Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου, 2024

Προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του Αποκόρωνα: Αυθεντικότητα – περιβάλλον – πολιτισµός

■ Εισήγηση Κουκιανάκη για το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισµό

Την ανάγκη «ο Αποκόρωνας να διατηρήσει τον παραδοσιακό του χαρακτήρα, καθώς αυτός αποτελεί µέρος της µοναδικής ταυτότητας της περιοχής και προσελκύει επισκέπτες, που ενδιαφέρονται για αυθεντικές εµπειρίες», προτάσσει στην εισήγησή του για το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο του τουρισµού (ΕΧΠΤ) ο δήµαρχος Χαράλαµπος Κουκιανάκης.

Στο κείµενο που θα παρουσιάσει στο ∆ηµοτικό Συµβούλιο, ο κ. Κουκιανάκης αναλύει τις περιβαλλοντικές και άλλες οµορφιές της περιοχής, τον γεωλογικό και πολιτιστικό πλούτο του Αποκόρωνα και τονίζει πως η διασφάλισή τους, «προϋποθέτει να τηρηθούν ορισµένες αρχές:
1. Βιωσιµότητα: Όλες οι δραστηριότητες να αναπτυχθούν µε τρόπο που δεν επιβαρύνει το φυσικό περιβάλλον ή την πολιτιστική κληρονοµιά.
2. Σεβασµός στον παραδοσιακό χαρακτήρα: Η αρχιτεκτονική των όλων των νέων υποδοµών, τα µονοπάτια, οι πινακίδες, τα καταδυτικά κέντρα, και λοιπά, πρέπει να είναι σε αρµονία µε τον παραδοσιακό χαρακτήρα της περιοχής.
3. Εκπαίδευση επισκεπτών: Οι επισκέπτες να ενηµερώνονται για τη σηµασία της διατήρησης του περιβάλλοντος και των µνηµείων, ώστε να ενισχυθεί ο σεβασµός προς τον τόπο.
4. Συµµετοχή της τοπικής κοινωνίας: Οι ντόπιοι κάτοικοι να συµµετέχουν ενεργά στη διαχείριση και την ανάπτυξη αυτών των τουριστικών δραστηριοτήτων, διασφαλίζοντας έτσι την προστασία της περιοχής τους και την άµεση οικονοµική ωφέλεια».
Ο δήµαρχος θεωρεί πως «µε την κατάλληλη διαχείριση, ο Αποκόρωνας µπορεί να διατηρήσει την πολιτιστική και φυσική του ταυτότητα, ενώ παράλληλα αναπτύσσει έναν υψηλής ποιότητας τουρισµό, προσελκύοντας επισκέπτες που θα σεβαστούν και θα εκτιµήσουν την αυθεντικότητα του τόπου».

 

Παρασκευάς Περάκης και Μιχαήλ Λαμπαθάκης κάνουν… unboxing την επικαιρότητα

 

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ – ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Ο δήµαρχος στην εισήγησή του παραθέτει αναλυτικά παρατηρήσει επί του Ειδκού Χωροταξικού Πλαισίου Τουρισµού, και προτείνει αντίστοιχες αλλαγές.
Αυτές αφορούν στον υπολογισµό της φέρουσας ικανότητας, στην αποτύπωση της περιβαλλοντικής πραγµατικότητας, στον ορισµό ορεινών περιοχών, στην αναφορά σε τουριστικούς λιµένες και σε ζητήµατα επίλυσης θεµάτων για χαρακτηρισµούς γης και διαχωρισµό ζωνών.

