Οταν εκφράζεται κανείς περί πολιτικής ευθιξίας, εννοεί ότι κάποιο πρόσωπο προσβάλλεται απ’ ό,τι άθελά του ή από σκοπιμότητα είπε ή από τη συμπεριφορά των άλλων, που τον επικρίνουν για τη στάση του, κυρίως σε θέματα που συνιστούν πολιτική ευαισθησία. Σε ένα κομματικό σχηματισμό, όταν συμβαίνει κάποιο μεγάλο γεγονός, αφορά υπουργό αναγνωρίσιμο και παίρνει διαστάσεις, αυτός, έστω για τους τύπους, δεν μπορεί να κάνει αλλιώς παρά να παραιτηθεί από μόνος του, εκτός αν μεσολαβήσει έμμεση προειδοποίηση του πρωθυπουργού.
Ο κατά τα λοιπά συμπαθής κ. Παν. Κουρουμπλής εμπίπτει στην κατηγορία, που σε παρόμοια περίπτωση, δεν τηρεί, ούτε τα προσχήματα. Στην πολιτική του σταδιοδρομία έχει εμφιλοχωρήσει ο παλαιοκομματισμός. Ξεκίνησε με το ΠΑΣΟΚ. Είχε τοποθετηθεί στο Ευρωψηφοδέλτιο το 1989 και σε τιμητική θέση στο Επικρατείας το 1990 και 1993, διορίστηκε δε γ.γ. στο Υπ. Προνοίας. Εκλέγεται βουλευτής το 1996 και 2000, όχι όμως το 2007. Το 2009 επανεκλέγεται, ψηφίζει το πρώτο μνημόνιο, αλλά το 2011 καταψηφίζει το μεσοπρόθεσμο. Σταμάτησε την συμπόρευσή του με το ΠΑΣΟΚ, μετακόμισε στον ΣΥΡΙΖΑ και εξελέγη τέσσερις (4) φορές στη Β’ Αθηνών, Μάιο και Ιούνιο 2012, Ιανουάριο και Σεπτέμβριο 2015. Ο κ. Τσίπρας τον διορίζει υπ. Υγείας, κατόπιν υπ. Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και κατόπιν Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής ως τον Αυγ. 2018, οπότε απολύθηκε, προφανώς, λόγω του χειρισμού ή της ολιγωρίας του για τη μόλυνση του Σαρωνικού απ’ το “Αγία Ζώνη ΙΙ”. Τώρα περιελήφθη στο ψηφοδέλτιο για ευρωβουλευτής.
Ο υποψήφιος για το Ευρωκοινοβούλιο, αν ψάξει κάποιος, θα τον ανακαλύψει, όπου υπάρχουν ψήφοι. Και επειδή εκκλησία σημαίνει πηγή ψήφων, ο κ. Κουρουμπλής θιασώτης της “ανεκτής κοινωνίας”, συναντάται, όλως τυχαία, με τον Μητροπολίτη Αιγιαλείας και Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιο. Με τον εν λόγω ιεράρχη, που επέκρινε τον πρωθυπουργό, είχε διαφωνήσει για τις ακραίες, ρατσιστικές, ξενοφοβικές και μισαλλόδοξες απόψεις του. Τώρα ξεχνά τους προβληματισμούς του, προβάλλοντας τη δικαιολογία ότι «στη δημοκρατία δεν χωρούν αποκλεισμοί».
Περιοδεύοντας στην Αχαΐα πέρασε απ’ το Ιδρυμα ηλικιωμένων “Αγιος Χαράλαμπος”, όπου εκεί συναντήθηκε με τον κ. Αμβρόσιο. Μάλλον προετοιμασμένη ήταν η συνάντηση και όχι τυχαία, γιατί πώς ήξερε ο μητροπολίτης την επίσκεψη, ώστε να τον τιμήσει, επειδή ενδιαφέρθηκε για το Ιδρυμα ως γ.γ. του υπ. Προνοίας, χαρίζοντάς του συλλεκτικό αντίγραφο της διακήρυξης της Επανάστασης του 1821;
Η εκκλησία είναι δεξαμενή ψήφων, κυρίως της δεξιάς. Ο μητροπολίτης εξέφρασε την άποψη ότι “θα στηρίξει τον Κουρουμπλή”. Τούτο αποτέλεσε έκπληξη για το κόμμα και για στελέχη του βαθέως ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για κάθε “ψηφοσυλλέκτη” μπροστά στην άγρα ψήφων, η αλλαξοπιστία δεν είναι αμάρτημα. Ψήφους προσδοκούσε, όταν είδε φως και μπήκε στον ΣΥΡΙΖΑ, που έγινε ευπρόσδεκτος. Τώρα του επιτίθενται, γιατί ψαρεύει ψήφους απ’ τους ακραίους. Υστερα απ’ αυτά εξαφανίζει απ’ τις αναρτήσεις του twitter τη φωτογραφία με τον μητροπολίτη.
Αντιδεοντολογικό είναι, εσφαλμένη και λάθος πράξη των κομμάτων, να επιλέγουν υποψηφίους για την Ευρωβουλή αναγνωρίσιμους μεν, αλλά ακατάλληλους για την αντιμετώπιση προβλημάτων, που θ’ αντιμετωπίσει η Ε.Ε. τα επόμενα χρόνια.
Αλλά είπαμε, αυτές οι θέσεις είναι εξόφληση λογαριασμών.