Στη δημιουργία ενός “Πρότυπου Ελαιώνα για τη διαχείριση του δάκου στα Παλαιά Ρούματα” προχωράει το “ Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών – ΕΛΓΟ Δήμητρα” στο ορεινό χωριό του Δήμου Πλατανιά.
Πέρυσι έγιναν οι πρώτες εργασίες που θα συνεχιστούν και φέτος. «Το έργο “Πρότυπος Ελαιώνας Ρουμάτων Διαχείρισης Δάκου” θα λειτουργήσει ως ένα πρότυπο υπόδειγμα για την ορθολογική διαχείριση του δάκου της ελιάς Το Επιχειρησιακό Σχέδιο με τίτλο – Πρότυπος Ελαιώνας Ρουμάτων Διαχείρισης Δάκου. «Ρουμάτων Γη»- (Μ16ΣΥΝ2-00380) με όνομα Επιχειρησιακής Ομάδας «Πρότυπος Ελαιώνας Ρουμάτων” προβλέπει τη συνδυασμένη εφαρμογή σε μεγάλη κλίμακα μεθόδων και μέσων καταπολέμησης του δάκου της ελιάς όπως: την μαζική παγίδευση και τους από εδάφους δολωματικούς ψεκασμούς ακριβείας, συνεπικουρούμενες με σύγχρονες λύσεις αυτοματισμού και πληροφορικής για τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό και τη βελτιστοποίηση της δακοπροστασίας, συνιστώντας έται μια εξαιρετικά φίλο περιβαλλοντική μέθοδο ολοκληρωμένης διαχείρισης (Integrated Pest Management, (ΙΜΡ)] του δάκου της ελιάς» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Στα πλαίσια του προγράμματος θα εφαρμοστούν πρόσφατα ερευνητικά αποτελέσματα του Εργαστηρίου Εντομολογίας του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ (ΙΕΛΥΑ), και του Εργαστηρίου Σχεδιομελέτης, Κατεργασιών τα Αυτοματισμών του Τμήματος Ηλεκτρονικών Μηχανικών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ), με σκοπό την Ολοκληρωμένη διαχείριση του δάκου της ελιάς με φιλοπεριβαλλοντικές πρακτικές οι οποίες συμβαδίζουν με τους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας.
Πιο συγκεκριμένα στο έργο θα υλοποιηθούν οι παρακάτω δράσεις:
1. Απομακρυσμένη παρακολούθηση του δακοπληθυσμού με χρήση σύγχρονων ηλεκτρονικών παγίδων,
2. Εφαρμογή Μαζικής παγίδευσης καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου χρησιμοποιώντας κατάλληλη πλαστική παγίδα τύπου McPhail και κατάλληλο τροφικό διάλυμα όπως αυτά προέκυψαν έπειτα από δοκιμές αξιολόγησης που υλοποιήθηκαν στο Εργαστήριο Εντομολογίας του ΙΕΛΥΑ.
3. Βελτίωση της αποτελεσματικότητας των δολωματικών ψεκασμών μέσω ενίσχυσης της προσελκυστικότητας των δολωματικών σημείων με νέα τροφικά ελκυστικά (προσθήκη Νιτρικής αμμωνίας) καθώς και μείωση της ποσότητας του ψεκαστικού διαλύματος (από 300ml σε 80 ml) ανά ψεκαζόμενη επιφάνεια. Αυτοματοποίηση των δολωματικών ψεκασμών μέσω τοποθέτησης κατάλληλου ηλεκτρονικού εξοπλισμού στις υπάρχουσες συμβατικές ψεκαστικές διατάξεις 4. επιτρέποντας τον έλεγχο και τη ρύθμιση της ψεκαζόμενης ποσότητας ανά δένδρο αλλά και πλήρη καταγραφή της ψεκαζόμενης ποσότητας, της πορείας του ελκυστήρα και των σημείων ψεκασμού στον ελαιώνα.
