Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Πρόβλημα ο υπερτουρισμός για ευαίσθητες περιβαλλοντικά περιοχές

■ Η ανάγκη για λήψη μέτρων βρέθηκε στο επίκεντρο συνεδρίου του ΟΦΥΠΕΚΑ στα Χανιά

Αναγκαία και επιβεβλημένα είναι τα μέτρα προστασίας των περιοχών Natura που είναι έκθετες στον “υπερτουρισμό” καθώς μόνον έτσι, το ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον τους θα διατηρηθεί και στο μέλλον.

Aυτά μεταξύ άλλων ειπώθηκαν στο συνέδριο του ΟΦΥΠΕΚΑ (Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής) με θέμα “Διαχείριση και Διατήρηση των Προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα” που ξεκίνησε χθες και συνεχίζεται και σήμερα στο “Μ. Αρσενάλι”. Εκεί αναλύονται θέματα διαχείρισης των οικοσυστημάτων, βιοποικιλότητας και περιβαλλοντικού δικαίου.

Χαρακτηριστικά ο γεν. Διευθυντής του ΟΦΥΠΕΚΑ κ. Ιωάννης Μητσόπουλος αναφέρθηκε στις περιοχές Natura στην Κρήτη που παρουσιάζουν πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα όπως ο Μπάλος, το Λαφονήσι, τα Φαλάσαρνα, η νήσος Χρυσή κα.
«Σε αυτές τις περιοχές που είναι και το συγκριτικό πλεονέκτημα του τόπου αυτού γιατί είναι ο πόλος έλξης των περισσότερων επισκεπτών υπήρχε ένα πρόβλημα “υπερτουρισμού”. Αυτό σημαίνει πως σε κάποια χρόνια δεν θα τις είχαμε με τη μορφή που τις έχουμε τώρα άρα έπρεπε να παρθούν κάποια προσωρινά μέτρα για να ρυθμίσουμε τον υπερτουρισμό για να υπάρχουν αυτοί οι τόποι στο διηνεκές και να μπορέσει να έρχεται κόσμος και οι κάτοικοι να έχουν το εισόδημα τους» ανέφερε ο κ. Μητσόπουλος προσθέτοντας πως οι 3 υπουργικές αποφάσεις για Μπάλο, Φαλάσαρνα, Λαφονήσι είναι σε θετική κατεύθυνση, ενώ έχει αποδώσει και η απαγόρευση των επισκέψεων που εφαρμόζεται την τελευταία τριετία για τη νήσο Χρυσή.
Χαρακτηριστικά, απαντώντας και σε σχετική ερώτηση των “Χ.ν.”, ο κ. Μητσόπουλος τόνισε πως η πίεση είναι μεγαλύτερη στις παράκτιες περιοχές και πως «αν ρυθμίσουμε την επισκεψιμότητα- θα υπάρχουν τουρίστες δεν είναι “γυάλες” για να τις απαγορεύσουμε – θα παραμείνει το οικοσύστημα όπως είναι τώρα και θα πηγαίνουμε και εμείς και τα παιδιά μας αργότερα».

ΣΕ ΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Στην ομιλία του λίγο μετά ο γεν. Διευθυντής του ΟΦΥΠΕΚΑ επισήμανε πως οι τρεις υπουργικές αποφάσεις που βγήκαν για το Μπαλο, Λαφονήσι, Φαλάσαρνα «έγιναν από μια ομάδα εργασίες από τα Πανεπιστήμια, τους Δήμους,την Περιφέρεια με το συντονισμό του ΟΦΥΠΕΚΑ . Έχει ξεκαθαρίσει πως αν συνεχιζόταν ο υπερτουρισμός κυρίως ειδικά στις τρεις αυτές περιοχές δεν θα τις είχαμε και στο μέλλον για να τις χαίρονται οι μελλοντικοί τουρίστες και τα παιδιά μας. Είναι στη σωστή κατεύθυνση οι Υπουργικές αποφάσεις και πρέπει να βγουν τα Προεδρικά διατάγματα και τα σχέδια διαχείρισης των περιοχών αυτών. Παρόμοιες ενέργειες γίνονται και στην υπόλοιπη χώρα».
Αναφορικά με την έλλειψη ελέγχων από τη μεριά των υπηρεσιών της πολιτείας στις ευαίσθητες περιοχές ο κ. Μητσόπουλος απάντησε πως «με το νόμο του 2023 οι υπάλληλοι του ΟΦΥΠΕΚΑ πλέον έχουν το δικαίωμα να κάνουν ελέγχους και θα προσπαθήσουμε αυτό το σύστημα να το βελτιώσουμε. Ο ΟΦΥΠΕΚΑ έχει δείξει ότι συνεργάζεται με την τοπική αυτοδιοίκηση και από κοινού μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα».
Για τη χρήση τεχνολογιών παρακολούθησης και παρατήρησης των προστατευόμενων περιοχών μίλησε η κ. Μαρία Μανιαδάκη, δικηγόρος και υπ. Διδάκτορας στο Πολυτεχνείο Κρήτης σημειώνοντας πως μέσω δορυφορικών εικόνων και drone μπορούν να συλλεχθούν σημαντικές πληροφορίες τόσο για την κατάσταση του περιβάλλοντος όσο και την εφαρμογή του περιβαλλοντικού δικαίου.

Σε θέματα διακυβέρνησης των προστατευόμενων περιοχών αναφέρθηκε η νομική Σύμβουλος του ΟΦΥΠΕΚΑ κ. Β. Τζατζάκη, ενώ στην μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα η κ. Θ. Γρηγοριάδου. Στη δασική νομοθεσία επικεντρώθηκε η εισήγηση της καθηγήτριας περιβαλλοντικού δικαίου κ. Ευπραξίας – Αίθρας Μαριά. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στο ρόλο της δασικής υπηρεσίας και στην αποψίλωση της από προσωπικό τα τελευταία χρόνια όπως και στην ανάγκη συνεργασίας όλων των συναρμόδιων φορέων.
Στο χαιρετισμό του ο νέος δήμαρχος Σφακίων κ. Γιάννης Ζερβός ενημέρωσε πως «έχουμε φροντίσει να έχουμε ώριμες μελέτες ώστε να διεκδικήσουμε χρηματοδοτικά εργαλεία για να κάνουμε δράσεις στις περιοχές Natura».

«Την προηγούμενη τετραετία κάναμε μεγάλα βήματα στη διατήρηση και προστασία του περιβάλλοντος μαζί με τον ΟΦΥΠΕΚΑ, το Δήμο Καντάνου-Σελίνου όλους τους φορείς. Στόχος μας να προχωρήσουμε με τη στήριξη όλων και να γίνουν προεδρικά διατάγματα οι υπουργικές αποφάσεις» δήλωσε ο αντιδήμαρχος Κισσάμου κ. Θεόφιλος Χριστουλάκης.
Στη σημασία του να προχωρήσουν οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες αναφέρθηκε ο ο αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας κ. Α. Παπαδεράκης, για τον ΟΑΚ χαιρέτησε ο κ. Λ. Κοπάσης, καθώς και ο κ. Μ. Κριτσωτάκης για τις υπηρεσίες της Περιφέρειας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα