Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Ψηφοφορία μαϊμού

Η έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών απ’ τους Σκοπιανούς με οριακή ψηφοφορία 80 βουλευτών σηματοδοτεί τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματός τους, που προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέχρι τέλους Ιανουαρίου 2019. Στο κοινοβούλιο των Σκοπίων συνέβησαν πρωτόγνωρες καταστάσεις, όπως ελέγχθη από το κόμμα VMR για χρηματισμό 8 βουλευτών με μεγάλα χρηματικά ποσά για να επηρεασθεί η ψήφος τους υπέρ του “ναι”.
Οπως είπε ο Γ. Γραμ. του VMB Ιγκόρ Γιανούσεφ το κοινοβούλιο έγινε αγορά και αρένα για εκβιασμό, τακτική που θα γυρίσει μπούμερανγκ στον Ζάεφ. Κατ’ άλλους οι βουλευτές της FYROM εκφράσθηκαν ελεύθερα(!) ενώ επικρατεί η αντίληψη απ’ τους αντιπάλους του Ζάεφ, ότι πρόκειται περί “ψηφοφορίας μαϊμού”.
Αμφισβητήθηκε η νομιμότητα της ψηφοφορίας, διότι ενώ θα ’πρεπε, να γίνει τη 12η μεσημβρινή, μετετέθη για τις 3 το απόγευμα και τελικά έγινε μετά το μεσονύκτιο, πράγμα που απαγορεύεται απ’ τον κανονισμό της βουλής, που δεν το επιτρέπει, να συνεδριάζει η ολομέλεια μετά τις 6 το απόγευμα.
Το παιχνίδι έχει πολλές παραμέτρους. Οι Αλβανοί δεν θέλουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ, αλλά οι ΗΠΑ έχουν τεράστια συμφέροντα και τους ωθούν προς αυτή την κατεύθυνση, ν’ ακολουθήσουν τη συμφωνία παντί τρόπω. Αγνωστο κατά πόσον είμαστε “ψυλιασμένοι” για τις επιπτώσεις, που δημιουργούνται μετά τις Πρέσπες, ακόμα και αν δεν τεθεί τελικά σε ισχύ η συμφωνία, απ’ το κοινοβούλιο εξ ενός των δύο μερών.
Τίποτα δεν προδικάζει ότι οι Σκοπιανοί θα κινηθούν στο πλαίσιο της Συμφωνίας μέχρι την αναθεώρηση του Συντάγματός τους, αν λάβουμε υπ’ όψιν, ότι ο Ζάεφ παραβίασε τη Συμφωνία των Πρεσπών, ευθύς μετά την υπογραφή, λέγοντας «εμείς οι Μακεδόνες κι εσείς οι Ελληνες». Από ελληνικής πλευράς εκείνη τη στιγμή ουδεμία, υπήρξε αντίδραση. Αγνωστο τι κρύβεται πίσω απ’ αυτή την ανοχή. Το ότι ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι αν δεν περάσει η συμφωνία, να μην ελπίζουν είσοδο στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ, και όπου αλλού συμμετέχει η Ελλάδα, δεν είναι τυχαίο.
Σε τίποτα δεν εξυπηρετεί η σταθερότητα της εξωτερικής μας πολιτικής η εικόνα που δημιουργήθηκε στο Υπ. Συμβούλιο εξαιτίας της διένεξης μεταξύ των υπ. Εξωτερικών και Αμυνας, την ώρα που είναι σε εκκρεμότητα η Συμφωνία των Πρεσπών και άλλα ανοιχτά θέματα. Ενα απ’ αυτά όπως ακούστηκε στην ορκομωσία, του κ. Τσίπρα ως ΥΠΕΞ, είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Ιόνιο. Δύσκολη η κατάσταση. Η πράξη ανάληψης των καθηκόντων του ΥΠΕΞ είναι δείγμα αμηχανίας. Δεν ήταν προετοιμασμένος για τυχόν αντικατάσταση του ΥΠΕΞ. Εν τοιαύτη περίπτωση τον αναπληρωτή κ. Κατρούγκαλο τον έχει για το θεαθήναι;
Τώρα για το θέμα της ονοματοδοσίας πιστεύεται, ότι έχει περάσει από τα Σκόπια όλη η Δύση να χειραγωγήσει κάθε παράγοντα. Πάντως το Βόρεια Μακεδονία, η Μακεδονική ταυτότητα και η Γλώσσα δεν εξαλείφουν τον αλυτρωτισμό. Οι Σκοπιανοί, είτε στο ΝΑΤΟ μπουν, είτε στην ΕΕ δεν θα πάψουν να επιδιώκουν την ένωση της “Βόρειας Μακεδονίας” που εμείς τους την αναγνωρίσαμε, με τη Νότια Μακεδονία, δηλαδή το “μέρος” να υπερισχύσει του “όλου”.
Το θέμα επεκτείνεται και στα συγκρινόμενα συμφέροντα μεταξύ Ανατολής και Δύσης, τα οποία προκαλούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, ένθεν κακείθεν των χωρών αυτών. Κι εμείς όταν δεν είμαστε προετοιμασμένοι, θα φθάσουμε στα εντελώς αντίθετα αποτελέσματα απ’ αυτά που υποστηρίζουμε.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα