Ξεσπάσματα συγκρούσεων φαίνεται ότι θα ’χουμε στην Κεντρική Ευρώπη στα βόρεια σύνορα του Κοσόβου με τη Σερβία. Με απόφαση της Πρίστινας, πρωτεύουσας του μερικώς αναγνωρισμένου κράτους του Κοσυφοπεδίου, όπου υπερτερεί αλβανόφωνος πληθυσμός, οι κάτοικοι πήραν διορία ν’ αντικαταστήσουν τις σερβικές πινακίδες των αυτοκινήτων τους με αντίστοιχες του Κοσόβου.
Υπ’ όψιν ότι η πλειοψηφία των κατοίκων του βορείου Κοσόβου κυκλοφορεί με σερβικές αστυνομικές ταυτότητες και δίχως κοσοβαρικές πινακίδες στ’ αυτοκίνητα τους.
Στο μεταξύ στα σύνορα δεν γίνονται δεκτές τέτοιας προέλευσης αστυνομικές ταυτότητες και σε όσους επισκέπτονται το Κόσοβο χορηγείται ταξιδιωτικό έγγραφο προσωρινής διάρκειας τριών μηνών.
Από την Πρίστινα διαψεύδονται οι διαδόσεις περί εισόδου σερβικού στρατού στο Κόσοβο, τούτο δε συνιστά παραπληροφόρηση. Ωστόσο ο Σέρβος πρόεδρος Βούτσιτς εκτιμάει ότι ξεκίνησε μαζική και οργανωμένη επίθεση εναντίον των Σέρβων και ότι αυτά γίνονται για ν’ αναγκάσουν τους Σέρβους να φύγουν απ’ το Κόσοβο. Έκανε και έκκληση στη Διεθνή Κοινότητα να διατηρηθεί ειρήνη στην περιοχή και ζήτησε απ’ τον αλβανόφωνο πρόεδρο του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι να σκεφθεί λογικά και να μην προχωρήσει σε διώξεις των Σέρβων, οι οποίοι καλούνται να είναι ήρεμοι και να σταθούν μακριά από προβοκάτορες.
Εκ μέρους της Μόσχας προτρέπονταν Πρίστινα, Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες να σεβαστούν τα δικαιώματα των Σέρβων του Κοσόβου και να σταματήσουν τις προκλήσεις, επιβεβαιώνοντας ότι αυτές οι εξελίξεις είναι μια ακόμα απόδειξη της αποτυχίας της διαμεσολάβησης του ΟΗΕ και της Ε.Ε. Κατά τον Βούτσιτς «η βία δεν είναι αποδεκτή και χρειάζεται πολιτική λύση για την τρέχουσα κρίση». Να τονιστεί ότι την πολυεθνική δύναμη της KFΟR ενισχύουν 500 Τούρκοι στρατιώτες απ’ τους 700 που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή.
Ο απεσταλμένος διαμεσολαβητής των ΗΠΑ Γκαμπριέλ Εσκομπάρ επιδιώκει εκτόνωση της οργής του σερβικού πληθυσμού, καθ’ όσον δεν απεφεύχθη η σύγκρουση με τη ΝΑΤΟϊκή “Ειρηνευτική Δύναμη KFOR”.
Αν στόχος της Πρίστινας είναι οι Κοσοβάροι να έχουν αίσια έκβαση οι προσπάθειες τους στην ένταξη τους στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε., τότε ο εθνικιστής Άλμπιν Κούρτι οφείλει να εφαρμόσει τη συμφωνία του 2013, περί “Σύστασης Ένωσης Σερβικών Δήμων” που αρνείται. Επιπλέον να χορηγήσει μεγαλύτερη αυτονομία στους 50.000 Σέρβους του βόρειου Κοσόβου, οι οποίοι δεν αναγνωρίζουν την απόσχιση απ’ τη Σερβία, φοβούμενος μήπως ζητήσουν αυτονομία και ενταχθούν στη Σερβία.