Μερικά πράγματα δεν θέλουν κόπο. Θέλουν τρόπο. Ιδίως όταν ζητάμε κάτι. Υπάρχουν φορές, που ακόμα και όταν προσπαθούμε να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας, παίρνουμε αρνητικές απαντήσεις. Και ναι, συμφωνώ απόλυτα, θα έπρεπε να μην χρειάζεται να ζητήσουμε τα αυτονόητα, όμως ο κόσμος δεν είναι αγγελικά πλασμένος και σίγουρα θα συμβεί και αυτό. Και φυσικά –κάποιες φορές- θα χρειαστεί να ζητήσουμε και χάρες. Όπως θα επιδιώξουμε να περάσει το «δικό» μας.
Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος κακομαθημένο πεντάχρονο για να θέλει να ζητήσει κάτι. Μπορεί απλά να θέλετε να ζητήσετε αύξηση ή εκείνη την άδεια που ποτέ δεν πήρατε. Μπορεί να θέλετε δυο ώρες για τον εαυτό σας, όταν γυρίζετε σπίτι μετά από μια απαιτητική ημέρα.
Οι ειδικοί λοιπόν λένε, πως σε αυτές τις περιπτώσεις, όταν θέλουμε δηλαδή να πάρουμε θετική απάντηση υπάρχουν κάποια ψυχολογικά «τρικ» που κάνουν τους άλλους να τείνουν να μας κάνουν τα «χατήρια».
Προσοχή στη γλώσσα του σώματος
Η γλώσσα του σώματος μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που μας αντιλαμβάνονται οι άλλοι, μπορεί ακόμα και να αλλάξει τη γνώμη τους! Αν η παρουσία σας είναι ισχυρή, αυτό θα κάνει αυτόματα τους άλλους να σας βλέπουν ως ισχυρό συνομιλητή (προσοχή, ισχυρό, όχι εκνευριστικό…). Σε συναντήσεις εργασίας μην διστάζετε να μιλήσετε απευθείας με εκείνους που θέλετε και να θέσετε απλά και κατανοητά τα ζητήματα που σας απασχολούν. Μην «κλαφτείτε», εξηγήστε με επιχειρήματα. Και χρησιμοποιήστε το σώμα σας. Σταθερό σώμα, βλέμμα και φωνή είναι υπέρ σας. Αν μασάτε τα λόγια σας, παίζετε με τα χέρια σας και κοιτάτε το πάτωμα, έχετε χάσει από χέρι. Συμπεριφερθείτε ως ισχυρός συνομιλητής και να είστε σίγουροι πως έτσι θα σας «δουν» και οι άλλοι. Υπάρχει ένα φαινόμενο στην ψυχολογία, το «φαινόμενο του χαμαιλέοντα», που κάνει τους ανθρώπους να «μιμούνται» -και άρα να συμφωνούν- με όσους είναι (ή μοιάζουν πως είναι) ισχυροί.
Η σπουδαιότητα των χατιριών
Να είστε ανοιχτοί στο να κάνετε χάρες. Το πιθανότερο είναι, κάποια στιγμή να σας την ανταποδώσουν. Οι χάρες, λένε οι ειδικοί, είναι ένα ισχυρό χαρτί στα χέρια σας. Σύμφωνα με τον κοινωνιολόγο Alvin Gouldner, καμία κοινωνία δεν μπορεί να ξεφύγει από την αρχή της αμοιβαιότητας. Η αρχή της αμοιβαιότητας τονίζει την ανάγκη να βοηθήσετε αυτούς που σας βοηθούν. Κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται ότι σας χρωστάνε κάτι. Οι ειδικοί συμβουλεύουν: όταν βοηθάτε κάποιον στο χώρο εργασίας σας, όταν σας ευχαριστεί, βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε μια φράση όπως «Ετσι κάνουν οι συνεργάτες.” Χαρακτηρίζοντας τη δική σας πράξη ως πράξη συνεργασίας, αυτό μελλοντικά θα κάνει τον συνάδελφό σας να ανταποδώσει. Βεβαίως προσοχή: Μην πέσετε στην παγίδα και γίνετε άνθρωποι που δεν μπορούν να πουν όχι σε ό,τι τους ζητούν. Διότι τότε θα τρελαθείτε!
Χρησιμοποιήστε σωστά τη γλώσσα
Ο εμπειρικός κανόνας λέει πως είναι πολύ καλύτερο να πείτε σε κάποιον «Γιώργο μπορώ να σου πω κάτι;» από το να πείτε «Να σου πω». Ιδιαίτερα όταν θέλετε να ζητήσετε μια χάρη. Η χρήση του ονόματος του συνομιλητή σας λειτουργεί πάντα προς όφελός σας. Επίσης είναι πολύ σημαντικό να λέτε καθαρά τι θέλετε, χωρίς να περιπλέκετε τον λόγο σας ή να προσπαθείτε να «κρύψετε» εκείνο που ζητάτε. Οι μπουρδουκλωμένες προτάσεις, οι άσχετες αναφορές και η πονεμένη ιστορία της ζωής σας δεν χρησιμεύει όταν ζητάτε χάρες. Απλά, λιτά , χωρίς περιστροφές και πάντα ευγενικά.
Ο ενθουσιασμός κερδίζει
Αν εσείς δεν είστε ενθουσιασμένοι με αυτό που κάνετε, με αυτό που θα ζητήσετε, μην περιμένετε από τους άλλους να είναι! Οι ειδικοί λένε πως όταν οι άλλοι βλέπουν ότι είστε ενθουσιασμένοι με κάτι, θα ενθουσιαστούν και αυτοί. Ετσι λοιπόν όταν θέλετε να ζητησετε κάτι αποφύγετε την μεμψιμοιρία, τη γκρίνια και την ηττοπάθεια. Θέλετε να σας βοηθήσουν σε ένα Project? Μιλήστε με ενθουσιασμό για αυτό.
Η σπουδαιότητα της σαφήνειας
Εσείς ξέρετε τι ακριβώς θέλετε να ζητήσετε. Ξέρετε την ανάγκη σας, ξέρετε τι χρειάζεστε. Μην θεωρείτε αυτονόητο πως οι άλλοι γνωρίζουν εκείνα που έχετε εσείς στο κεφάλι σας. Όταν ζητάτε κάτι, λένε οι ειδικοί, πρέπει να είστε άμεσοι και σαφείς. Τα θέλω του καθένα, είναι προφανή μόνο στον καθένα. Για τον υπόλοιπο κόσμο είναι αχαρτογράφητες περιοχές. Και κανείς δεν πρόκειται να μπει στο μυαλό σας. Θα χρειαστεί να δώσετε όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες, να επιχειρηματολογήσετε και μετά να ζητήσετε τη χάρη. Οσο πιο συγκεκριμένοι είστε, τόσο αυξάνετε τις πιθανότητες να σας πουν ναι. Μην είστε ασαφείς και μην τραβάτε μια κουβέντα χωρίς λόγο. Κανένας δεν έχει χρόνο για χάσιμο, ιδιαίτερα όταν αυτά που ακούει είναι συγκεχυμένα.
Διατηρείτε οπτική επαφή
Αν νομίζετε πως είναι εύκολο να διατηρείτε οπτική επαφή, δοκιμάστε να το κάνετε. Για τους περισσότερους ανθρώπους είναι εξαιρετικά δύσκολο. Οι ειδικοί λένε πως η οπτική επαφή είναι πολύ περισσότερο από το να είστε απλώς ευγενικοί: μπορεί να αυξήσει την κατανόηση και την ειλικρίνεια. Συγκεκριμένα αναφέρουν πως όταν κοιτάτε τον συνομιλητή σας προκαλείτε τον σεβασμό και αυξάνετε την ενσυναίσθηση.
Η σημασία του σωστού timing
Είναι λογικό: Αν ζητήσετε κάτι στον άλλον στις 8 το πρωί, ημέρα Δευτέρα, το πιθανότερο είναι να σας αρνηθεί. Το να γνωρίζετε την κατάλληλη ώρα και ημέρα για να μιλήσετε με κάποιον είναι απαραίτητη προϋπόθεση αν θέλετε να μεγιστοποιήσετε τις πιθανότητες να απαντήσουν θετικά σε εκείνο που ζητάτε. Για παράδειγμα, αν γνωρίζετε ότι ο συνάδελφός θα είναι χαλαρός μετά το μεσημεριανό γεύμα, προγραμματίστε μια συνάντηση μαζί του μετά από αυτό. Είναι πιο πιθανό να πει ναι όταν δεν πεινάει!
Με πληροφορίες από τα:
www.sciencealert.com/here-are-16-psychological-tricks-to-immediately-make-people-like-you-more
www.smh.com.au/business/workplace/14-psychological-tricks-to-get-people-to-do-what-you-want-20161007-grwzb0.html
https://www.bodyandsoul.com.au/mind-body/wellness/how-to-use-these-psychological-tricks-to-get-more-of-what-you-want-in-life/news-story/4046a0b56f0a33292bbd34cf337681d1
https://listverse.com/2022/05/17/10-psychological-tricks-to-make-people-do-what-you-want