Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Ψυχρός πόλεμος

Από τη Δύση έχουν επιβληθεί κυρώσεις κατά της Μόσχας με αφορμή την Κριμαία, και την ανάμειξή της σε θέματα Ουκρανίας – Ε.Ε., όπως και στο Συριακό, με σκοπό ν’ αλλάξουν την εξωτερική πολιτική της Ρωσίας. Οι Δυτικοί στοχεύουν να πληγούν οι ιθύνουσες τάξεις, που πλαισιώνουν τον Πούτιν.
Οι κυρώσεις, που ανανεώνονταν κατά διαστήματα και γίνονταν πιο δραστικές, προκαλούσαν διχαστικές αντιδράσεις στους Ευρωπαίους, με αποτέλεσμα να παραβιάζονται και να προκαλούν αρνητικά αποτελέσματα απ’ αυτά που στοχεύονταν.
Οι επιθέσεις της Ουάσιγκτον εναντίον της Μόσχας εντάθησαν κατόπιν πιέσεων του Κογκρέσου να τιμωρηθεί η Ρωσία για την ανάμειξή της στις προεδρικές εκλογές το 2016. Πάγωσαν τις περιουσίες των ολιγαρχών επί αμερικανικού εδάφους και τα κεφάλαια των εταιρειών. Επιβάλλονται νέες κυρώσεις εις βάρος Ρώσων επιχειρηματιών και αξιωματούχων. Περίπου 40 νομικά πρόσωπα και ιδιώτες συμπεριελήφθησαν σε “μαύρη λίστα”. Η ρωσική διπλωματία θεωρεί, ότι τούτο αποτελεί “νέο πλήγμα στις ρωσοαμερικανικές σχέσεις”.
Η διαμαρτυρία κρατών – μελών της Ε.Ε. προς την Κομισιόν, που επέβαλλε την πολιτική κυρώσεων κατά των Ρώσων, ήταν έντονη. Δεν ευθυγραμμίστηκαν με τις υποδείξεις και μερικές χώρες ακολούθησαν διμερείς συμφωνίες με τη Ρωσία υπό τον φόβο εχθρικής συμπεριφοράς της Μόσχας εναντίον τους.
Οι συνέπειες αυτής της “τιμωρίας” συνετέλεσαν, ώστε η ρωσική βιομηχανία, που μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ βρισκόταν σε οπισθοδρόμηση, επικεντρώθηκε στις δυνατότητές της, να παράγει δικά της αγαθά για εσωτερική κατανάλωση προς όφελος της ρωσικής κοινωνίας. Δεν μιλάμε, βέβαια, για την πολεμική βιομηχανία, που λόγω των εξωτερικών απειλών ανεπτύχθη σε υψηλής τεχνολογίας επίπεδα.
Αλλά ο Πούτιν δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια.  Αντέδρασε με αντίμετρα, κάπως όψιμα, εναντίον των ΗΠΑ και ευρωπαϊκών κρατών, που ενέδωσαν στις κυρώσεις εναντίον της χώρας του. Τα μέτρα, που έλαβε, προβλέπουν περιορισμό στις εισαγωγές αγαθών παραγομένων στην Αμερική, απαγόρευση εισόδου στη Ρωσία αξιωματούχων της Αμερικανικής κυβέρνησης, δραστική μείωση στις παρεχόμενες υπηρεσίες από ιδιώτες και εταιρείες, απαγόρευση εισαγωγής στη Ρωσία τεχνολογικού και λογισμικού εξοπλισμού από τις ΗΠΑ, περιορισμό στην αναζήτηση εργασίας από Αμερικανούς πολίτες, αναστολή διεθνούς συνεργασίας ΗΠΑ – Ρωσίας και αύξηση τελών για υπηρεσίες αεροναυτιλίας.
Η συγκεκριμένη απάντηση της Μόσχας προς τους Δυτικούς και η αντιπαλότητα κυρίως των δύο ηγετών σε όλα τα επίπεδα, χωρίς να παίρνει μορφή σύγκρουσης, αναβιώνει τον ψυχρό πόλεμο, που οι επικρατούσες συνθήκες αυτή την περίοδο δεν προβλέπουν ευνοϊκές εξελίξεις, όσον αφορά στα γεωστρατηγικά και οικονομικά παίγνια.
Υπ’ όψιν ότι ο Πούτιν εξελέγη για μια ακόμη φορά πρόεδρος της Ρωσίας μέχρι το 2024 και οι εξελίξεις στην “πολιτική σκακιέρα” είναι αβέβαιες.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα