Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Πτήσεις και αεροπορικές εταιρείες στο Αεροδρόμιο Χανίων για το 2022

Οι πρώτες πτήσεις στο Αεροδρόμιο Χανίων «Δασκαλογιάννης» για τη φετινή τουριστική περίοδο αναμένονται στα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου.

Το Διεθνές Αεροδρόμιο Χανίων γνώρισε μεγάλη αύξηση σε επιβάτες, της τάξης του 155,2% το 2021, σε σχέση με το 2020.

Συνολικά το 2021 διακινήθηκαν μέσω του αεροδρομίου Χανίων 1.795.236 επιβάτες, έναντι 703.482 που είχαν διακινηθεί το 2020.

Ισχυρή ανάκαμψη κατέγραψε η κίνηση στις πτήσεις εξωτερικού, που σημείωσαν αύξηση 228,6%, καθώς το 2021 ανήλθε σε 1.340.938 επιβάτες, έναντι 408.097 το 2020.
Με πτήσεις εσωτερικού διακινήθηκαν 454.298 επιβάτες, έναντι 295.385 το 2020, αριθμός αυξημένος κατά 53,8%.

Συνολικά το 2021 μέσω του αεροδρομίου Χανίων πραγματοποιήθηκαν 16.157 πτήσεις, έναντι 7.392 το 2020, αριθμός αυξημένος 118,6%.

Ο καλύτερος μήνας του 2021 σε ό,τι αφορά την κίνηση επιβατών ήταν ο Αύγουστος με 433.292 επιβάτες, ενώ τον ίδιο μήνα καταγράφηκαν και οι περισσότερες πτήσεις του χρόνου συνολικά 3.323.

Το 2021 επιπλέον, υπήρξε αύξηση τόσο σε νέες αεροπορικές εταιρείες που επιχείρησαν στο «Δασκαλογιάννης» όσο και σε δρομολόγια και νέους προορισμούς.

Επισκόπηση πτητικής δραστηριότητας για το 2021

Πολλές αεροπορικές εταιρείες επανάφεραν δρομολόγια και πτήσεις που δεν εκτελέστηκαν το καλοκαίρι του 2020. Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η Σκανδιναβική SAS, η αυστριακή Austrian Airlines, η TUI προς πολλούς παραπάνω προορισμούς (συγκριτικά πάντα με το 2020), η easyJet, η Finnair καθώς και κάποιες ακόμη.
Πολλές αεροπορικές εταιρείες ένταξαν φέτος το Αεροδρόμιο Χανίων στο πτητικό τους πρόγραμμα, όπως η Lufthansa, η Wizz Air (εγκαινιάζοντας και το Χανιά – Αμπού Ντάμπι) και η Corendon, προς Νυρεμβέργη.
Άλλες, αύξησαν τόσο τους προορισμούς όσο και τα δρομολόγια προς ήδη υπάρχοντες προορισμούς, όπως η Ryanair, όπου πέταξε προς Τελ Αβίβ, Μπίλουντ, Βενετία, Βρέμη και άλλους νέους προορισμούς.
Η Aegean ξεκίνησε πάλι τις πτήσεις τσάρτερ προς πολλούς σκανδιναβικούς προορισμούς και τοποθέτησε ένα αεροσκάφος στη βάση της στα Χανιά, ενώ ενίσχυσε τα δρομολόγια εσωτερικού προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Τι αναμένεται το 2022

Όσον αφορά το 2022, ήδη υπάρχουν σημαντικές αυξήσεις στους αριθμούς για τους μήνες Ιανουάριο (αύξηση 65% στις πτήσεις) και Φεβρουάριο (αύξηση 99% στις πτήσεις), σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Fraport.
Όσον αφορά το 2022 και σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, το Διεθνές Αεροδρόμιο Χανίων αναμένεται να συνδεθεί με πολλούς προορισμούς κυρίως στην Ευρώπη αλλά και σε συγκεκριμένους εκτός Ευρώπης καθώς και να υποδεχθεί αρκετές αεροπορικές εταιρείες με νέες διαδρομές πτήσεων.

Αεροπορικές εταιρείες και πτήσεις για το 2022

•Finnair: Η Φινλανδική αεροπορική εταιρεία αναμένεται να συνδέει το Ελσίνκι με τα Χανιά, με την πρώτη πτήση να πραγματοποιείται στις 9 Απριλίου και την τελευταία 29 Οκτωβρίου.

•Jet2.com: Η βρετανική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους αναμένεται να συνδέσει τα Χανιά με τους εξής προορισμούς στο Ηνωμένο Βασίλειο: Μπέρμιγχαμ (από 03/05 έως και 25/10), Λιντς Μπράντφορντ (από 01/05 έως και 02/10), Λονδίνο Στάνστεντ (από 03/05 έως και 01/11) και Μάντσεστερ (από 03/05 έως και 01/11).