5. Καταχώρηση δεδομένων σε κεντρικά πληροφοριακό σύστημα Πλατφόρμα έργου. Τα δεδομένα δακοσυλλήψεων και ψεκασμών (τροχιά ελκυστήρα, ψεκασθείσα ποσότητα ανά δέντρο και σημεία ψεκασμών) θα καταγράφονται και θα αποστέλλονται σε πραγματικό χρόνο σε κεντρικό πληροφοριακό σύστημα. Μέσω του πληροφοριακού συστήματος το αρμόδιο προσωπικό και οι παραγωγοί θα γνωρίζουν την εξέλιξη του δακοπληθυσμού (χωρικά και χρονικά) και την προστασία των ελαιώνων σε επίπεδο ψεκασμών, προσφέροντας, διαφάνεια και έγκαιρη έγκυρη λήψη αποφάσεων. 6. Δράσεις διάχυσης και δημοσιότητας των αποτελεσμάτων. Προβλέπεται η δημιουργία έντυπου ενημερωτικού φυλλαδίου, ιστοσελίδας που θα προσφέρει σε κάθε ενδιαφερόμενο επικαιροποιημένες πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις του Έργου, οργάνωση τριών ημερίδων ενημέρωσης, καθώς και συμμετοχή της ερευνητικής ομάδας σε επιστημονικά συνέδρια. Επίσης πρόκειται να παραχθεί προωθητικό φίλμ με σημαντικές πτυχές του έργου το οποίο θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του προγράμματος και θα προβληθεί σε τοπικά μέσα και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.»
ΤΙ ΘΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ελιάς « ο πιλοτικός ελαιώνας Ρουμάτων θα αποτελέσει πρότυπο επίδειξης και εκπαίδευσης για άλλους Συν/μούς ή/και ομάδες παραγωγών με σκοπό την υιοθέτηση πρακτικών εκσυγχρονισμού του Εθνικού Προγράμματος Δακοκτονίας για μια αειφόρα και βιώσιμη ελαιοκαλλιέργεια. Το έργο εντάχθηκε προς χρηματοδότηση στη Δράση 2 -Υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου (project) των συνεργασιών με σκοπό την προώθηση δράσεων οι οποίες επιδεικνύουν σεβασμό για την προστασία του περιβάλλοντος και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγής του υπομέτρου 16.1 16.5 -Συνεργασία για Περιβαλλοντικά έργα, περιβαλλοντικές πρακτικές και δράσεις για την κλιματική αλλαγή- περιφερειακής εμβέλειας του Προγράμματας Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014 2020».
Στην επιχειρησιακή ομάδα συμμετέχουν: (α) το Εργαστήριο Εντομολογίας του Ινστιτούτου Ελιάς Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ) ως Συντονιστής του Εργα, (Β) το Εργαστήριο Σχεδιομελέτης, Κατεργασιών & Αυτοματισμών του Τμήματος Ηλεκτρονικών Μηχανικών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστήμιου (ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ), (γ) ο Αγροτικός Ελαιουργικός και Καστανοπαραγωγικός Συνεταιρισμός Ρουμάτων, και, (δ) η εταιρεία AGRENAOS (Αγροπεριβαλλοντικές καινοτόμες υπηρεσίες ΙΚΕ ).
Υπεύθυνοι περιεχομένου: Ενδιάμεσος φορέας διαχείρισης: Αρμόδια αρχή για το ΠΑΑ 2014-2020: Κ. Βαρίκου, Γ. Φουσκιτάκης, Χρ. Καρατζάς, Γ. Ματάκης ΕΥΔ ΠΑΑ- Μονάδα Συνεργασίας και Καινοτομίας Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Θα βρούνε ένα ελαιώνα στα Ρούματα και θα εφαρμόσουν σωστά ένα πρόγραμμα δακοκτονίας. Θα λένε έτσι πρέπει να γίνει…Να δουλεύει… Καλό θα ήταν το πρόγραμμα της Κρατικής Δακοκτονίας να μετατραπεί σε πρόγραμμα Ο.Δ (ολοκληρωμένης διαχείρισης) ελαιοκαλλιέργειας με εφαρμοστές τους ίδιους τους ελαιοπαραγωγούς..