Πτώση των βάσεων στις χαμηλόβαθμες και τις οικονομικές σχολές, αλλά και σημαντική άνοδος στις υψηλόβαθμες, αναμένεται, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις που επέτρεψε η ολοκλήρωση των μηχανογραφικών δελτίων. Ωστόσο, ο προσδιορισμός τους θα ανακοινωθεί περί το τέλος Αυγούστου οπότε θα λήξει και η περίοδος της «πολύμηνης ομηρίας», όπως τη χαρακτηρίζει, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο εκπαιδευτικός αναλυτής Γιώργος Χατζητέγας.
Ο κ. Χατζητέγας θωρεί «βασανιστική και ανώφελη» αυτή την αναμονή, η οποία θα μπορούσε να εκλείψει με «μηδενικό κόστος». Εκτιμά, μάλιστα, ότι το αξιοσημείωτο των φετινών εξετάσεων είναι οι συνέπειες από τις ελεύθερες μετεγγραφές των εισακτέων, οι οποίοι πληρούν κοινωνικά κριτήρια και από τις σχολές της περιφέρειας που θα κατακλύσουν τις αντίστοιχες στα αστικά κέντρα.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις βάσεις, ο κ. Χατζητέγας εκτιμά ότι:
– Θα υπάρξουν πτώσεις σε ορισμένες μεσαίες και χαμηλόβαθμες σχολές, όπως και στο 5ο επιστημονικό πεδίο στις οικονομικές, «επειδή εκεί έχουμε περισσότερες θέσεις και λιγότερους υποψήφιους».
– Στο 1ο επιστημονικό πεδίο δεν αναμένεται καμία σημαντική διαφοροποίηση, οι νομικές, οι ψυχολογίες, τα φιλολογικά θα παραμείνουν περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρσι.
– Στα Παιδαγωγικά, υπάρχει σταθερότητα και με τη μικρότερη ζήτηση που έχουν τα τελευταία χρόνια «δεν θα αποτελέσει έκπληξη να δούμε και ορισμένες μικρές μειώσεις».
– Οριακές αυξομειώσεις θα σημειωθούν στις σχολές των ανθρωπιστικών και των κοινωνικών σπουδών.
– Σημαντική άνοδος διαφαίνεται ότι θα υπάρξει στα υψηλόβαθμα τμήματα των φυσικομαθηματικών σχολών του Πολυτεχνείου και της Ιατρικής.
«Το μεγάλο νέο των φετινών αποτελεσμάτων» υπογραμμίζει «που πρόκειται να προκαλέσει πολλές αναταράξεις, είναι το γεγονός ότι έχουμε την κατάργηση των ειδικών κατηγοριών, των τριτέκνων, των πολυτέκνων και πολλών άλλων με κοινωνικά κριτήρια, οι οποίοι έχουν το δικαίωμα της ελεύθερης μετεγγραφής. Αυτό σημαίνει ότι ορισμένα περιφερειακά Τμήματα που έχουν αντίστοιχα στα μεγάλα αστικά κέντρα θα παρουσιάσουν εντυπωσιακές ανόδους. Για παράδειγμα, από την Ιατρική της Αλεξανδρούπολης θα μπορούσε κάποιος από τις παραπάνω κατηγορίες να περάσει στην Ιατρική της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης. Έτσι, λοιπόν, αναμένεται ότι τέτοιου τύπου τμήματα -Ιατρική Αλεξανδρούπολης, Μαθηματικό Σάμου, Φιλολογία Καλαμάτας κ.ά.-, τα οποία θα περίμενε κανένας να έχουν μικρότερη ζήτηση, θα παρουσιάσουν σημαντική αύξηση γιατί παρέχεται η δυνατότητα της επιστροφής κάποιου στον τόπο της μόνιμης κατοικίας του, μέσω μετεγγραφής».