Σήμερα ψηφίζουν για πρώτη φορά σε βουλευτικές εκλογές οι “born free” (γεννημένοι ελεύθεροι), δηλαδή οι Νοτιοαφρικανοί που γεννήθηκαν μετά το τέλος του καθεστώτος του απαρτχάιντ, σε μια εκλογική αναμέτρηση που αναμένεται να ενισχύσει το κυβερνών Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC), το κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία από το 1994, τη χρονιά που τερματίσθηκε το νοτιοαφρικανικό ρατσιστικό καθεστώς της χωριστής ανάπτυξης των φυλών.
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο για την και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.