Αντίθετοι στη γκετοποίηση και με αιτήματα για αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων που αφορούν τους Ρομά -τα προηγούμενα χρόνια χάθηκαν- εμφανίζονται οι Ρομά που διαμένουν στους δύο καταυλισμούς και σε μεμονωμένες κατοικίες στα Χανιά.
Mέσω του πολιτιστικού τους συλλόγου “Αναγέννηση” οι Ρομά των Χανίων έβαλαν μία σειρά από ζητήματα στη χθεσινή τους συνάντηση με τον δήμαρχο Χανίων Τ. Βάμβουκα.
Μείζον θέμα για τους ίδιους αποτελεί αυτή τη στιγμή η ηλεκτροδότηση του οικισμού τους, που έχει διακοπεί για οφειλές προς τη Δ.Ε.Η. Οι οφειλές φτάνουν τις 30.000 ευρώ και σε αυτές έχουν προστεθεί πρόστιμα για παράνομες συνδέσεις με το δίκτυο της Δ.Ε.Η. Οι κάτοικοι του οικισμού ζητούν να υπάρξει ξεχωριστό τιμολόγιο για κάθε σπίτι και όχι κοινό και παράλληλα να τους γίνει διευκόλυνση, ώστε να μπορούν να πληρώσουν. Συγκεκριμένα το μέλος του συλλόγου Μ. Κατσιμπουρνιάς επεσήμανε πως «θέλουμε να πληρώσουμε την οφειλή για την οποία δεν ευθύνονται όλες οι οικογένειες που μένουν στον οικισμό. Αλλά ζητάμε να μπορούμε να δίνουμε 500 ευρώ σε κάθε δόση. Η Δ.Ε.Η. θέλει να δώσουμε το 50% πρώτα και μετά να μπούμε σε δόσεις και κάτι τέτοιο είναι πέρα από τις δυνάμεις μας». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Λεντέρης αντιπρόεδρος του Συλλόγου τονίζει πως οι συνθήκες διαβίωσης για όσους μένουν στον καταυλισμό είναι απάνθρωπες.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΕΓΗ
«Αυτή τη στιγμή το 60% των τσιγγάνων εργάζεται ως πλανόδιοι έμποροι. Το πρωί μπορούν να πάνε τα παιδιά τους στο σχολείο, το μεσημέρι όμως που θα είναι στο Ρέθυμνο ή στην Παλαιόχωρα πώς θα τα πάρουν; Γι’ αυτό και υπάρχει θέμα και πολλά παιδιά σταματούν το σχολείο» ανέφερε ο γραμματέας του συλλόγου κ. Κώστας Τσέλιος, που σημείωσε «υπάρχει μία επικοινωνία με την Περιφέρεια προκειμένου να γίνεται η μεταφορά των παιδιών στον καταυλισμό με λεωφορείο, ώστε κανένα να μην σταματήσει το σχολείο. Ευτυχώς η πλειοψηφία των παιδιών των Ρομά παρακολουθούν την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, όχι μόνο σε σχολεία της Σούδας, αλλά και στην υπόλοιπη πόλη καθώς είναι αρκετές οι οικογένειες που ενοικιάζουν κανονικά σπίτια. Και εμείς μαστιζόμαστε από την ανεργία. Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, γιατί αν δεν έχεις απολυτήριο Λυκείου δεν μπορείς να εργαστείς ούτε στην καθαριότητα του Δήμου. Ζητάμε από τον Δήμο, επειδή οι περισσότεροι ασχολούμαστε με το εμπόριο και τις λαϊκές αγορές να διευκολύνει τη νομιμοποίησή μας, να μας δώσει χαρτιά ώστε να εργαζόμαστε νόμιμα και να μην μας βάζουν πρόστιμα οι Υπηρεσίες. Από τη στιγμή που οι Ρομά ξεκίνησαν να εργάζονται στις λαϊκές αγορές έχει βελτιωθεί σημαντικά η ζωή μας. Πολλοί ενοικιάζουν σπίτια και ζούμε σαν άνθρωποι, γιατί οι συνθήκες του καταυλισμού δεν μας εκφράζουν, δεν θέλουμε τη γκετοποίηση» υπογραμμίζει ο κ. Τσέλιος.
ΤO ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Ε.Σ.Π.Α.
Παράλληλα, οι Ρομά των Χανίων διεκδικούν τη στήριξη της Πολιτείας και της Αυτοδιοίκησης για την αξιοποίηση προγραμμάτων του Ε.Σ.Π.Α. που αφορούν τους ίδιους και έχουν να κάνουν με τη χρηματοδότηση στέγασης, Διά Βίου Εκπαίδευση, εύρεση εργασίας κ.ά. «Στο παρελθόν χάθηκαν χρήματα που αφορούσαν τους Ρομά. Αυτό δεν πρέπει να ξανασυμβεί. Καλούμε τους Δήμους, την Περιφέρεια, την Πολιτεία να μας στηρίξει! Είναι κρίμα να υπάρχουν αυτά τα χρήματα, να δίνονται για μας και να επιστρέφουν πίσω, γιατί κανείς δεν τα αξιοποίησε» είπε ο κ. Τσέλιος. Γ.ΚΩΝ.
Παιδική βιβλιοθήκη από τον Δήμο Χανίων
Μία μικρή βιβλιοθήκη για τις ανάγκες των παιδιών του καταυλισμού προσέφερε ο Δήμος Χανίων. Η βιβλιοθήκη αγκαλιάστηκε αμέσως από τα παιδιά που πήραν τα βιβλία και ξεκίνησαν την ανάγνωση! Παράλληλα ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας, οι αντιδήμαρχοι Β. Περάκη και Ε. Αλιφιεράκη συζήτησαν με τα μέλη του πολιτιστικού συλλόγου για τα προβλήματα της τοπικής κοινότητας και το πώς θα μπορέσουν να εκμεταλλευτούν ευρωπαϊκά προγράμματα που αφορούν τους Ρομά για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους.