ελληνικές πόλεις). Να γίνει χώρος παραμονής, συνάντησης, άθλησης κοινωνικής συναναστροφής, δημιουργικότητας και αλληλεγγύης.
Το ζήτημα είναι κοινωνικό και πολιτικό. Πρόκειται για ένα σχεδιασμό, που σχετίζεται με την αλλαγή χρήσης γης, την αύξηση της φυτοκάλυψης, την ελάχιστη δυνατή έκταση δομημένης επιφάνειας η οποία θα αφορά μόνο στις ανάγκες λειτουργίας του πάρκου, την ύπαρξη υδάτινων κι άλλων στοιχείων που θα μπορούν να βελτιώσουν το μικροκλίμα προς όφελος όχι μόνον της γειτονιάς του Αγ. Ιωάννη αλλά και της πόλης των Χανίων.
Στην ιστορική αυτή επιτόπια Συνέλευση οραμάτων του μελλοντικού μητροπολιτικού πάρκου, διαπιστώθηκε από όλες και όλους ότι είναι επιτακτική ανάγκη τώρα, άμεσα η Δημοτική αρχή να ανοίξει το Μαρκόπουλο, με μόνη λειτουργία αυτή του προσωρινού πάρκου και να δεσμευτεί για τα δέοντα (νερό, τουαλέτες και πρόσβαση μόνο για πεζούς).