Το υπουργείο Παιδείας δίνει τη δυνατότητα στον πολίτη, που δεν έχει ολοκληρώσει τις υποχρεωτικές σπουδές του, να εξοπλιστεί με τα απαραίτητα γνωστικά εφόδια που πιστοποιούνται και με τον αντίστοιχο τίτλο σπουδών, μέσα από τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.).
Τα Σ.Δ.Ε. επικεντρώνουν τη μαθησιακή διαδικασία στις ανάγκες των εκπαιδευομένων αξιοποιώντας τη βιωματική γνώση, την εμπειρία και τις δεξιότητές τους. Στοχεύουν στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησής τους, στην κοινωνική, οικονομική και εργασιακή ένταξή τους.
Τα Σ.Δ.Ε. δεν αποτελούν μόνο μία νέα ευκαιρία για τους ενηλίκους μαθητές, αλλά αντιμετωπίζουν και τις αδυναμίες τού εκπαιδευτικού συστήματος δίνοντας λύσεις στο πρόβλημα της σχολικής διαρροής, της περιθωριοποίησης και του κοινωνικού αποκλεισμού.
Η διδακτική στα Σ.Δ.Ε. στοχεύει να μετατρέψει τα Σχολεία από τόπο μετάδοσης της γνώσης σε τόπο παραγωγής της γνώσης. Η επιδίωξη αυτή προσανατολίζεται σε αναζήτηση διδακτικών μεθόδων που εθίζουν τους εκπαιδευόμενους στην άμεση και ενεργό εμπλοκή τους στη διαδικασία της μάθησης.
Τους εθίζουν σε βιωματικές δημιουργικές ενέργειες και σε ερευνητικό πειραματισμό, στο πλαίσιο των οποίων η παρατήρηση, η μελέτη των δεδομένων, η διαμόρφωση υποθέσεων για τη λύση προβλημάτων, η συζήτηση, ο αναστοχασμός, η κριτική εργασία σε ομάδες, οδηγούν εκπαιδευτικούς και εκπαιδευόμενους σε αυτοκατανόηση, σε συνεχή αξιολόγηση και σε επανασχεδιασμό των μαθησιακών δραστηριοτήτων. Στις διδακτικές μεθόδους που ενθαρρύνουν τη μαθησιακή αυτή διαδικασία περιλαμβάνονται η ομαδοκεντρική διδασκαλία, ο ελεύθερος διάλογος, ο καταιγισμός ιδεών, η συνεργατική διδασκαλία, η μέθοδος project και άλλα.
Στη μέθοδο της σχολικής δραστηριότητας (project) οι εκπαιδευόμενοι καλούνται μέσω ενός στόχου προγράμματος δραστηριότητας να μελετήσουν, παρατηρήσουν δεδομένα και συγχρόνως αφού ερευνήσουν, να διαμορφώσουν βιωματικά γνώση και άποψη. Τέλος, με δημιουργική εργασία, να μπορέσουν να φθάσουν στο αποτέλεσμα.
Ετσι οι εκπαιδευόμενοι του Σ.Δ.Ε. Χανίων που συμμετέχουν στο πρότζεκτ “Γνωρίζοντας την πόλη μας” επισκέφθηκαν στις 25-11-2014 τον σύλλογο “Φίλοι του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης”. Τους υποδέχθηκε ο πρόεδρος του σωματείου κ. Ιωάννης Πλατσιδάκης, στο ξενοδοχείο “Πόρτο Βενετσιάνο”, ο οποίος και μίλησε για την αξία και σημασία του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης. Ακολούθησε συζήτηση που αφορούσε την ιστορία της Κρήτης.
Στις 2-12-2014 φιλοξενήθηκαν οι ίδιοι εκπαιδευόμενοι στο εργαστήριο κατασκευή παραδοσιακών μαχαιριών “Ο Αρμένης” ιδιοκτησίας κ. Μιχαήλ Παχτικού στα Μαχαιράδικα. Σε μια εποχή που τα παραδοσιακά επαγγέλματα αρχίζουν να εκλείπουν οφείλουμε να γνωρίσουμε τις παραδοσιακές τέχνες.
Οι εκπαιδευόμενοι παρακολούθησαν σεμινάριο από τον μάστορα, του τρόπου κατασκευής του παραδοσιακού κρητικού μαχαιριού και πληροφορήθηκαν την ιστορία της οικογενειακής αυτής επιχείρησης.
Το πρότζεκτ αυτό συνεχίζεται με άλλες επισκέψεις και δραστηριότητες κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους.