8.4 C
Chania
Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου, 2025

Πτυχές του έργου της Θάλειας Καλλιγιάννη

Η έκδοση “Θάλεια Καλλιγιάννη (1906-1988): Ζωγραφίζοντας από καρδιάς”, παρουσιάστηκε χθες σε συνέντευξη Tύπου που πραγματοποιήθηκε στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων.
Για την έκδοση, που αφορά στο ζωγραφικό έργο της Χανιώτισσας δημιουργού, μίλησε η συγγραφέας του βιβλίου δρ Αλεξανδρα Κουρουτάκη, η οποία τόνισε ότι «η Θάλεια Καλλιγγιάννη – Κυριακουλάκη υπήρξε μεταξύ άλλων λογοτέχνης, εκδότρια των “Κρητικών Σελίδων”, δημοσιογράφος και ναΐφ ζωγράφος. Το ζωγραφικό έργο της αποτυπώνει με γλαφυρότητα ένα πολύχρωμο εικαστικό πανόραμα με σημαντική λαογραφική και αισθητική αξία, το οποίο διαφυλάσσει με τρόπο ανεξίτηλο την εικόνα της Κρήτης του περασμένου αιώνα».

Ο δήμαρχος Χανίων, κ. Σημανδηράκης, τόνισε: «θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι η Δημοτική Πινακοθήκη καταφέρνει και αναδεικνύει το έργο καλλιτεχνών, που δεν έχει γίνει ευρέως γνωστό στους πολίτες, στον βαθμό που δικαιούνται», συμπληρώνοντας: «ως Δήμος Χανίων υποστηρίζουμε όλες αυτές τις πρωτοβουλίες, που αναδεικνύουν τον πλούτο των Κρητικών και των Χανιωτών καλλιτεχνών».

Με την σειρά του ο δήμαρχος Πλατανιά, κ. Μαλανδράκης, υπογράμμισε: «Με την παρούσα έκδοση στην ουσία έχουμε ένα πάρα πολύ σημαντικό εγχειρίδιο, το οποίο αφορά στο έργο της σπουδαίας δημιουργού, της Θάλειας Καλλιγιάννη. Για την έκδοση «Θάλεια Καλλιγιάννη (1906-1988): Ζωγραφίζοντας από καρδιάς», συνεισφέραμε από κοινού με τον Δήμο Χανίων, τη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων και την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Πλατανιά».

Τέλος, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Γιαννακάκης, μιλώντας για τη ζωγράφο σημείωσε:

«Όπως η ζωή της ξεκινά από το κέντρο των Χανίων, έτσι και η έκθεση αυτή έρχεται στο φως από τους χώρους φύλαξης των έργων τέχνης της Πινακοθήκης, με την ξεχωριστή συνδρομή της Αλεξάνδρας Κουρουτάκη».

Εκθεση έργων της Θάλειας Καλλιγιάνη πραγματοποιείται στο Πολυκέντρο Βουκολιών του Δήμου Πλατανιά.

Στην έκθεση, όπως επισημαίνει η επιμελήτρια δρ Αλεξάνδρα Κουρουτάκη, «παρουσιάζονται επιλεγμένα ζωγραφικά έργα της Καλλιγιάννη (ελαιογραφίες και υδατογραφίες) που διαθέτουν το «άρωμα της αθωότητας», την αμεσότητα και τη «φρεσκάδα της έκφρασης» που θεωρούνται βασικά χαρακτηριστικά της ναΐφ ζωγραφικής. Θα πρέπει ωστόσο να τονιστεί πως η Καλλιγιάννη θέλησε να πειραματιστεί με τη ζωγραφική και να εξελίξει τα ζωγραφικά της μέσα, γεγονός που την κάνει να ξεχωρίζει από άλλους ναΐφ ζωγράφους που σπάνια ενδιαφέρονται να εξελίξουν το προσωπικό τους ύφος. Η λυρική διάθεση, η αφηγηματική και διακοσμητική πρόθεση, η φωτεινή παλέτα και ο συγκινησιακός φόρτος των χρωμάτων αποτελούν σημαντικά χαρακτηριστικά της ναΐφ ζωγραφικής της Καλλιγιάννη που ζωγραφίζει από καρδιάς για να καταγράψει την απήχηση που είχε η πραγματικότητα στην ψυχή της.

Αυτή η τέχνη με τον πηγαίο αυθορμητισμό και την κολορίστικη ευαισθησία, έχει κάτι από τη δροσιά της τέχνης των παιδιών και από τη μαγεία της επιστροφής στις ρίζες της καλλιτεχνικής έκφρασης».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα