ΡΕΘΥΜΝΟ
Αναστάτωση φέρνει το νέο πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την εκτόξευση του Φ.Π.Α. από 0 στο 23% από το Σεπτέμβριο στα δίδακτρα φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης, κέντρων ξένων γλωσσών και ηλεκτρονικών υπολογιστών, αφού οι ιδιοκτήτες αδυνατούν να απορροφήσουν την ανατίμηση που προστίθεται σε μια σειρά οικονομικών επιβαρύνσεων αλλά και αναγκαστική μείωση των τιμών, στην οποία έχουν προχωρήσει τα τελευταία χρόνια για να μπορέσουν οι οικογένειες να ανταπεξέλθουν.
Οι οικογένειες που επιθυμούν πλέον να εξασφαλίσουν στα παιδιά τους μια ξένη γλώσσα, πλήρη προετοιμασία για τις Πανελλαδικές αλλά και εκμάθηση νέων τεχνολογιών θα πρέπει να βάλουν πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη καθώς η επιπλέον εκπαίδευση θα αποτελεί ένα είδος… πολυτελείας.
Αν επικρατήσει ο συντελεστής του Φ.Π.Α. στο 23% το μέλλον των φροντιστηρίων είναι προδιαγεγραμμένο όπως αναφέρουν σύλλογοι αλλά και η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος, καθώς θα οδηγήσει τους 80.000 εργαζόμενους καθηγητές φροντιστηρίων σε όλη την χώρα στην ανεργία, σε περικοπές αποδοχών ενώ οι επιχειρήσεις θα προχωρήσουν σε “λουκέτα”. Παράλληλα, ένα τόσο επώδυνο μέτρο θα αφήσει, όπως τονίζουν, πρόσφορο το έδαφος για την άνθιση της παραοικονομίας και της “μαύρης” παροχής υπηρεσιών στην εκπαίδευση. Πρόκειται για ένα μέτρο, όπως υποστηρίζουν, που δεν θα αποφέρει στο κράτος τα αναμενόμενα και θα οδηγήσει την ιδιωτική εκπαίδευση που τα τελευταία χρόνια συμπληρώνει αναγκαστικά τα “κενά” των δημόσιων σχολείων σε μια “γκρίζα ζώνη”.
Ο σύλλογος φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης Ρεθύμνου πραγματοποίησε συνάντηση τη Δευτέρα, προκειμένου να δρομολογήσει τις ενέργειες του από κοινού με την ομοσπονδία εκπαιδευτικών φροντιστών Ελλάδος, τόσο σε σχέση με τη βιωσιμότητα του κλάδου, όσο και με την επιβάρυνση που θα μπορεί τελικά να μετακυλήσει στους γονείς, αφού ήδη τα περισσότερα φροντιστήρια έχουν ολοκληρώσει τις προσφορές για τον Xειμώνα και έχουν συμφωνήσει με τους γονείς στις τιμές. Επισημάνσεις όμως έγιναν και για το “παράλογο” του μέτρου, καθώς όπως ανέφεραν από τη νέα φορολογία δεν επιβαρύνεται όλο το φάσμα της ιδιωτικής εκπαίδευσης αντίθετα πλήττονται μόνο τα φροντιστήρια και τα κέντρα ξένων γλωσσών. Τονίζουν επιπλέον πως σύμφωνα με κοινοτική οδηγία σε Ευρωπαϊκό επίπεδο από το Φ.Π.Α. απαλλάσσονται οι υπηρεσίες εκπαίδευσης που χαρακτηρίζεται ως βασικό αγαθό στις σύγχρονες κοινωνίες.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΩΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης Ρεθύμνου κ. Κώστας Μαρκαντώνης ανέφερε: «Τα περισσότερα φροντιστήρια είμαστε σε οριακό επίπεδο σε ό,τι αφορά τις τιμές και δεν υπάρχει δυνατότητα απορρόφησης του Φ.Π.Α. Ήταν κάτι ξαφνικό που επιβλήθηκε χωρίς καμία συζήτηση και είναι ένα ευθύ χτύπημα στα φροντιστήρια. Το φροντιστήριο είναι καλώς η κακώς ένα είδος ανάγκης. Σαφώς εμείς συμφωνούμε στο ότι θα πρέπει τα σχολεία να έχουν πρωταρχικό ρόλο, αλλά θα πρέπει πρώτα να τα φτιάξουν έτσι ώστε να επιτελούν τον ρόλο τους. Εδώ και χρόνια το φροντιστήριο καλύπτει τις ανάγκες των παιδιών που θέτουν υψηλούς στόχους. Αν το ποσό μετακυλήσει στον γονέα δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει και με το Φ.Π.Α. στο 23%. Έτσι δίνεις ένα κίνητρο στην οικογένεια να στραφεί στο “μαύρο” ιδιαίτερο, με αποτέλεσμα το κράτος να μην εισπράττει, να ανθεί η μαύρη οικονομία και η οικογένεια και κυρίως τα παιδιά να μπαίνουν σε μια διαδικασία παρανομίας με αδήλωτα ιδιαίτερα που δεν γνωρίζουν και το εκπαιδευτικό υπόβαθρο εκείνων που τα κάνουν. Ενδεικτικά σας λέω ότι τα τελευταία χρόνια στα Μαθηματικά ένα 70% περίπου των μαθητών γράφουν κάτω από τη βάση και τα φροντιστήρια συντηρούν κάπως το ποσοστό να μην γίνει ακόμη μεγαλύτερο. Πολλές οικογένειες στα χρόνια της κρίσης δεν είχαν χρήματα να πληρώσουν τα φροντιστήρια και είναι προφανές ότι υπάρχει δυσλειτουργία στα σχολεία. Τίθεται θέμα βιωσιμότητας των φροντιστηρίων και κυρίως για τους εργαζόμενους καθηγητές»
Σε ό,τι αφορά τα κέντρα ξένων γλωσσών του Ρεθύμνου ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών Ρεθύμνου κ. Ευθύμιος Πατσιούρας δήλωσε ξεκάθαρα πως τα κέντρα ξένων γλωσσών απειλούνται με “λουκέτο” λόγω της αύξησης του Φ.Π.Α. στο 23% στα δίδακτρα.