Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Προϋπόθεση οι ορθές πρακτικές για ποιοτικό ελαιόλαδο

Εσπερίδα για την ποιότητα του Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιόλαδου “Κρήτη/Kriti” πραγµατοποιήθηκε   στην αίθουσα Ν. Ψυλλάκης του Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αµπέλου ΕΛΓΟ-∆ΗΜΗΤΡΑ στο Αγροκήπιο Χανίων.

Η Περιφέρεια Κρήτης και ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισµός-∆ΗΜΗΤΡΑ σε συνεργασία µε το ∆ήµο Χανίων και την υποστήριξη από τους φορείς: “Σύνδεσµος Εξαγωγέων Κρήτης, Σύνδεσµος Τυποποιητών Ελαιολάδου Κρήτης, Σύνδεσµος Ελαιοκοµικών ∆ήµων Κρήτης, ∆ίκτυο Κρητικού Ελαιολάδου και Σύλλογος Ιδιοκτητών Ελαιουργείων Ν. Χανίων”, στοχεύουν στην ενηµέρωση των παραγωγών για   τις ορθές πρακτικές που πρέπει να εφαρµόζονται  κατά την ελαιοκαλλιέργεια, τη συγκοµιδή και µεταφορά του ελαιόκαρπου, την ελαιοποίηση, την αποθήκευση και τυποποίηση του ελαιόλαδου, ούτως ώστε να προστατεύεται η ποιότητα του παραγόµενου ελαιόλαδου.

Σύµφωνα µε τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονοµίας Σταύρο Τζεδάκη, «προτεραιότητα της Περιφέρειας Κρήτης είναι η παραγωγή ενός ποιοτικού και ανταγωνιστικού προϊόντος που θα κερδίζει όλο και περισσότερες αγορές, αλλά και µια διαχρονική υπεραξία προς όφελος των παραγωγών. Οι εκπαιδεύσεις αυτές ωφελούν προς αυτή την κατεύθυνση που αφορούν όλη την αλυσίδα παραγωγής, από την καλλιέργεια και το χωράφι µέχρι την τυποποίηση και το τελικό προϊόν».

Ο ∆ρ. Γεώργιος Ψαρράς, ∆ιευθυντής του Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αµπέλου του ΕΛΓΟ-∆ΗΜΗΤΡΑ επισήµανε πως πρέπει να υπάρχει συνεχής εκπαίδευση ώστε να φτάσει η πληροφορία των ορθών πρακτικών σε περισσότερα άτοµα µιας και: «’Εχει διαπιστωθεί ότι αρκετές φορές κάνουµε σταθερά τα ίδια λάθη, όπως ότι σε µεγάλο βαθµό η εφαρµογές των πρακτικών στην ελαιοκαλλιέργεια γίνονται εµπειρικά, δεν βασίζονται σε δεδοµένα. Η τεχνολογία έχει προχωρήσει µπορούν οι καλλιεργητές και όσοι ασχολούνται µε το λάδι να χρησιµοποιήσουνε την έρευνα που υπάρχει το ινστιτούτο, ώστε  να αρδεύουνε τις καλλιέργειες µε τις ποσότητες νερού που χρειάζονται, να εφαρµόζουνε καλλιεργητικές πρακτικές στα πλαίσια µιας αειφορικής διαχείρισης».

Απαραίτητο είναι οι καλλιεργητές να ακολουθούν τις οδηγίες των ερευνητών που για χρόνια ασχολούνται επιστηµονικά µε όλα τα στάδια από το χωράφι µέχρι και την τυποποίηση, επισήµανε ο ∆ρ. Γεώργιος Καλαντζάκης, Εντεταλµένος Ερευνητής, Εργαστήριο Τεχνολογίας Τροφίµων, Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αµπέλου επιµένοντας ότι: «Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο χωρίς τις οδηγίες και υποδείξεις από τους επιστήµονες ερευνητές που θα πρέπει να ακολουθούν οι εµπλεκόµενοι µε τη συγκεκριµένοι καλλιέργεια δεν µπορεί να υπάρξει. Όλα τα στάδια, όταν γίνονται σωστά, από την ελαιοκαλλιέργεια, άρδευση, λίπανση, τη συγκοµιδή, την µεταφορά του ελαιόκαρπου στο ελαιουργείο, στις αποθήκες, στην τυποποίηση, τη φωτοπροστασία,  ενισχύσουν τα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά, την ποιότητα, το άρωµα, τα φυσικοχηµικά του».

Ο Μανώλης Καρπαδάκης, Εµπειρογνώµονας στην παραγωγή και διαχείριση ποιοτικού ελαιόλαδου, στέλεχος εξαγωγών και  Αντιπρόεδρος Συνδέσµου Εξαγωγέων Κρήτης αναφέρθηκε µεταξύ άλλων στις απαιτήσεις της αγοράς και τόνισε πως «η Ελλάδα αν και παράγει περίπου το 9% της παγκόσµιας παραγωγής, “…αυτή τη στιγµή η παρουσία της στο παγκόσµιο ράφι είναι κάτω του 3%. Υπάρχει ένα πολύ µεγάλο περιθώριο βελτίωσης αυτής της εικόνας και αυτό µπορεί να γίνει µόνο µε το χτίσιµο της ποιότητας, χηµική και οργανωτική πάντα και την καλύτερη επικοινωνία του προϊόντος».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Ορθές πρακτικές εφαρμόζονται όταν οι αγρότες ακούνε τους ΓΕΩΠΟΝΟΥΣ. Όταν κάνουν τσι κεφαλής τους ή όταν οι γεωπόνοι κάνουν ότι θέλουν οι αγρότες, τότε αυγολέμονο με άρωμα φασόκ. Οι επιδοτήσεις και τα κρατικά ρουσφετομάγαζα έχουν καταστρέψει τη καλλιέργεια και μαζί τους σωστούς ΓΕΩΠΟΝΟΥΣ-επιστήμονες.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα