Δεν έχουν θέμα να ανεβάζουν προσωπικά τους στοιχειά (φωτογραφίες κυρίως) στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ωστόσο δεν συμφωνούν αυτά να δίνονται χωρίς την έγκριση τους στον οποιοδήποτε τα ζητήσει.
Ο λόγος για τους Χανιώτες χρήστες του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου “Facebook”, το οποίο απασχόλησε αρνητικά την επικαιρότητα τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή την χορήγηση πάνω από 50 εκατομμυρίων προφίλ χρηστών του f σε εταιρεία ανάλυσης δεδομένων.
Τα “Χ.ν.” συνομίλησαν στους δρόμους της πόλης με νέους Χανιώτες για το πως αντιμετωπίζουν αυτές τις πρακτικές.
«Eκλεισα τον λογαριασμό»
«Προσωπικά έκλεισα το λογαριασμό μου στο facebook εδώ και δύο χρόνια. Το βαρέθηκα, δεν νομίζω ότι μου προσφέρει κάτι, δεν με “τραβάει” πλέον. Γενικά όμως και όταν το χρησιμοποιούσα πρόσεχα πολύ τι έστελνα» λέει ο Αλέξανδρος.
«Προσέχω»
«Για να δημοσιοποιούν τα δεδομένα μας και να τα δίνουν σε άλλους φορείς σημαίνει ότι και εμείς έχουμε την ευθύνη μας όταν τα ανεβάζουμε σε κοινή θέα. Φωτογραφίες και εγώ έχω ανεβάσει αλλά προσέχω τι και πως χωρίς να προκαλώ» δηλώνει η Έλενα.
«Πρώτα να ρωτήσουν»
«Δεν ανεβάζω πολλά προσωπικά στοιχεία, μόνο κάποιες φωτογραφίες. Δεν έχω θέμα να δημοσιοποιούνται προσωπικά στοιχεία αλλά πρώτα πρέπει να με ρωτήσουν. Όχι να τα κοινοποιούν σε άλλους χωρίς να το γνωρίζω» είναι η άποψη του Κώστα.
«Δεν συμφωνούμε»
«Ανεβάζω προσωπικά στοιχεία και φωτογραφίες. Με προβληματίζει ότι παρά τη θέληση μου μπορεί να δοθούν στον οποιονδήποτε. Δεν συμφωνώ και αν γίνει κάτι τέτοιο θα κλείσω το λογαριασμό μου» λέει η Μαρία, ενώ η Ιωάννα συμπληρώνει πως «και εγώ ανεβάζω φωτογραφίες αλλά δεν συμφωνώ να τα μοιράζει το facebook όπου θέλει». .
«Προσβλητικό»
«Δημοσιοποιώ προσωπικά στοιχεία στο διαδίκτυο αλλά δεν συμφωνώ ότι θα μπορεί ο καθένας να τα δίνει όπου θέλει. Είναι προσβλητικό για τους χρήστες» αναφέρει ο Μανώλης.
Πρόσθετα μέτρα λαμβάνει ο Ζάκερμπεργκ
Μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσαν οι πρόσφατες αποκαλύψεις και το κύμα αποχωρήσεων από το Facebook με εταιρείες όπως η Tesla και το Playboy να “κατεβάζουν” τις σελίδες τους, ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ (ιδρυτής και CEO του Facebook) δηλώνει πως αναλαμβάνει δράση.
To Facebook ανακοίνωσε χθες ότι θα λάβει «επιπρόσθετα μέτρα» ώστε να προστατεύει αποτελεσματικότερα τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών στον απόηχο του σκανδάλου Cambridge Analytica (CA) που κλυδωνίζει το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης.
«Επιπλέον των ανακοινώσεων που έκανε την περασμένη εβδομάδα ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ», ο ιδρυτής και CEO του Facebook, «θα λάβουμε επιπρόσθετα μέτρα εντός των επόμενων εβδομάδων με στόχο να επιτρέψουμε στους χρήστες να έχουν μεγαλύτερο έλεγχο επί των προσωπικών τους δεδομένων» επισημαίνεται σε μπλογκ του Facebook, που μετρά περισσότερους από 2 εκατομμύρια χρήστες.
«Έχουμε καταλήξει στην εξής διαπίστωση: πρέπει να καταστήσουμε τις παραμέτρους εμπιστευτικότητας ευκολότερες στην κατανόηση, τον εντοπισμό και τη χρήση τους» υπογραμμίζεται στην ανάρτηση με τίτλο: «Νέα εργαλεία για να ελέγχετε τα δεδομένα σας πανεύκολα στο Facebook».
«Τα περισσότερα από αυτά τα εργαλεία είχαν προβλεφθεί εδώ και κάποιον καιρό και τα γεγονότα των τελευταίων ημερών απλά υπογραμμίζουν τη σημασία τους».
Το δίκτυο δίνει αρκετά παραδείγματα των προσεχών τροποποιήσεων, όπως «ένα ξεχωριστό μενού προκειμένου ο χρήστης να βρίσκει και να διαχειρίζεται το σύνολο των παραμέτρων εμπιστευτικότητας» και «απλά εργαλεία για να βρίσκετε, να κατεβάζετε και να διαγράφετε τα δεδομένα σας στο Facebook».
Νομίζω οτι είτε έχουν χαθεί είτε δεν καλιεργήθηκαν κάποια αναγκαία αντανακλαστικά.
«Ανεβάζω δεδομένα σε μια διαδικτυακή υπηρεσία/εταιρεία» και «προσωπικό απόρρητο» δεν πάνε μαζί – ξεχάστε το. Δεν ξέρω πως το μάθατε αυτό ή αν κάποιος σας έπεισε οτι υπάρχει σαν όρος ή θεσμός. Το μόνο που έχω να πω είναι «μην το κάνετε, είναι επικίνδυνο για όλους μας».
Σας παραθέτω ένα άρθρο για το μέλλον στο οποίο οδεύουμε:
https://www.wired.com/story/age-of-social-credit/
(Σημ. αυτό το «μέλλον» ήδη υπάρχει και ήδη είναι το παρόν για μεγάλο τμήμα του πλανήτη αυτούσιο όπως περιγράφεται – απλά στη δική μας περίπτως είναι λίγο πιο συγκαλλυμένο προς το παρόν).