Αντιδράσεις προκαλεί στην Κρήτη η προοπτική ιδιωτικοποίησης των υδάτινων πόρων, µε την πρωτοβουλία ‘‘Κρήτες Πολίτες σε Αφύπνιση’’ να προειδοποιεί για τις αρνητικές συνέπειες που έχει επιφέρει η ιδιωτικοποίηση του νερού σε άλλες χώρες.
Σύµφωνα µε την πρωτοβουλία, η ιδιωτικοποίηση του νερού έχει οδηγήσει σε:
•Αύξηση τιµών (Βουκουρέστι: 12πλασιασµός της τιµής του νερού)
•Προβλήµατα υγιεινής (Νότια Αφρική: εκτεταµένες µολύνσεις)
•Υποβάθµιση υποδοµών (Μεγάλη Βρετανία: 25% του νερού χάνεται σε διαρροές λόγω έλλειψης επενδύσεων)
•Σκάνδαλα διαφθοράς (Γαλλία, ΗΠΑ: καταδίκες στελεχών εταιρειών ύδρευσης)
•Προστασία εταιρικών κερδών εις βάρος των πολιτών (Βερολίνο: σύµβαση που εγγυήθηκε κέρδη στην εταιρεία ύδρευσης κρίθηκε παράνοµη)
Η πρωτοβουλία προειδοποιεί ότι µια ενδεχόµενη ιδιωτικοποίηση του νερού στην Κρήτη θα πλήξει τον αγροτικό τοµέα, καθώς θα περιοριστεί η πρόσβαση στην άρδευση, ενισχύοντας το µοντέλο τουριστικής ανάπτυξης εις βάρος της πρωτογενούς παραγωγής.
Επιπλέον, επισηµαίνει ότι δεν έχει γίνει γνωστή η ύπαρξη µεγάλων ποσοτήτων υπόγειων υδάτων στα Χανιά, κάτι που θεωρείται ζήτηµα στρατηγικής σηµασίας για τη βιώσιµη διαχείριση των υδάτινων πόρων του νησιού.
Απαίτηση για ξεκάθαρη τοποθέτηση από τις τοπικές αρχές
Η πρωτοβουλία καλεί την τοπική αυτοδιοίκηση και τους βουλευτές της Κρήτης να τοποθετηθούν ξεκάθαρα για το θέµα, καθώς, όπως επισηµαίνει, η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί τη µετατροπή της Κρήτης σε τουριστικό κέντρο και ενεργειακό κόµβο, παραµελώντας την αγροτική παραγωγή.
Σηµειώνει επίσης ότι ο νόµος 5106/2024, που προβλέπει πιλοτική αλλαγή στη διαχείριση των υδάτων ξεκινώντας από τη Θεσσαλία και την Κρήτη, ψηφίστηκε χωρίς σαφή ενηµέρωση από τους κυβερνητικούς βουλευτές του νησιού.
Η οµάδα πρωτοβουλίας καταλήγει: «Το νερό είναι φυσικό αγαθό και πρέπει να παραµείνει υπό δηµόσιο έλεγχο. Η διαχείρισή του πρέπει να γίνεται από τους κατοίκους του νησιού µε αξιοκρατικούς µηχανισµούς, χωρίς την εµπλοκή ιδιωτικών συµφερόντων».
Στην πρωτοβουλία συµµετέχουν ειδικοί σε θέµατα υδρολογίας, γεωλογίας, µηχανικής και κοινωνικών επιστηµών, µεταξύ των οποίων οι Γεώργιος Βαρβαντάκης (γεωλόγος καθηγητής), Αιµίλιος ∆ασύρας (υδρογεωλόγος), Εµµανουήλ Κιµιωνής (µηχανολόγος µηχανικός) και Ιωάννης Τσουρής (αρχιτέκτων – κοινωνιολόγος)