Εκφράζει επίσης -µεταξύ άλλων- ενστάσεις αναφορικά µε τις τουριστικές δραστηριότητες που προωθούνται, διαπιστώνει ασάφειες για το ειδικό τέλος πράσινου ταµείου και επισηµαίνει σοβαρό πρόβληµα µε τους όρους για την ανάπτυξη της βραχυχρόνιας µίσθωσης
Επ’ αυτών ζητά συγκεκριµένες αλλαγές και παρεµβάσεις µε ξεκάθαρες νοµικές αναφορές.
Ιδιαίτερα, ο δήµαρχος θεωρεί πως για «να διασφαλιστεί η ισορροπία ανάµεσα στον τουρισµό και τη διατήρηση του παραδοσιακού χαρακτήρα, το ΕΧΠΤ να προτείνει:
1. Χωροθέτηση τουριστικών µονάδων που να προσαρµόζονται στον τοπικό χαρακτήρα, µε σεβασµό στο περιβάλλον και στο τοπίο σύµφωνα και µε τις κατευθύνσεις που θα δώσουν τα Τοπικά Πολεοδοµικά Σχέδια.
2. Στήριξη ήπιων µορφών τουρισµού: Εναλλακτικές µορφές τουρισµού, όπως ο οικοτουρισµός και ο πολιτιστικός τουρισµός, είναι πιο φιλικές προς το περιβάλλον και στηρίζουν τις τοπικές παραδόσεις.
3. Προστασία παραδοσιακών οικισµών και αρχιτεκτονικής: Να υπάρχει αυστηρή νοµοθεσία για την προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονοµιάς, µε κανονισµούς δόµησης που θα διατηρούν την αυθεντικότητα των οικισµών.
4. Προστασία φυσικού περιβάλλοντος: Να αποφευχθεί η υπερεκµετάλλευση των φυσικών πόρων, ειδικά σε περιοχές µεγάλης οικολογικής αξίας.
5. Κίνητρα και πόροι για την κατασκευή της Μαρίνας Τουριστικών Σκαφών 90 θέσεων στις Καλύβες Αποκορώνου για την οποία ο ∆ήµος Αποκορώνου έχει λάβει άδεια χωροθέτησης. Είναι σηµαντικά τα οικονοµικά οφέλη που προκύπτουν για τη χώρα από τη λειτουργία των µαρινών σύµφωνα µε στοιχεία της Ένωσης Μαρινών Ελλάδας. Τα σχετικά στοιχεία δείχνουν ότι η µέση τουριστική δαπάνη των επισκεπτών ανά άφιξη στις µαρίνες είναι περίπου 5 φορές µεγαλύτερη από τη µέση τουριστική δαπάνη των επισκεπτών στα ξενοδοχεία. Επίσης, για κάθε 1 ευρώ που ξοδεύεται για τέλη ελλιµενισµού, επιπλέον 5 έως 10 ευρώ ξοδεύονται για γενικές προµήθειες, καύσιµα, επισκευές, συντήρηση, φορολογία, µισθοδοσία, έξοδα πρακτόρων κ.α. Επιπλέον, το ΦΠΑ και τα ενοίκια που αποδίδονται στο ∆ηµόσιο ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ ενώ για κάθε 100 θέσεις ελλιµενισµού σκαφών δηµιουργούνται 6 άµεσες και 100 έµµεσες θέσεις εργασίας.
6. Να συµπεριληφθεί Υδατοδρόµιο στο λιµένα της Γεωργιούπολης για να δύναται η προσθαλάσσωση (προσυδάτωση) και αποθαλάσσωση των υδροπλάνων».

Πυλώνες και ανεµογεννήτριες

Ο δήµαρχος επαναδιατυπώνει τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις από την εγκατάσταση πυλώνων υψηλής τάσης και ανεµογεννητριών και σχολιάζει πως «για να διατηρηθεί η φυσιογνωµία του Αποκόρωνα και να προστατευθεί από τέτοιου είδους επεµβάσεις, υπάρχουν ορισµένες εναλλακτικές και προτάσεις που θα µπορούσαν να εξεταστούν, όπως η Ενεργή συµµετοχή της τοπικής κοινωνίας στη λήψη αποφάσεων και η Ενίσχυση της προστασίας του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου και εξηγούµε: Οι κάτοικοι της περιοχής θα πρέπει να έχουν λόγο στις αποφάσεις σχετικά µε την εγκατάσταση τέτοιων υποδοµών. Η συµµετοχή της τοπικής κοινωνίας είναι κρίσιµη για την αποφυγή επεµβάσεων που δεν συµβαδίζουν µε την τοπική ανάπτυξη και τη φυσιογνωµία της περιοχής και η περιοχή του Αποκόρωνα να ενταχθεί σε ζώνες αυξηµένης προστασίας, όπου θα απαγορεύονται τέτοιες εγκαταστάσεις».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα