Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Ψηφιακή εγκυκλοπαίδεια για τον κόσμο των βιβλιοθηκών

» Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα

Οι βιβλιοθήκες λειτουργούν διαχρονικά ως πύλες στη γνώση. Είναι φορείς πολιτισμού και ανάπτυξης, σημεία εργασίας και ανάγνωσης στον φυσικό και ψηφιακό δημόσιο χώρο. Είναι επίσης ιστορία, αρχεία, αρχιτεκτονική, πρόσωπα που συνδέθηκαν μαζί τους και γεγονότα που διαδραματίστηκαν γύρω από αυτές. Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης σε συνεργασία με τον συλλέκτη και ιστορικό του βιβλίου Κωνσταντίνο Σπ. Στάϊκο δημιούργησε τον ψηφιακό τόπο “Περί Βιβλιοθηκών” (www.aboutlibrairies.gr), στον οποίο παρουσιάζονται και αναδεικνύονται με εύληπτο τρόπο πληροφορίες για τις βιβλιοθήκες, ως μία ψηφιακή εγκυκλοπαίδεια των βιβλιοθηκών.

Στις σελίδες της παρούσας έκδοσης, ο αναγνώστης παίρνει μια ιδέα για αυτό που παρουσιάζεται στον ιστότοπο «Περί Βιβλιοθηκών». Παρουσιάζονται τύποι βιβλιοθηκών και εμβληματικά παραδείγματα που ξεχωρίζουν στη νεοελληνική ιστορία: η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, μία μοναστηριακή, μία δημοτική, μία ιδιωτική και μία πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη. Ωστόσο, το περιεχόμενο του ιστότοπου δεν περιορίζεται σε υλικό από τον ελληνικό χώρο, έχει οικουμενική διάσταση και εμβέλεια.

Παρατίθεται υλικό για την εξελικτική πορεία και την τυπολογία τους, τα ιστορικά αίτια και πνευματικά ρεύματα που τις διαμόρφωσαν. Επιπλέον, για τις βιβλιοθήκες που εξακολουθούν να λειτουργούν έως σήμερα, παρουσιάζονται στοιχεία για την ιστορία και το περιεχόμενο των συλλογών τους.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤ. Γ. ΚΛΩΡΗ: Ένα τυπογραφικό παραμύθι

“Μια νύχτα στο παλιό τυπογραφείο” είναι ο τίτλος του παραμυθιού που έγραψε ο Στ. Γ. Κλώρης για το Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη, και πλέον κυκλοφορεί από τις εκδόσεις του μουσείου.
Το βιβλίο “ζωντανεύει” τα παλιά ελληνικά τυπογραφικά στοιχεία που “ξεκουράζονταν” αγκαλιασμένα στην πολυκαιρισμένη κάσα τους, μέχρι τη στιγμή που ένας απρόσεκτος εργαζόμενος σκόρπισε πάνω τους κάποια λατινικά! Και κάπου εκεί άρχισε η μάχη ανάμεσα στους μόνιμους κατοίκους της τυπογραφικής κάσας και τους λατίνους… μετανάστες που διεκδικούσαν τη θέση τους στην μεγάλη οικογένεια των τυπογραφικών στοιχείων. Η λήξη του πολέμου επήλθε χάρη στην παρέμβαση ενός παλιού τυπογράφου που υπενθύμισε στα τυπογραφικά στοιχεία ότι είναι περισσότερα αυτά που τους ενώνουν από εκείνα που τους χωρίζουν. Η εξαιρετική εικονογράφηση του βιβλιου έγινε από τον εικαστικό Μανόλη Ι. Πυροβολάκη, πτυχιούχο της Σχολής Καλών Τεχνών ΑΠΘ και ο σχεδιασμός του από τον Νίκο Κοσμαδάκη (The design bar). Το παραμύθι διατίθεται στο πωλητήριο του Μουσείου Τυπογραφίας και στο e-shop των Χανιώτικων νέων: shop.haniotika-nea.gr.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΡΗΤΙΚΑΚΗΣ: «Όλα μεγεθύνονται πίσω από το παράθυρο»

Κυκλοφόρησε η νέα ποιητική συλλογή του Χανιώτη Γιώργου Κρητικάκη με τίτλο «Όλα μεγεθύνονται πίσω από το παράθυρο».
Ο Γιώργος Κρητικάκης, γεννήθηκε στα Χανιά το 1982. Σπούδασε στο Παιδαγωγικό τμήμα δημοτικής εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Έχει εκδώσει επίσης τις συλλογές “Κοφτές Ανάσες” (2012), “Αργά το βράδυ” (2016) και “Πλατεία Ελευθερίας’ (2020).
Στο dwmatio34.blogspot.com φιλοξενεί αγαπημένους του δημιουργούς.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα