Σοβαρά προβλήματα στην αμπελουργία της Κρήτης προκάλεσαν το 2019 ασθένειες και έντομα, όπως η ευδεμίδα, το ωίδιο και ο περονόσπορος, με τους αμπελουργούς «να καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να περιορίσουν τις ζημιές και να διατηρήσουν την ποιότητα των σταφυλιών με αποτέλεσμα το κόστος παραγωγής να επιβαρυνθεί σημαντικά».
Τα παραπάνω επισημαίνει σε Τεχνικό Δελτίο το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου για την εμφάνιση και εξέλιξη εχθρών – ασθενειών του αμπελιού στην Κρήτη την καλλιεργητική περίοδο του 2019.
Το Κέντρο αναφέρεται στα εξής:
• Ευδεμίδα: Οπως σημειώνει είναι αλλη μια χρονιά με πολύ δύσκολη αντιμετώπιση (όπως και το 2017). Οι πληθυσμιακές εξάρσεις και η έντονη δραστηριότητα του εντόμου σε συνδυασμό με τη ζωηρότητα της βλάστησης ευνόησαν την εμφάνιση σοβαρών προσβολών στα σταφύλια, ιδιαίτερα στα αμπέλια που παραμελήθηκαν οι καλλιεργητικές πρακτικές και η συστηματική αντιμετώπιση.
• Τζιτζικάκια: Τα τελευταία χρόνια προβληματίζουν τους αμπελουργούς. Στις πρωιμότερες περιοχές, οι πρώτες μετακινήσεις στα αμπέλια καταγράφονται στα τέλη Απριλίου και τα πρώτα συμπτώματα στα τέλη Μαΐου. Η ζωηρότητα της βλάστησης ευνόησε κατά θέσεις δυναμικές συγκεντρώσεις τους.
• Μύγα Μεσογείου: Οι χαμηλοί έως μέτριοι πληθυσμοί του εντόμου το καλοκαίρι και οι περιοριμένες προσβολές στα φρούτα – ξενιστές που προηγούνται των σταφυλιών δεν ευνόησαν αξιόλογες εμφανίσεις.
•Ακάρεα: Σε πολλά αμπέλια και ποικιλίες, για άλλη μια χρονιά παρατηρούνται μάτια που δεν ανοίγουν ή ανοίγουν και δίνουν ασθενική βλάστηση. Σε μεγάλο ποσοστό οφείλεται στη φυλή των ματιών του είδους Colomerus vitis.
• Σύμπλοκο ίσκας: Σταθερή η παρουσία συμπτωμάτων στον αμπελώνα της Κρήτης. Ο υγρός και ψυχρός χειμώνας ευνόησε την εγκατάσταση παθογόνων στις τομές κλαδέματος. Το καλοκαίρι ήταν μειωμένη η εμφάνιση συμπτωμάτων σε σχέση με το 2018 λόγω της μικρότερης υδατικής καταπόνησης.
• Φόμοψη: Τα πρώτα συμπτώματα στους βλαστούς και στα φύλλα εμφανίστηκαν το τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου. Σε αυτά τα αμπέλια χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή κατά τα χειμερινά κλαδέματα.
• Ωίδιο: Μετά το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου παρατηρήθηκαν τα πρώτα συμπτώματα (βλαστοί – σημαίες) και μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου οι δευτερογενείς μολύνσεις. Η εξέλιξή του ήταν σχετικά περιορισμένη μέχρι τα τέλη Απριλίου. Τους μήνες Μάιο και Ιούνιο (κρίσιμα στάδια άνθησης – καρπόδεσης – ανάπτυξης ρωγών) οι καιρικές συνθήκες ευνόησαν την ανάπτυξη του μύκητα αυξάνοντας τα μολύσματα και τις νέες μολύνσεις με διαδοχικούς και σύντομους κύκλους.
• Περονόσπορος: Χρονιά με ιδιαίτερα προβλήματα. Οι ισχυρές βροχές και διυγράνσεις στα τέλη Μαρτίου – αρχές Απριλίου, παρότι βρήκαν τα περισσότερα αμπέλια σε πρώιμα βλαστικά στάδια εγκατέστησαν την ασθένεια σε πολλές θέσεις, οι οποίες αρχικά δεν έγιναν αντιληπτές. Οι δροσιές του Απριλίου συντήρησαν τοπικά τα μολύσματα και η βροχή της Πρωτομαγιάς παρά το χαμηλό ύψος της (1-5 mm) αποδείχτηκε ιδιαίτερα μολυσματική εξαπλώνοντας σοβαρά την ασθένεια.
• Σήψεις σταφυλιών: Οι προσβολές από την ευδεμίδα δημιούργησαν υπόβαθρο για την ανάπτυξή τους όμως οι σχετικά ξηροθερμικές συνθήκες που επικράτησαν κατά την ωρίμαση απέτρεψαν τις ανεξέλεγκτες ζημιές στα σταφύλια.
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο για την και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.