Περισσότερο πράσινο και ποδηλατόδρομους , καλύτερη πρόσβαση στην πόλη για τους ηλικιωμένους, τα παιδιά και τα άτομα με ειδικές ανάγκες ζητούν οι πολίτες των Χανίων με βάση την έρευνα των μαθητών “Εκπαιδευτηρίων Θεοδωρόπουλου” στα πλαίσια της συμμετοχή τους στο πρόγραμμα Ecomobility (Οικολογική Μετακίνηση).
Τα παιδιά παρουσίασαν τα αποτελέσματα της εργασίας τους το απόγευμα της Τετάρτης μέσα από ένα έξυπνο θεατρικό δρώμενο όπου η κοπέλα που έπαιζε το ρόλο του δημάρχου Χανίων αναγκάσθηκε μετά από μια σειρά από παρατηρήσεις και ερωτήματα των πολιτών- μαθητών να δώσει πίσω το βραβείο που της απονεμήθηκε για τα Χανιά ως “την ωραιότερη πόλη” της χώρας αναγνωρίζοντας έτσι τα προβλήματα που υπάρχουν.
Η μαθήτρια Κωνσταντίνα Μπιρμπίλη μας μίλησε για το πρόγραμμα. «Υλοποιείται εδώ και 14 χρόνια και συμμετέχουν σχολεία από όλη τη χώρα. Σκοπός του να θίξει το θέμα της οικολογικής μετακίνησης, του πρασίνου, των ΑμΕΑ και καλεί εμάς τους μαθητές να εντοπίσουμε τα προβλήματα, να προτείνουμε λύσεις και να κάνουμε δράσεις.»
Οι μαθητές στα πλαίσια της εργασίας τους έδωσαν ερωτηματολόγια 100 περίπου σε ανήλικους και ενήλικους ζητώντας να μάθουν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην κίνηση τους, πραγματοποίησαν επισκέψεις σε όλη την πόλη, μίλησαν με τον παραολυμπιονίκη Α. Τσαπατάκη φωτογράφισαν και όλα αυτά τα έφτιαξαν με τη μορφή εργασίας.
Ποία είναι τα πιο σημαντικά προβλήματα που κατέγραψαν; Η μαθήτρια Κωνσταντίνα Βιριράκη μας εξηγεί: « Υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα με το μποτιλιάρισμα, είναι λίγες οι εστίες πρασίνου, δεν υπάρχουν ποδηλατόδρομοι αλλά μόνο ένας , ενώ λιγοστές είναι και οι θέσεις στάθμευσης. Το πρώτο πράγμα που προτείνουμε είναι ένας ποδηλατόδρομος από τη Χαλέπα μέχρι τη Νέα Χώρα, σε δύο διαδρομές μέσω του κέντρου ή της παραλίας. Τα παιδιά της ηλικίας μας θέλουν περισσότερους ποδηλατόδρομους και ασφάλεια στην κίνηση στην πόλη, οι ενήλικοι έθεσαν ως βασικό πρόβλημα τη δυσκολία εντοπισμού θέσεων στάθμευσης.»
Ανάμεσα στους μαθητές που εργάστηκαν και ο Γιάννης Μαλιχούτης ο οποίος και σημείωσε το ενδιαφέρον από πλευράς όλων των παιδιών να καταδείξουν τα προβλήματα και να προτείνουν λύσεις, ενώ στην εργασία μετείχαν επίσης οι μαθητές Χριστίνα Τσαφαράκη, Κωνσταντίνος Στυλιανάκης, Ελίνα Αθανασίου, Ελένη Κριαρά, Τζωρτζίνα Κωνσταντουράκη.
Ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός κ. Bασίλης Χατζησταύρος τόνισε πως το πρόγραμμα Ecomobility είναι ένα πρόγραμμα που « ευαισθητοποιεί τα νεαρά παιδιά για να αναζητήσουν στην πόλη τους τα μεγαλύτερα προβλήματα σε θέματα μετακίνησης (γυναίκες με καροτσάκια, ΑμΕΑ, ηλικιωμένους κ.α) και να βρουν λύσεις μέσα από την δική τους οπτική ματιά. Το πρόγραμμα ξεκίνησε τέλη Οκτώβρη και τα παιδιά μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου μελέτησαν την πόλη τους και τα αποτελέσματα αυτά τα παρουσιάζουμε μέσα από ένα μικρό θεατρικό δρώμενο. Αυτές οι δράσεις είναι απαραίτητες γιατί το μέλλον της πόλη μας είναι αυτή η γενιά και αν έχουν τα παιδιά τα σωστά ερεθίσματα από μικρή ηλικία θα γίνουν και καλύτεροι πολίτες».
Την εκδήλωση οργάνωσαν οι Επιτροπές Οργάνωσης των Εκστρατειών Ecomobility και free mobility 2016 – 2017, ο εθελοντικός οργανισμός για το αστικό περιβάλλον Ecocity και συνεργαζόμενοι επιστημονικοί και κοινωνικοί φορείς. Το παρών έδωσαν ο δημ. Σύμβουλος κ. Α. Παπαδογιάννης, η πρόεδρος του Σωματείου ΑμΕΑ κ. Α. Μπασιά κα.