Κύριε διευθυντά,
το Σάββατο υπήρξε μια εγκατάλειψη 8 κουταβιών στις Βρύσες Αποκορώνου, τα οποία βρήκαν βασανιστικό θάνατο μέσα σε τσουβάλι. Προχθές βρέθηκαν στα Χανιά από τουρίστα 7 κουτάβια νεογέννητα, που περιπλανήθηκαν από κτηνιατρείο, στο Δήμο Χανίων και μετά σε κτηνιατρείο και εάν δεν βρέθηκε φροντιστής δυστυχώς δεν θα είχαν καμία ελπίδα. Αναρωτιέμαι εάν η αρμόδια υπηρεσία (αλλά και κάθε αρμόδια υπηρεσία σε δήμους στην Ελλάδα) έχει κάνει έστω και μια φορά έλεγχο σε δεσποζόμενα, για καταγραφή σήμανση και έλεγχο των γεννήσεων ώστε να σταματήσει αυτό το απόστημα.
Είναι δεδομένο ότι κύριος υπαίτιος για τον θάνατο των κουταβιών είναι αυτός που τα πέταξε. Θέλω όμως ειλικρινά να μάθω, εάν έχει ο Δήμος βεβαιώσει έστω και 1 φορά πρόστιμο σε πολίτη που αφήνει το αστείρωτο ζώο του να κάνει την βόλτα μόνο του, να ζευγαρώνει ανεξέλεγκτα, να αφοδεύει στο πεζοδρόμιο. Γιατί όλοι πρέπει να καταλάβουμε ότι κανένα κυνοκομείο εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ δεν θα μας σώσει, αν δεν υπάρχουν έλεγχοι στα δεσποζόμενα, πρόστιμα στους ανεύθυνους κηδεμόνες και εντατικό πρόγραμμα στειρώσεων για αδέσποτα, αλλά και για δεσποζόμενα που οι κηδεμόνες τους ανήκουν στις αδύναμες οικονομικά ομάδες συμπολιτών μας. Φυσικά όλα αυτά δεν μπορούν να γίνουν χωρίς τη συνεργασία και την σύμπνοια με τα φιλοζωικά σωματεία και τους εθελοντές. Αυτήν την πολύτιμη συνεργασία, που ο προϊστάμενος της αρμόδιας υπηρεσίας με την συναίνεση της δημοτικής αρχής έχουν ήδη γκρεμίσει, εμποδίζοντας τις δωρεάν στειρώσεις από εθελοντές κτηνιάτρους και αγνοώντας την πολύχρονη εμπειρία και δράση των φιλοζωικών σωματείων και των εθελοντών.
Ο Δήμος Χανίων και η υπηρεσία Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης έχουν την ΠΛΗΡΗ & ΑΠΟΛΥΤΗ αρμοδιότητα για τα αδέσποτα σύμφωνα με τους ν. 4039/2012 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 46 του Ν. 4235/2014. Δυστυχώς η οργάνωση και οι υπηρεσίες που προσφέρουν είναι αν όχι μηδαμινές κατά κόρον προβληματικές. Διαβάζω και ακούω καθημερινά δεκάδες διαμαρτυρίες πολιτών για το αδιέξοδο με τα αδέσποτα και την ανεπάρκεια της αρμόδιας υπηρεσίας. Η λίστα με τα αιτήματα για στειρώσεις αδέσποτων είναι ατελείωτη εδώ και χρόνια και σε κάποιες περιπτώσεις «χάθηκε» και πρέπει το αίτημα να γίνει ξανά. Μήνες τηλεφωνούν ξανά και ξανά οι ίδιοι άνθρωποι ζητώντας στειρώσεις, ιδιαίτερα για τις άπειρες αδέσποτες γάτες αλλά και για σκύλους. Οι απαντήσεις που λαμβάνουν είναι ότι μπαίνουν σε λίστα, ότι δεν υπάρχει πρόγραμμα. Κάποιοι έχουν καταφέρει να γίνει η πολυπόθητη στείρωση μόνο μέσω εισαγγελικής παραγγελίας. Και εάν γίνονται κάποιες λίγες στειρώσεις κατά καιρούς, αναρωτιέμαι γιατί ειδικά στις αδέσποτες γάτες ζητάνε από τους πολίτες που έχουν κάνει την αίτηση να τις υιοθετήσουν (κάποιες φορές και ως προϋπόθεση), ενώ τις επανεντάσσουν στον αδέσποτη ζωή τους.
Είχα και εγώ μια περίπτωση με 4 κουτάβια που είχα βρει ημιθανή στις 13/05, για τα οποία ο Δήμος μου απάντησε 1 μήνα μετά ότι δεν ήταν έκτακτο περιστατικό για να το αναλάβει, τα οποία πήγαν κτηνίατρο με δικά μου έξοδα, φιλοξενήθηκαν από εθελόντρια και καταφέραμε όλα να υιοθετηθούν με νόμιμες διαδικασίες και μικροτσίπ στο όνομα των νέων κηδεμόνων. Εάν οι κηδεμόνες δήλωσαν το τσιπ στο δήμο, ο κ. Νικηφοράκης θα προσμετρήσει αυτές τις 4 υιοθεσίες στην δική του λίστα υιοθεσιών, παρόλο που δεν έκαναν απολύτως τίποτα για τα κουτάβια. Ετσι κάνει τις υιοθεσίες ο Δήμος, δυστυχώς, στην πλάτη των εθελοντών.
Είναι θέμα πολιτισμού η στάση μας στα ζώα. Και σας λέω υπεύθυνα ότι θεωρώ πλέον στα Χανιά η κατάσταση έχει ξεφύγει, καθώς τα τελευταία 5 χρόνια συζητάμε για τις δωρεάν στειρώσεις που ποτέ δεν έγιναν και κλαίμε στο Facebook με τα πτώματα που βρίσκουμε στα σκουπίδια. Υπάρχουν εκατοντάδες γατοαποικίες με δεκάδες νεογέννητα γατάκια που στην επόμενη σαιζόν θα 10πλασιαστούν. Υπάρχουν δεκάδες δεσποζόμενα αστείρωτα που τριγυρίζουν και ζευγαρώνουν καθημερινά και φοβόμαστε πλέον να πλησιάσουμε σε κάδο σκουπιδιών μην αντικρίσουμε το θέαμα με τα 8 κουτάβια. Υπάρχουν πολίτες χωρίς ηθική και ψυχή που αβίαστα πετάνε νεογέννητα στα σκουπίδια. Υπάρχουν εθελοντές και σωματεία που έχουν υπερβεί τις δυνάμεις τους και δεν έχουν δυνατότητα πλέον να βοηθήσουν αυτές τις ψυχές. Μόνη λύση ο έλεγχος των δεσποζόμενων, οι στειρώσεις και η παιδεία. Ο Δήμος ακούει;
Λήδα Σηφοδασκαλάκη
Μια απελπισμένη εθελόντρια.
Υ.Γ. Κοινοποιώ ένα έγγραφο-απάντηση που έλαβα στις 12/06 από την αρμόδια υπηρεσία σε αίτημα μου που έκανα 12/05 για συνδρομή περιστατικού εγκατάλειψης 4 νεογέννητων κουταβιών που ήταν ετοιμοθάνατα.
Το πρωτοκόλλησαν την επόμενη ημέρα και μου απάντησαν 1 μήνα μετά. Τα περιστατικά που τους έστειλα ήταν έκτακτα με φωτογραφίες και το πόρισμα από κτηνίατρο το επιβεβαίωνε. Αλλά η τελευταία παράγραφος του έγγραφου τα λέει όλα. Θεωρούν ότι τα φιλοζωικά σωματεία και οι εθελοντές έχουν ιδρυθεί για να αναλαμβάνουν οικονομικά όλα τα περιστατικά που δεν θεωρούνται έκτακτα και δεν αναλαμβάνει ο δήμος. Η νομοθεσία είναι σαφής και αλλά η αρμόδια υπηρεσία την αγνοεί και απαντά με αυτόν τον τρόπο. Δυστυχώς αυτό το έγγραφο υπογράφεται από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο. Θράσος ή ντροπή, πως αλλιώς να το χαρακτηρίσω;