Από τον Δήμο Παλαιού Φαλήρου ξεκινάει σήμερα η διάθεση της υπηρεσίας των ψηφιακών θυρίδων του gov.gr, καθώς εισάγεται ένας ψηφιακός τρόπος επικοινωνίας του δημότη με τον δήμο του, ενώ ταυτόχρονα εγκαινιάζεται μία νέα γενιά ομογενοποιημένων δημοτικών ψηφιακών υπηρεσιών και τις επόμενες ημέρες αναμένεται η ενεργοποίηση των θυρίδων σε επιπλέον 46 δήμους που ήδη έχουν υποβάλει σχετικό αίτημα. Οι υποδομές και οι εφαρμογές ήδη έχουν δημιουργηθεί και για τους 322 δήμους της χώρας.
Συγκεκριμένα, τη διαδικασία έκδοσης πιστοποιητικών μέσω του gov.gr παρακολούθησαν σήμερα το πρωί στο δημαρχείο Παλαιού Φαλήρου ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Θοδωρής Λιβάνιος, μαζί με τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Δημήτρη Παπαστεργίου, τον δήμαρχο Παλαιού Φαλήρου, Γιάννη Φωστηρόπουλο και τον γενικό γραμματέα Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Λεωνίδα Χριστόπουλο.
Όπως ανέφερε ο κ. Πιερρακάκης, «είναι ένα επόμενο βήμα η αξιοποίηση αυτών των θυρίδων που έχουν ήδη ουσιαστικά χρησιμοποιήσει κεντρικά στο κράτος για να μπορέσουμε να πετύχουμε, ανάμεσα σε άλλα, και το να μη χρησιμοποιούμε πλέον σφραγίδες όσο και να πετύχουμε την αυτεπάγγελτη αναζήτηση πιστοποιητικών. Λέγαμε παλιά ότι πρέπει το ίδιο το Δημόσιο να διακινεί εσωτερικά την πληροφορία, να μη χρειάζεται ο πολίτης να είναι ο “κλητήρας” του κράτους». Ο υπουργός μίλησε για τη συνεργασία κυβέρνησης και τοπικής αυτοδιοίκησης «κι έτσι πολλά νέα έγγραφα, πιστοποιητικά δεν θα χρειάζεται πλέον ο πολίτης να τα δίνει στους δήμους, αλλά οι ίδιοι οι δήμοι μέσα από τις θυρίδες θα κάνουν αυτήν την αναζήτηση. Αυτό είναι ένα κομμάτι μιας ευρύτερης συνεργασίας». Μάλιστα, αναφέρθηκε στο έργο για τις «έξυπνες» πόλεις που θα δώσει «320 εκατομμύρια ευρώ συνολικά στους δήμους της χώρας για να μπορέσει ο καθένας να πετύχει τον δικό του δρόμο για την ψηφιακό μετασχηματισμό. Όλα αυτά μαζί οριοθετούν την νέα ημέρα της τοπικής αυτοδιοίκησης σε ό,τι αφορά την ψηφιακή της πολιτική».
Από την πλευρά του, ο κ. Πέτσας σημείωσε: «Σήμερα είμαστε εδώ για να εγκαινιάσουμε τις ψηφιακές θυρίδες, οι οποίες δείχνουν ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός παύει να είναι ευχή και γίνεται πράξη. Η κυβέρνηση, η αυτοδιοίκηση και φυσικά οι πολίτες αγκαλιάζουμε τη νέα εποχή, η οποία μειώνει την ταλαιπωρία για τους πολίτες, μειώνει τη γραφειοκρατία και το διοικητικό κόστος για τη δημόσια διοίκηση και τελικά εξοικονομεί χρόνο και χρήμα για όλους. Θα συνεχίσουμε σε αυτό το πλαίσιο, να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διευκολύνουμε θεσμικά την αυτοδιοίκηση, να της δίνουμε τα εργαλεία και φυσικά τους πόρους». Ο κ. Πέτσαε αναφέρθηκε στα 320 εκατομμύρια για τη χρηματοδότηση τέτοιου είδους δράσεων στην τοπική αυτοδιοίκηση από πλευράς του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης αλλά και στα 130 εκατομμύρια ευρώ του προγράμματος «Αντ. Τρίτσης» του υπουργείου Εσωτερικών. «Άρα βάζουμε τα χρήματα στο τραπέζι ώστε οι πολίτες να βλέπουν ότι αυτά τα οποία λέμε δεν είναι λόγια του αέρα αλλά γίνονται καθημερινότητα», τόνισε.
Για την άμεση σύνδεση ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους με την τοπική αυτοδιοίκηση έκανε λόγο ο κ. Λιβάνιος:«Δεν νοείται ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους χωρίς να ακολουθήσει η τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία είναι το πρώτο επίπεδο που αλληλεπιδρά με τον πολίτη σε καθημερινή βάση. Τα δυο υπουργεία, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εσωτερικών, είναι σε στενή συνεργασία, ετοιμάζονται νέες προσκλήσεις για τους δήμους για τη χρηματοδότηση των “έξυπνων” πόλεων, για την ανάπτυξη 2.600 σημείων wifi σε ελεύθερους χώρους σε όλη την Ελλάδα, όπου θα παρέχεται υψηλής ποιότητας και ταχύτητας internet και φυσικά υπάρχουν και προγράμματα που έχουν σκοπό να επιλύσουν και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής όλων μας. Ο δρόμος είναι μακρύς αλλά έχουμε τα εργαλεία για να πετύχουμε».
Ο κ. Παπαστεργίου επεσήμανε: «Ήρθαμε σήμερα στο δημαρχείο του Παλαιού Φαλήρου για να δείξουμε πώς πραγματικά μπορούν να είναι οι δήμοι την επόμενη μέρα. Η αυτοδιοίκηση αλλάζει, η Ελλάδα αλλάζει και με τη συνεργασία που έχουμε με τα υπουργεία νομίζω ότι αυτό θα γίνει ακόμη πιο γρήγορα».
Και ο κ. Φωστηρόπουλος μίλησε για ακόμη ένα ψηφιακό άλμα της δημόσιας διοίκησης λέγοντας ότι «το επόμενο βήμα είναι η ψηφιακή εκπαίδευση γιατί είναι εξίσου σημαντική πέρα από τις εφαρμογές, καθώς οι πολίτες στους οποίους απευθυνόμαστε να μπορούν το καταλάβουν και να το εφαρμόσουν».
Τέλος, ο κ. Χριστόπουλος υπογράμμισε: «Πρόθεσή μας είναι καταρχάς να απλουστεύσουμε περαιτέρω τις διαδικασίες, ώστε το σύνολο των δικαιολογητικών που ψηφιοποιούμε να γίνουν ακόμα λιγότερα, επιπλέον να θεσμοθετήσουμε όλες αυτές τις διαδικασίες μέσα από έναν νέο Κώδικα Διοικητικών Διαδικασιών, ο οποίος θα έρθει σύντομα στη Βουλή και βέβαια να μπορέσουμε να ενδυναμώσουμε τους δημοτικούς υπαλλήλους με ψηφιακές δεξιότητες, μία δράση που θα χρηματοδοτηθεί από το νέο Πρόγραμμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός» του ΕΣΠΑ.
Σημειώνεται, ότι σε κάθε δήμο της χώρας παρέχονται ψηφιακές θυρίδες του gov.gr σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη, του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα και του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Θοδωρή Λιβάνιου.
Τι προσφέρουν οι θυρίδες
Οι θυρίδες των δήμων στο gov.gr προσφέρουν τρεις βασικές λειτουργίες:
1. Έκδοση πιστοποιητικών αρμοδιότητας των δήμων χωρίς την ανάγκη φυσικών υπογραφών και σφραγίδων. Αυτά τα πιστοποιητικά είναι έγκυρα σε φυσική αλλά και σε ψηφιακή μορφή, τόσο στη δημόσια διοίκηση όσο και κατά την προσκόμισή τους σε ιδιωτικούς φορείς.
2. Υποδοχή και διεκπεραίωση αιτήσεων δημοτών από το gov.gr, με πρώτη υπηρεσία τη Βεβαίωση Μόνιμης Κατοικίας.
3. Αυτεπάγγελτη αναζήτηση και έκδοση πιστοποιητικών που είναι απαραίτητα σε διαδικασίες των δήμων και παρέχονται από το gov.gr.
Ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη της υπηρεσίας έγινε από την Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών και το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ ΑΕ – GRNET) με την υποστήριξη εφαρμογών της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, του υπουργείου Εσωτερικών και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.
Η έκδοση πιστοποιητικών των δήμων μέσω του gov.gr έρχεται να προστεθεί στις κοινές δράσεις που σχεδιάζουν και υλοποιούν τα τελευταία δύο χρόνια τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εσωτερικών για την ψηφιοποίηση υπηρεσιών των δήμων.
Υπενθυμίζεται, ότι έχουν προηγηθεί και ήδη παρέχονται ψηφιακά μέσω του gov.gr απευθείας στους πολίτες, οι ακόλουθες υπηρεσίες:
– Έκδοση πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης
– Έκδοση πιστοποιητικού γέννησης
– Έκδοση πιστοποιητικού ιθαγένειας
– Έκδοση πιστοποιητικού εγγυτέρων συγγενών
– Έκδοση ληξιαρχικής πράξης γέννησης
– Έκδοση ληξιαρχικής πράξης γάμου
– Έκδοση ληξιαρχικής πράξης συμφώνου συμβίωσης
– Έκδοση ληξιαρχικής πράξης θανάτου
Με την υποστήριξη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας σταδιακά θα ψηφιοποιούνται νέες διαδικασίες και θα εντάσσονται στις θυρίδες.
Μέχρι στιγμής έχουν ενεργοποιηθεί θυρίδες για 28 δήμους: Αγίας Βαρβάρας, Αγρινίου, Αίγινας, Βόλβης, Δράμας, Διρφύων Μεσσαπίων, Ελλασόνας, Ελευσίνας, Ευρώτα, Ηρακλείου, Ιεράπετρας, Καλαμαριάς, Κορίνθου, Λεβαδέων, Ληξουρίου, Λουτρακίου Περαχώρας Αγίων Θεοδώρων, Μεσολογγίου, Μυλοποτάμου, Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Ξανθης, Ξυλοκάστρου, Παλαιού Φαλήρου, Πειραιά, Πυλαίας Χορτιάτη, Πύργου, Σουφλίου και Ωραιοκάστρου.