•Norwegian: Η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους στις Σκανδιναβικές χώρες, αναμένεται να συνδέσει το Αεροδρόμιο Χανίων με το Διεθνές Αεροδρόμιο Κοπεγχάγης (από 29/03 έως και 29/10) και το Διεθνές Αεροδρόμιο του Όσλο (από 29/03 έως και 29/10).

•Wizz Air: Η ουγγρική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους που πέταξε το 2021 πρώτη φορά στα Χανιά, έχει στο πρόγραμμα της, τις εξής διεθνείς διαδρομές που εκτέλεσε και πέρσι από το «Δασκαλογιάννης»: Βιέννη, Σόφια, Βουδαπέστη, Βαρσοβία, Κλουζ – Ναπόκα, Αμπού Ντάμπι. Ενώ νέοι προορισμοί της εταιρείας από/προς Χανιά είναι οι εξής: Μπάρι, Λονδίνο Γκάτγουικ.
Επιπλέον, η Wizz Air, όπως φαίνεται και στο σύστημα κρατήσεων της, είχε σκοπό να ξεκινήσει πτήσεις προς τα δύο αεροδρόμια του Κίεβο. Με τις νέες εξελίξεις και τον πόλεμο, είναι σίγουρο πως θα υπάρξουν τροποποιήσεις όσον αφορά αυτές τις διαδρομές.

•Transavia: Η θυγατρική χαμηλού κόστους του Ομίλου Air France – KLM, θα συνδέσει τα Χανιά με το Άμστερνταμ και το Παρίσι (αεροδρόμιο Ορλί), όπως σταθερά συνδέει τα τελευταία χρόνια.

•Condor: Η γερμανική αεροπορική εταιρεία έχει εντάξει στο πρόγραμμα της πτήσεις από Φρανκφούρτη, Βερολίνο, Αμβούργο, Μόναχο και Ντίσελντορφ προς Χανιά. Επίσης, με τη συνεργασία της με τη SKY Express, εντάσσει φέτος, με πτήση κοινού κωδικού, το Διεθνές Αεροδρόμιο της Λειψίας, όπως φαίνεται στο σύστημα κρατήσεων της.

•British Airways: Η βρετανική αεροπορική εταιρεία, περιλαμβάνει και φέτος στο πρόγραμμα της το «Δασκαλογιάννης», με απευθείας πτήση από το Διεθνές Αεροδρόμιο του Χίθροου. Οι πτήσεις ξεκινούν από 2 Απριλίου και διαρκούν έως και 29 Οκτωβρίου. Η εταιρεία θα συνδέει το Λονδίνο με τα Χανιά, με καθημερινές πτήσεις, ενώ κάποιες περιόδους αναμένονται δύο δρομολόγια ημερησίως.

•Lufthansa: Η γερμανική αεροπορική εταιρεία, μέλος της Star Alliance, θα προτιμήσει και φέτος το αεροδρόμιο Χανίων με απευθείας συνδέσεις από Μόναχο και Φρανκφούρτη. Οι πρώτες πτήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν στα τέλη Απριλίου με αρχές Μάϊου.

•Ryanair: Ο μεγαλύτερος αερομεταφορέας χαμηλού κόστους στην Ευρώπη, αναμένεται και φέτος να είναι ο κορυφαίος χειριστής στο Αεροδρόμιο Χανίων (σύμφωνα πάντα με το πρόγραμμα που έχει και τα στοιχεία των προηγούμενων ετών).
Στο πρόγραμμα της από το «Δασκαλογιάννης» περιλαμβάνονται τουλάχιστον 34 προορισμοί: Ανατολικά Μίντλαντς, Βαρσοβία Μόντλιν, Βενετία Τρεβίζο, Βερολίνο, Βουκουρέστι, Βρέμη, Βρότσλαβ, Βρυξέλλες Σαρλερουά, Γκντανσκ, Δουβλίνο, Κρακοβία, Λιντς Μπράντφορντ, Λονδίνο Στάντσεντ, Μάλτα, Μάντσεστερ, Μασσαλία, Μέμμιγκεν, Μιλάνο Μπέργκαμο, Μπάρι, Μπολόνια, Νάπολη, Νιουκαστλ, Ντίσελντορφ NRN, Νυρεμβέργη, Πάφος, Πίζα, Ρώμη Φιουμιτσίνο, Ρώμη Τσιαμπίνο, Τορίνο, Φρανκφούρτη HHN, Σόφια, Στοκχόλμη, Τελ Αβίβ και Βιέννη.
Φέτος, η Ryanair, δεν περιέλαβε τους εξής προορισμούς (που εκτέλεσε πέρυσι): Μπίλουντ Δανία, Μπρίστολ Ηνωμένο Βασίλειο, Γκντανσκ Πολωνία, Κολωνία Γερμανία, Βίλνιους Λιθουανία.

• Brussels Airlines: Η αεροπορική εταιρεία του Βελγίου επανέρχεται στην αεροπορική αγορά της Δυτικής Κρήτης και αναμένεται να συνδέει το Διεθνές Αεροδρόμιο Βρυξελλών (BRU) με το «Δασκαλογιάννης».

•TUI: Ο κολοσσός ταξιδιών και πτήσεων, αναμένεται να συνδέσει το «Δασκαλογιάννης» με την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη με πτήσεις τόσο από το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και από το Βέλγιο και τη Γερμανία.

•easyJet: Η χαμηλού κόστους αεροπορική εταιρεία, έχει στο πρόγραμμα της τα Χανιά, με συνδέσεις από σημαντικούς και προσοδοφόρους προορισμούς, τόσο από Ηνωμένο Βασίλειο όσο και από την Κεντρική Ευρώπη. Το 2021, εκτέλεσε και πτήσεις από το Διεθνές Αεροδρόμιο Παρισιού, Σαρλ Ντε Γκωλ, καθιστώντας την, την μοναδική εταιρεία από το πρώτο αεροδρόμιο του Παρισιού, προς Χανιά.

Σημαντικές συνδέσεις αναμένονται, τόσο από την Scandinavian Airlines (SAS) όσο και από την Aegean (πτήσεις τσάρτερ) από/προς τις εξής διαδρομές:

• Όσλο, Νορβηγία
• Ελσίνκι, Φινλανδία
• Κοπεγχάγη, Δανία
• Στοκχόλμη, Σουηδία
• Μπίλουντ, Δανία
• Όουλου, Βόρεια Φινλανδία
• Νόρσεπινγκ, Σουηδία
• Ουμέα, Βόρεια Σουηδία
• Βίσμπυ, Σουηδία
• Στάβανγκερ, Νορβηγία
• Τρόντχαϊμ, Νορβηγία

Επιπλέον, σημαντική συνδέσεις με τη Δυτική Κρήτη και τα Χανιά, προσφέρουν η Austrian Airlines από τη Βιέννη, η LOT από Πολωνία, η Corendon από Γερμανία και Ελβετία (σύμφωνα πάντα, με το σύστημα κρατήσεων της) καθώς και η Sunclass Airlines από τις Σκανδιναβικές χώρες.

Σημαντική αναμένεται να είναι και η συνεισφορά των πτήσεων τσάρτερ από αεροπορικές εταιρείες που εκτελούν μόνο τέτοιου είδους πτήσεις προς τη Δυτική Κρήτη από τη Σκανδιναβία και πόλεις της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης.

Εξαιρετικά σημαντική είναι και η σύνδεση που προσφέρει η Ryanair προς το Ισραήλ (Τελ Αβίβ) καθώς είναι η μοναδική που εκτελέστηκε το 2021, ενώ περιλαμβάνεται και φέτος. Το Τελ Αβίβ είχε ενταχθεί πέρυσι στο πρόγραμμα της El Al (αερομεταφορέα του Ισραήλ), είχαν ενοικιαστεί γραφεία στο «Δασκαλογιάννης» από την εταιρεία, αλλά δεν εκτελέστηκαν τελικώς οι πτήσεις.

Οι αεροπορικές εταιρείες προσφέρουν ή και επαναφέρουν στον Διεθνή Αερολιμένα Χανίων νέες συνδέσεις για το 2022 είναι:

•Αμβούργο (eurowings)
•Πράγα (eurowings)
•Νιουκάστλ (Ryanair)
•Μπάρι (Wizz Air)
•Κολωνία (Corendon)
•Βασιλεία (Corendon)
•Βρυξέλλες (Brussels Airlines)

Η Great Dane Airlines, η οποία χρεοκόπησε τον Οκτώβριο του 2021, εκτελούσε πτήσεις τσάρτερ από Σκανδιναβικούς προορισμούς προς τα Χανιά και μετέφερε ένα αξιόλογο αριθμό τουριστών στη Δυτική Κρήτη, αποτελεί μία εταιρεία που δε θα δούμε φέτος να προσγειώνεται στο «Δασκαλογιάννης».
Αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον και φέτος, η παρατήρηση της πτητικής δραστηριότητας στο αεροδρόμιο Χανίων.

Έρευνα και ανάλυση Western Crete Aviation Observatory

Οι πτήσεις, οι αεροπορικές συνδέσεις, οι αεροπορικές εταιρείες που επιχειρούν στο Διεθνές Αεροδρόμιο Χανίων καθώς και γενικά η αεροπορική αγορά των Χανίων αποτελούν αντικείμενο έρευνας και μελέτης του Παρατηρητηρίου Αεροπορικού Κλάδου Δυτικής Κρήτης (Western Crete Aviation Observatory – WCAO), ερευνητικού παραρτήματος του επιστημονικού ιστότοπου aviationlife.gr.
Η ανάλυση πτήσεων διεξάγεται στο πλαίσιο της ετήσιας έρευνας τουρισμού του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων (MAICh) και του Πολυτεχνείου Κρήτης (Financial Engineering Laboratory).

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

2 Comments

  1. Καλημέρα εβδομάδα,παρακαλώ η Ryanair γιατί διέκοψε τά δρομολόγια Χανιά-Αθήνα καί ανάποδα καί πότε σκέπτεται νά τά επαναλάβει?Ευχαριστώ πολύ.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα