Το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας και οι τρόποι αντιμετώπισής του, βρέθηκαν σήμερα στο επίκεντρο ημερίδας που οργάνωσε στο Ηράκλειο η διεύθυνση Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κρήτης. Σκοπός της ημερίδας, ήταν η ενημέρωση φορέων και πολιτών για το δημογραφικό ζήτημα και τις διαστάσεις του, οι οποίες όπως επισημάνθηκε στην ημερίδα, είναι καταλυτικές, τόσο στην οικογένεια, όσο και στους τομείς της κοινωνικής ασφάλισης, της πρόνοιας, της υγείας.
Στην ημερίδα συμμετείχε η βουλευτής και πρόεδρος της διακομματικής επιτροπής της Βουλής για το δημογραφικό, Σία Αναγνωστοπούλου, που συνεχάρη την Περιφέρεια Κρήτης για την διοργάνωση της ημερίδας: «Ήδη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, έχουν αρχίσει και καταθέτουν τις προτάσεις τους, φορείς όπως οι εκπρόσωποι των πολύτεκνων, των τρίτεκνων και άλλοι, προκειμένου να φτάσουμε σε ένα πόρισμα που θα δίνει τις κατευθυντήριες γραμμές που θα πρέπει να ακολουθήσει η Πολιτεία, για να ανατραπεί η καθοδική τάση που έχει η γονιμότητα και οι γεννήσεις στη χώρα. Το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί τώρα, πράγμα που δεν έγινε στο παρελθόν – και δεν το λέω από πολιτική αντιπαράθεση – δηλαδή να φτιαχτούν αυτές οι υποδομές που θα στηρίξουν την ελληνική οικογένεια και θα συμβάλουν, ώστε οι νέοι άνθρωποι να αποφασίζουν να κάνουν παιδιά», επεσήμανε μεταξύ άλλων κατά την τοποθέτηση της.
Η αντιπεριφερειάρχης Κρήτης στο τομέα κοινωνικής πολιτικής, Θεανώ Βρέντζου-Σκορδαλάκη, μιλώντας για το θέμα ανέφερε ότι ο δείκτης γονιμότητας πανελλαδικά βρίσκεται στο 1,33, ενώ στην Κρήτη είναι 1,47. «Βεβαίως και αυτός είναι πάρα πολύ χαμηλός καθώς ο δείκτης για να μην είναι ένα κράτος γερασμένο, θα πρέπει να βρίσκεται στο 2,1. Για την Περιφέρεια Κρήτης, η ημερίδα αποκτά ιδιαίτερη σημασία και βαρύτητα, γιατί το δημογραφικό είναι ίσως, το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, και που μπορεί μακροχρόνια να αποδειχθεί μοιραίο. Θα πρέπει να δοθούν φορολογικά και οικονομικά κίνητρα και να αναδειχθεί η συμβολή της νέας οικογένειας στην κοινωνική ευημερία» είπε χαρακτηριστικά η αντιπεριφερειάρχης, υποστηρίζοντας ότι η λύση του δημογραφικού προβλήματος πρέπει να γίνει «η απόλυτη εθνική προτεραιότητα και στρατηγική».
Από την πλευρά του, ο καθηγητής του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Παπαδάκης, αναφέρθηκε στο φαινόμενο της μετανάστευσης Ελλήνων στο εξωτερικό – ακόμα και ανθρώπων που έχουν δουλειά, «κάτι που δεν είναι ακριβώς αναμενόμενο». Ο κ. Παπαδάκης σημείωσε στην ομιλία του, πως «προφανώς θα πρέπει να σκύψουμε και στη νέα γενιά πολύ περισσότερο, και όχι μόνο σε ρητορικό επίπεδο, αλλά σε πρακτικό επίπεδο, δημιουργώντας προϋποθέσεις που θα συγκρατήσουν αξιόπιστα τον νεανικό πληθυσμό στη χώρα». Όπως ανέφερε ο ομιλητής, στο πλαίσιο έρευνας που διενήργησε το πανεπιστήμιο Κρήτης τον Δεκέμβριο του 2016, έγινε φανερό ότι παρά την πτώση της ανεργίας σε σχέση με το 2013, (όταν η ανεργία είχε αγγίξει ιστορικό υψηλό), «ακόμα και σήμερα, κατά τι λιγότερο από το 43% των νέων παραμένουν άνεργοι». Από την πλευρά του, ο οικονομολόγος δημογράφος, διευθυντής ερευνών του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, Διονύσης Μπαλούρδος, που μίλησε με θέμα «Το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας, διαστάσεις και πολιτικές» επεσήμανε:
«Η Ελλάδα είναι από τις πιο γερασμένες χώρες της Ευρώπης και του πλανήτη, μαζί με Ιταλία και Γερμανία. Στην Ελλάδα έχουμε γήρανση στη βάση, δηλαδή γεννούνται λίγα παιδιά, όπως επίσης γεννούνται λίγα παιδιά αλλά όταν οι γυναίκες είναι σε μεγάλη ηλικία. Για να ανατραπεί αυτό το φαινόμενο, πρέπει να ληφθούν δημογραφικά μέτρα, να υπάρχει κοινωνική πολιτική που στηρίζει την οικογένεια, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στις σκανδιναβικές χώρες. Άρα θέλουμε και εμείς να ληφθούν αντίστοιχα μέτρα, κοινωνικής πολιτικής, ούτως ώστε κάποιος ο οποίος αποκτά πολλά παιδιά, να μπορεί να αισθάνεται ότι έχει στο πλευρό του κάπου να σταθεί για να μπορέσει να ανταπεξέλθει».
ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΔΡΑΣΤΙΚΟΤΕΡΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ, ΟΠΩΣ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΚΤΡΩΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟ ΠΡΩΤΥΠΟ ΤΗΣ ΙΡΛΑΝΔΙΑΣ, ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗ/ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΗΔΗ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ (ΣΕ ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ ΤΟΥΣ ΜΕ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΠΕΤΗΡΙΔΑ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ) ΩΣΤΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΤΕΙ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΦΟΡΟΥ ΖΩΗΣ, ΩΣ ΑΝΑΓΝΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΩΝ ΓΕΝΕΩΝ. ΕΠΙΣΗΣ Η ΣΥΝΤΑΞΗ ΕΚΑΣΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝΑΛΟΓΗ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΤΩΝ ΤΕΚΝΩΝ ΤΟΥ (ΑΝΤΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ).