Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

 Ψωμί από τα παλιά…

 

Ψωμί όπως παλιά ζύμωσαν, έψησαν και γεύτηκαν οι κάτοικοι των Καθιανών που συμμετείχαν στην εκδήλωση ζυμώματος ψωμιού από στάρι ζέας. Μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε τον περασμένο χειμώνα, όταν φύτεψαν 2 στρέμματα σταριού, τα θέρισαν λίγους μήνες μετά και έκαναν το δικό τους αλεύρι. Πρωτοστάτης στην όλη προσπάθεια ο μικρός Ανδρέας Στρατουδάκης που έμαθε στο σχολείο για το ζέα (το σιτάρι των αρχαίων Ελλήνων) και ρώτησε τη μητέρα του αν το γνωρίζει. Η μητέρα του αναζήτησε πληροφορίες και το πρότεινε στον Πολιτιστικό Σύλλογο Καθιανών να το καλλιεργήσουν, να το θερίσουν και να φτιάξουν ψωμί όπως παλιά. Στον χώρο του Συλλόγου συγκεντρώθηκαν δεκάδες γυναίκες του χωριού. Παλιές οι περισσότερες που είχαν συμμετάσχει σε ζύμωμα στα νιάτα τους. Οπως η κα Βιργινία Καπετανάκη – Μπερτάκη.

«Για μας το ζύμωμα ήταν ένας τρόπος ζωής», λέει, μιλώντας στα “Χ.Ν.” και συνεχίζει: «Κάθε οικογένεια, ανάλογα βέβαια με τον αριθμό των μελών της, έφτιαχνε ψωμί μια φορά την εβδομάδα. Πολλές φορές μας τελείωνε, τότε παίρναμε δανεικό και έπρεπε μόλις φουρνίζαμε εμείς να το γυρίσουμε πίσω. Πάντα όλες οι οικογένειες όταν ζύμωναν ψωμί και φούρνιζαν, μοίραζαν φρέσκο, ζεστό ψωμί σε όλη τη γειτονιά». Η ίδια μιλά για μια κουραστική δουλειά που ξεκινούσε από τους άντρες που έπρεπε να σπείρουν, να θερίσουν, στη συνέχεια οι γυναίκες έπλεναν το στάρι, οι άντρες το παραλάμβαναν για να το πάνε στον μύλο και να το γυρίσουν ως αλεύρι. Στην περιοχή του Ακρωτηρίου οι κάτοικοι θέριζαν μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του ’60 συστηματικά. Από το 1968 η κα Καπετανάκη θυμάται ότι οι κάτοικοι άρχισαν να αγοράζουν το αλεύρι, ενώ το πρώτο έτοιμο ψωμί από φούρνο στην περιοχή των Καθιανών ήρθε στα μέσα της δεκαετίας του ’70. Ηταν τότε που ξεκίνησαν οι διανομές από φούρνους στα χωριά. «Ποιοτικά είναι ασυναγώνιστο. Πεντανόστιμο, μυρωδάτο και με όλες τις θρεπτικές ουσίες που πρέπει να έχει το ψωμί», λένε οι γυναίκες που συμμετέχουν με πολλή όρεξη και πάθος στην όλη διαδικασία.

Την ίδια στιγμή οι άντρες ετοιμάζουν τον φούρνο. Ο κ. Κώστας Καπετανάκης, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καθιανών, μαζί με συγχωριανούς, κρατούν σε υψηλή θερμοκρασία τον φούρνο που κατασκευάστηκε στην πλατεία του χωριού. «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που αναβιώνουμε αυτή τη μοναδική διαδικασία παραγωγής ψωμιού. Ξεκινήσαμε σπέρνοντας, θερίζοντας, μετά στο αλώνι βάλαμε τον βολόσυρο και τώρα το ζύμωμα και το ψήσιμο. Ξαναθυμήθηκαν οι παλιοί άλλες εποχές, έμαθαν οι νέοι», μας εξηγεί. Σε λίγο το ψωμί, αφού φούσκωσε, μπήκε στον φούρνο και η νοστιμιά του επιβράβευσε τους δημιουργούς του και όσους βρέθηκαν να αποσπερίσουν το βράδυ της Κυριακής στην πλατεία των Καθιανών.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα