Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Πρόβλημα η διαφθορά στην ΕΕ

Τι πιστεύουν οι Eυρωπαίοι πολίτες σε σχετικό Eυρωβαρόμετρο

H διαφθορά εξακολουθεί να προκαλεί κοινωνικές αναταράξεις σε πολλές χώρες της ΕΕ. Την στιγμή που οι προσπάθειες που καταβάλλονται από τα κράτη – μέλη είναι σε πολλά επίπεδα και για αρκετό χρονικό διάστημα, εντούτοις αυτή δεν σταματά να διαρρηγνύει τα κοινωνικά και οικονομικά στεγανά, με απρόβλεπτες συνέπειες στις συναλλαγές και τις δοσοληψίες μεταξύ των ανθρώπων. Δεν είναι και λίγες οι φορές, για παράδειγμα, που αναγκάζονται κάποιοι να δωροδοκήσουν υπαλλήλους σε πόστα και υπηρεσίες – κλειδιά προκειμένου να πετύχουν ευμενέστερη μεταχείριση και να γίνει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η δουλειά τους.
Την ίδια στιγμή, η κωλυσιεργία είναι σε πολλές περιπτώσεις κανόνας ακριβώς για αυτό το λόγο, για να βρεθεί κάποιος να καταβάλλει μεγάλα χρηματικά ποσά προκειμένου να εξυπηρετηθεί. Η διαφθορά είναι χαρακτηριστικό της κοινωνίας της αφθονίας μιας και το βασικό σλόγκαν είναι ο ακατάσχετος πλουτισμός με κάθε μέσο και τρόπο. Στην Ελλάδα, η κατάσταση αυτή είναι γνωστή εδώ και δεκαετίες, στο δημόσιο τομέα και τις υπηρεσίες του, στη δημόσια υγεία και αλλού.
Παρά τον φόβο που επικρατεί μετά από την σωρεία καταγγελιών για περιπτώσεις διαφθοράς και παρόλο που η δημοσιότητα ενσκήπτει από ειδησεογραφικής απόψεως σε αντίστοιχες περιπτώσεις, η διαφθορά στην χώρα μας δεν λέει να σταματήσει. Τουναντίον χρησιμοποιούνται νέοι τρόποι και μέσα αλλά πάνω απ΄όλα συνθηματικά για τους χρηματισμούς και τις δωροδοκίες.
Στην Ευρώπη γενικότερα πάντως τα πράγματα δεν είναι και τόσο ευοίωνα μιας και δεν είναι και λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι με το να διαφθείρουν, μπορούν πιο εύκολα να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες, κρατικά όργανα ακόμη και Θεσμούς.
Η Κομισιόν δημοσίευσε τα αποτελέσματα των τελευταίων ερευνών του Ειδικού και του Έκτακτου Ευρωβαρόμετρου για τη στάση των πολιτών και των επιχειρήσεων έναντι της διαφθοράς στην ΕΕ.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του λοιπόν, το 64% των Ευρωπαίων πιστεύει ότι η διαφθορά είναι απαράδεκτη. Το 27% πιστεύει ότι είναι αποδεκτό να κάνει κάποιος δώρο ή χάρη (26%) προκειμένου να πάρει κάτι από μια δημόσια διοίκηση ή μια δημόσια υπηρεσία, ενώ το 16% πιστεύει ότι είναι αποδεκτό να δώσει κάποιος χρήματα για το λόγο αυτό.
Επτά στους δέκα ερωτηθέντες πιστεύουν ότι η διαφθορά είναι διαδεδομένη στη χώρα τους. Το 74% πιστεύει ότι υπάρχει διαφθορά στους εθνικούς δημόσιους οργανισμούς της χώρας τους, ενώ το 73% πιστεύει ότι υπάρχει διαφθορά στους τοπικούς ή περιφερειακούς δημόσιους οργανισμούς της χώρας τους.
Το 78% συμφωνεί ότι οι πολύ στενοί δεσμοί μεταξύ επιχειρήσεων και πολιτικής οδηγούν στη διαφθορά. Το 60% πιστεύει ότι η διαφθορά είναι μέρος της επιχειρηματικής κουλτούρας στη χώρα τους, ενώ το 57% συμφωνεί ότι στη χώρα τους ο μόνος τρόπος για να πετύχεις στις επιχειρήσεις είναι να έχεις πολιτικές διασυνδέσεις.
Το 54% δηλώνει ότι δεν γνωρίζει πού να καταγγείλει τη διαφθορά, εάν την βιώσει ή την παρατηρήσει: οι ερωτηθέντες είναι πιο πιθανό να γνωρίζουν πού να καταγγείλουν μια περίπτωση διαφθοράς στη Μάλτα (63%) και τη Σλοβενία (62%), και λιγότερο πιθανό στην Πολωνία (32%) και την Ουγγαρία (33%).
Το 47% δηλώνει ότι η δυσκολία απόδειξης της διαφθοράς είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι δεν την καταγγέλλουν. Τρεις στους δέκα λένε ότι η καταγγελία θα ήταν άσκοπη επειδή οι υπεύθυνοι δεν θα τιμωρηθούν, ενώ σχεδόν άλλοι τόσοι (28%) λένε ότι δεν υπάρχει καμία προστασία για όσους καταγγέλλουν τη διαφθορά.
Οι ερωτηθέντες είναι απαισιόδοξοι για τις εθνικές προσπάθειες καταπολέμησης της διαφθοράς. Μόνο μια μειοψηφία πιστεύει ότι τα μέτρα κατά της διαφθοράς εφαρμόζονται αμερόληπτα και χωρίς υστεροβουλία (35%), ότι υπάρχουν αρκετές επιτυχείς διώξεις που αποτρέπουν τους ανθρώπους από διεφθαρμένες πρακτικές (32%), ότι οι προσπάθειες της εθνικής τους κυβέρνησης για την καταπολέμηση της διαφθοράς είναι αποτελεσματικές (30%) ή ότι υπάρχει επαρκής διαφάνεια και εποπτεία της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων στη χώρα τους (29%).
Όπως βλέπουμε λοιπόν, η διαφθορά εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό πρόβλημα στην Ευρώπη. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι από την μια δεν υπάρχει εμπιστοσύνη για τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την αντιμετώπισή της από τα κράτη – μέλη και από την άλλη αρκετοί είναι μάλλον ικανοποιημένοι με την υφιστάμενη κατάσταση και θεωρούν ως φυσιολογικό γεγονός την δωροδοκία.
Το μόνο σίγουρο λοιπόν είναι ότι θα πρέπει να καταβληθούν μεγαλύτερες προσπάθειες όχι από τα κράτη αλλά μάλλον από τον κάθε πολίτη ξεχωριστά. Η διαφθορά θα συνεχίζει να υφίσταται όσο υπάρχουν συμφέροντα και ιεραρχικές προτιμήσεις. Υπεισέρχονται βέβαια και άλλοι παράγοντες. Η διέξοδος όμως είναι μία και αφορά την μηδενική ανοχή. Ένα σύνθημα που κάποτε θα πρέπει να πάψει να παραμένει στα χαρτιά.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα