Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Ψηφιακή έκθεση «Οι Τελευταίοι Ελβετοί Επιζώντες του Ολοκαυτώματος»

Με στόχο να διατηρηθεί ζωντανή η μνήμη του Ολοκαυτώματος, το Ίδρυμα Gamaraal διοργανώνει την ψηφιακή έκθεση «Οι Τελευταίοι Ελβετοί Επιζώντες του Ολοκαυτώματος». Η έκθεση «Οι Τελευταίοι Ελβετοί Επιζώντες του Ολοκαυτώματος» καταδεικνύει μέσα από βιογραφίες και πορτρέτα τι μπορεί να προκύψει από τον αντισημιτισμό και στοχεύει στην ευαισθητοποίηση σχετικά με την αξία και σημασία της ανεκτικότητας.

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης Θυμάτων του Ολοκαυτώματος, 27η Ιανουαρίου και σε συνεργασία με το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος, η πρεσβεία της Ελβετίας στην Ελλάδα, με ανακοίνωσή της, προτείνει την ψηφιακή αυτή έκθεση. «Με αφορμή τα 200 χρόνια από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης και την Ελληνική Προεδρία της IHRA, είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε τις αξίες της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τόσο η Ελβετία όσο και η Ελλάδα μοιράζονται αυτές τις κοινές αξίες. Οι ιστορικοί και σημερινοί δεσμοί ενώνουν την Ελληνική Δημοκρατία και την Ελβετία και ως εκ τούτου δημιουργούν ένα κοινό έδαφος για μεταφορά γνώσης και συνεργασία.Έχουμε το ιστορικό και ηθικό καθήκον να συμβάλουμε στη μνήμη του Ολοκαυτώματος. Ως ενεργό μέλος και πρώην πρoεδρεύουσα της IHRA, η Ελβετία τάσσεται υπέρ της αποτροπής περαιτέρω φρικαλεοτήτων μέσω της μνήμης και μέσω προγραμμάτων που στοχεύουν στην «αντιμετώπιση του παρελθόντος» αναφέρει ο πρεσβευτής της Ελβετίας στην Ελλάδα, Όλαφ Κέλσεν (Olaf Kjelsen).

Από τη μεριά της, η πρόεδρος και ιδρύτρια του Iδρύματος Gamaraal Ανίτα Βίντερ (Anita Winter), όπως επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση, αναφέρει ότι «βρισκόμαστε σε μια καθοριστική στιγμή σχετικά με τη διατήρηση της μνήμης του Ολοκαυτώματος, καθώς υπάρχουν μόνο λίγοι μάρτυρες αυτής της τρομερής γενοκτονίας που έχουν απομείνει ανάμεσά μας».

Σκιαγρφώντας τα πορτρέτα και τις ιστορίες των επιζώντων του Ολοκαυτώματος που βρίσκονται στο επίκεντρο της έκθεσης The Last Swiss Holocaust Survivors, τονίζει πως δίνουν μια προσωπική διάσταση στην ιστορία του Ολοκαυτώματος και τη διαφυλάσσουν για τις μελλοντικές γενιές. «Όσοι απεικονίζονται εδώ προέρχονται από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και σήμερα ζουν στα γερμανόφωνα, γαλλικά ή ιταλόφωνα τμήματα της Ελβετίας. Αντιπροσωπεύουν όλους τους ανθρώπους που επέζησαν από το Ολοκαύτωμα και βρήκαν μια νέα πατρίδα στην Ελβετία» επεξηγεί η Ανίτα Βίντερ, κόρη Εβραίων οι οποίοι κατάφεραν να διαφύγουν από τη φρίκη του Ολοκαυτώματος, δραστηριοποιείται ενεργά για τα ανθρώπινα δικαιώματα και συμμετέχει ως επίσημη εκπρόσωπος της εβραϊκής ανθρωπιστικής οργάνωσης B’nai B’rith International στις εργασίες του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Επισκεφτείτε την έκθεση στον εξής ιστότοπο: https://gamaraal.com/exhibition/?lang=el.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα