Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Προϋπόθεση ο διάλογος για την αξιοποίηση του “Μαρκοπούλου”

» Ο Συμμετοχικός Σχεδιασμός στο επίκεντρο εκδήλωσης χθες στο ΤΕΕ

Προϋπόθεση για μια αξιοποίηση του δημόσιου χώρου στο πρώην στρατόπεδο Μαρκοπούλου που θα ανταποκρίνεται στα “θέλω” και τις προσδοκίες της τοπικής κοινωνίας αποτελεί ο διάλογος Δήμου και τοπικής κοινωνίας. Στο πλαίσιο αυτό, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί η μέθοδος του συμμετοχικού σχεδιασμού δημοσίων έργων, ακολουθώντας τα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών αλλά και μεγάλων ελληνικών πόλεων.

Ο συμμετοχικός σχεδιασμός βρέθηκε στο επίκεντρο ανοιχτής συζήτησης με θέμα: “Η περίπτωση του Πάρκου Γεωργιάδη στο Ηράκλειο και ο Συμμετοχικός Σχεδιασμός” που διοργάνωσε χθες η Πρωτοβουλία Χανιωτών για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου, με κεντρική ομιλήτρια την αρχιτέκτονα μηχανικό Αλεξάνδρα Παπαδάκη, στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) – Τμήμα Δυτικής Κρήτης.

Από αριστερά ο συντονιστής της εκδήλωσης Γιάννης Κανάκης και η αρχιτέκτων μηχανικός Αλεξάνδρα Παπαδάκη.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε η κα Παπαδάκη μιλώντας στα “Χ.ν.”, η περίπτωση του πάρκου Γεωργιάδη έφερε, μεταξύ άλλων, στο προσκήνιο τη μέθοδο του συμμετοχικού σχεδιασμού, μια πρακτική που ακολουθείται -όπως τόνισε- ιδιαίτερα συχνά στη βόρεια Ευρώπη. «Μέσα από αυτή τη μέθοδο εμπλέκονται στον σχεδιασμό του έργου όχι μόνο ο φορέας που εκπονεί τη μελέτη αλλά και η κοινότητα, δηλαδή η τοπική κοινωνία», επεσήμανε η κα Παπαδάκη και διευκρίνισε ότι στο πλαίσιο αυτό συμμετέχουν στη διαδικασία γείτονες, χρήστες της περιοχής και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται κοντά εκεί, πρωτοβουλίες πολιτών, κινήματα κ.ά., μια διαδικασία που προϋποθέτει από τον φορέα σχεδιασμού και υλοποίησης να είναι ανοιχτός σε προτάσεις. «Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση ως προς το αποτέλεσμα και δίνεται στον κόσμο η αίσθηση ότι αυτό που φτιάχνεται είναι κάτι δικό του. Επίσης, αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο κόσμος να νοιάζεται για το έργο και το αποτέλεσμα κι αυτό είναι κάτι ιδιαίτερα σημαντικό και στην επόμενη φάση, καθώς θα είναι πιο ουσιαστική η συσχέτιση του κόσμου με το έργο αφού ολοκληρωθεί», υπογράμμισε. Ανέφερε δε ότι και σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία προβλέπεται η δημόσια διαβούλευση για την εκπόνηση μελετών, ωστόσο, συχνά αυτή η διαδικασία έχει προσχηματικό χαρακτήρα, καθώς δεν επιδιώκεται ουσιαστικά από τους θεσμικούς φορείς.

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση – ανοιχτή συζήτηση που έγινε στο ΤΕΕ-ΤΔΚ.

Σε ό,τι αφορά στην υπόθεση του πάρκου Γεωργιάδη επεσήμανε ότι ο συμμετοχικός σχεδιασμός δεν προχώρησε, καθώς υπήρχε ήδη έτοιμη μελέτη. Παρόλα αυτά το έργο αυτό έδωσε το ερέθισμα να γνωρίσουν οι πολίτες τη δυνατότητα του συμμετοχικού σχεδιασμού για τα δημόσια έργα: «Τώρα πολλοί περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν γι’ αυτή τη διαδικασία κι αυτό είναι κέρδος, αλλά και κάτι που μπορεί να αξιοποιηθεί μελλοντικά σε κάποια άλλη περίπτωση».

Ο συντονιστής της εκδήλωσης που διοργάνωσε η Πρωτοβουλία Χανιωτών για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου, Γιάννης Κανάκης, υπογράμμισε ότι στόχος της εκδήλωσης είναι να μεταφερθεί η εμπειρία από το πάρκο Γεωργιάδη στην περίπτωση του πρώην στρατοπέδου Μαρκοπούλου. «Έχοντας το πρώην στρατόπεδο Μαρκοπούλου που είναι απαίτηση της Πρωτοβουλίας και πιστεύουμε και του χανιώτικου λαού, να μετατραπεί σε πάρκο, θα θέλαμε τώρα που δεν υπάρχει -τουλάχιστον επίσημα από τον Δήμο- κάποιος σχεδιασμός να προσπαθήσουμε να γίνει το καλύτερο πάρκο της Ελλάδας -όπως έχει πει ο δήμαρχος- με τον καλύτερο σχεδιασμό που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα, δηλαδή με συμμετοχικό σχεδιασμό. Αυτό σημαίνει συμμετοχή των πολιτών και των κατοίκων σε έναν ουσιαστικό διάλογο, με προτάσεις, και μέσα από μια διαδικασία που περιλαμβάνει διάφορα στάδια και πρέπει να αρχίσει τώρα κατά τη γνώμη μας, να φτάσουμε μετά στη διαμόρφωση ενός πλαισίου που στη συνέχεια θα βασιστεί ο Δήμος για να προκηρύξει τους διαγωνισμούς κ.λπ.», είπε ο κ. Κανάκης και συμπλήρωσε ότι δεν θα πρέπει, όπως συνέβη στο πάρκο Γεωργιάδη, να προηγηθεί ο σχεδιασμός του διαλόγου.

Συνεχίζοντας ο κ. Κανάκης επεσήμανε ότι η Πρωτοβουλία με τις όποιες δυνάμεις διαθέτει θα οργανώσει κι άλλες εκδηλώσεις στην κατεύθυνση να αναδειχθούν καλές πρακτικές και παραδείγματα συμμετοχικού σχεδιασμού, ενώ επανέλαβε τη θέση της Πρωτοβουλίας να δρομολογηθούν οι διαδικασίες δημιουργίας του πάρκου σύντομα, αλλά και τμηματικά να αποδοθεί στην τοπική κοινωνία ο χώρος πριν ακόμα προχωρήσει ο τελικός σχεδιασμός για τη διαμόρφωση χώρου πρασίνου.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα