Ανησυχητικά είναι τα πρώτα μηνύματα αναφορικά με τη στελέχωση των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων του Νομού Χανίων, δεκαπέντε ημέρες πριν την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου. Για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια η εικόνα θα ξεκαθαρίσει την ερχόμενη εβδομάδα, όταν θα γίνουν και οι τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών με οργανική θέση. Σε ό,τι αφορά τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία, ο Σύλλογος Δασκάλων έχει υπολογίσει ότι τα κενά φτάνουν τα 334, αριθμός που επιβεβαιώνεται και από τον προϊστάμενο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Ηλία Ποντικάκη. «Τα κενά μας είναι πολλά και ξεπερνούν τα 300. Διατηρούμε όμως την αισιοδοξία μας, αφού η υπηρεσία μας έχει κάνει τους σχεδιασμούς της και δουλεύει σε εντατικούς ρυθμούς. Εχουμε ενημερώσει για τα κενά το Υπουργείο, ώστε να γίνουν οι αποσπάσεις. Υπολογίζουμε, ότι έχουμε 90 κενά δασκάλων, 50 κενά νηπιαγωγών και στις επιμέρους ειδικότητες -ειδικής αγωγής, αγγλικής, καλλιτεχνικών, πληροφορικής, τμήματα ένταξης, και για τις ανάγκες για παράλληλη στήριξη- υπερβαίνουμε τα 300 κενά. Το υπηρεσιακό συμβούλιο θα συνεδριάσει Δευτέρα και Τρίτη για να δώσει αποσπάσεις από Νομό σε Νομό. Ο Νομός μας και η Κρήτη γενικότερα είναι ελλειμματική περιοχή φέτος, καθώς έγιναν περισσότερες μεταθέσεις από Νομό σε Νομό και η Κρήτη αποδυναμώθηκε», δήλωσε ο κ. Ποντικάκης στα “Χ.Ν.”. Πρόσφατα ενώπιον των περιφερειακών διευθυντών και της ολομέλειας των διευθυντών εκπαίδευσης ο υπουργός Παιδείας είχε δεσμευτεί πως ό,τι αποσπάσεις γίνουν θα αντικατασταθούν, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρξει κάποια εξέλιξη. «Υπήρχε μέχρι πρότινος μία αισιοδοξία για 6.000 πιστώσεις από τις δημόσιες επενδύσεις, στη συνέχεια έγινε λόγος για 5.000, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι οι πιστώσεις είναι 2.000 όπως και πέρυσι. Μας λένε ότι αναζητούν τις 3.000 και αυτό είναι ανησυχητικό».
Ο κ. Ποντικάκης εξέφρασε τον φόβο ότι «αυτές οι πιστώσεις για τους 3.000 εκπαιδευτικούς δεν θα βρεθούν» και συνέχισε: «Εχουμε δημοτικά και νηπιαγωγεία στην ύπαιθρο του Νομού μας, στα οποία δεν ανήκει οργανικά κανείς εκπαιδευτικός. Χωρίς τις πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού θα είναι πολύ δύσκολο να ανοίξουν τα σχολεία σε Σφακιά, Αση Γωνιά, Ελος Κισάμου, Σφακοπηγάδι, Γραμπούσα και Ροδοβάνι Σελίνου».
ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΕ ΚΙΣΑΜΟ -ΣΦΑΚΙΑ
Η Διεύθυνση προτείνει τη συνένωση σχολείων που έχουν μικρό αριθμό μαθητών, αλλά σύμφωνα με τον κ. Ποντικάκη αν γίνει κάτι τέτοιο θα έχει εξασφαλιστεί πρώτα η συναίνεση των γονέων και των Φορέων της περιοχής. Τα σχολεία αυτά είναι: • Το σχολείο της Γραμπούσας, που η Διεύθυνση λέει ότι θα πρέπει να συνενωθεί με αυτό του Πλατάνου. «Με τη συνένωση άλλοι συμφωνούν και άλλοι είναι επιφυλακτικοί. Αν ενωθούν τα δύο σχολεία θα κάνουν ένα καλό 6θέσιο στον Πλάτανο. Δεν είναι κάτι που θα το επιβάλλουμε όμως», αναφέρει ο κ. Ποντικάκης. • Από τη Διεύθυνση έχει προταθεί η σύμπτυξη του δημοτικού σχολείου και του νηπιαγωγείου Χώρας Σφακίων στο Δ.Σ. Βουβά. Το πρώτο έχει 13 μαθητές και το δεύτερο 4 και η πρόταση της Διεύθυνσης είναι να συνενωθεί με το κοντινό σχολείο του Βουβά. «Στόχος μας είναι τα σχολεία να λειτουργήσουν όπως πέρυσι. Θα προχωρήσουμε σε μετακινήσεις προσωπικού, αφού πάρουμε τους αναπληρωτές, άλλοι εκ των οποίων μέσω του Ε.Σ.Π.Α. και άλλοι από τον τακτικό προϋπολογισμό. Το πιο απαισιόδοξο σενάριο είναι πως η φετινή χρονιά θα είναι η δυσκολότερη. Θέλω να πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε και θα πάμε τουλάχιστον όπως πέρυσι. Μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου θα έχουν ξεκαθαρίσει τα πράγματα αν και δεν είναι τόσο ευοίωνα όπως τα προηγούμενα χρόνια» καταλήγει ο κ. Ποντικάκης. Σε ό,τι αφορά τα βιβλία, πάντως, βρίσκονται στη θέση τους.