Τρίτη, 19 Νοεμβρίου, 2024

Πτυχές του έργου του Κ. Καβάφη

Πτυχές της ζωής και του έργου του ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη, αναδείχτηκαν στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στο Πνευματικό Κέντρο από το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων–Ελαιουργείον.

Η εκδήλωση περιλάμβανε την ημερίδα “Μνήμη Καβάφη ΙΙ” και την ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης: “Έλλην Αλεξανδρινός Ποιητής ΙΙ”.

ΚαβάφηςΟ Ιωάννης Αρχοντάκης από το “Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων–Ελαιουργείον”, χαρακτήρισε ως μερικά από τα πιο βασικά σημεία της ζωης του Καβάφη, «την καταναγκαστική εργασία στις υδρεύσεις της Αιγύπτου, την ερωτική του ποίηση η οποία έφερε μια επανάσταση, τα φιλοσοφικά του ποιήματα» αλλά, όπως είπε, «εκείνο που ήταν 100 χρόνια μπροστά, όπως όλο του το έργο, ήταν ότι εκείνη την εποχή μίλησε ανοιχτά για τον έρωτα.

ΚαβάφηςΗ φιλόλογος Ρούλα Βουράκη μίλησε για «την ποιητική ακρώρεια σε τρία ποιήματα του Καβάφη, τα λεγόμενα φιλοσοφοκοινωνικά: “Τα παράθυρα”, “Τα τείχη” και την “Πόλη”». Εξέτασε τον «απόηχο της αρχαίας φιλοσοφίας, από την κλασική μέχρι την ύστερη περίοδο και τον τρόπο που αποτυπώνεται στα τρία αυτά ποιήματα, το αίσθημα της μόνωσης όχι ως απόδραση αλλά ως περισυλλογή του ποιητή, ένας τρόπος δηλαδή να επικοινωνήσει με τον εαυτό του».

ΚαβάφηςΗ φιλόλογος Σίτσα Κοτσιφάκη είπε ότι ο Καβάφης ήταν ο προάγγελος του μοντερνισμού του 20ου αιώνα, «έγραψε πρώτος αυτός μια ποίηση που ήρθε σε πλήρη αντίθεση με την τότε επικρατούσα ποίηση. Και νομίζω ότι είναι ο άνθρωπος που έβαλε ένα φοβερό στίγμα σε αυτό που λέμε προσωπική ποίηση με κοινωνικές βέβαια διαστάσεις. Ηταν βαθιά κοινωνικό ον».

ΚαβάφηςΟ Δρ Κωνσταντίνος Πρώιμος μίλησε με θέμα τη σχέση ζωγραφικής και ποίησης και με αφορμή ένα στίχο του Καβάφη έθεσε το ερώτημα εάν, τελικά, η εικόνα μετράει περισσότερο από τον λόγο.
Ο ίδιος σημείωσε ότι η σχέση ζωγραφικής και ποίησης ήταν πιο στενή στην αρχαιότητα, ενώ από τον 18ο αιώνα και μετά υπάρχει πολύ μεγάλη φειδώ για τον διαχωρισμό των δύο καλλιτεχνικών εκφράσεων.

ΚαβάφηςΗ Δρ Τζίνα Καρβουνάκη μίλησε για την ιταλική καβαφογενή ποίηση και για Ιταλούς ποιητές οι οποίοι έχουν επηρεαστεί από τον Καβάφη.

Αποσπάσματα από το ποιητικό έργο του Κ. Π. Καβάφη απήγγειλαν οι ηθοποιοί: Μαρινέλλα Βλαχάκη, Κωνσταντίνος Κοκολογιαννάκης και Λευτέρης Μποτωνάκης.

Στην έκθεση σύγχρονης τέχνης “Έλλην Αλεξανδρινός Ποιητής ΙΙ” συμμετέχουν οι εικαστικοί καλλιτέχνες: Χρήστος Αλατσάκης, Ειρήνη Βαζούκου, Μαργαρίτα Βασιλάκου, Νίκος Γιαβρόπουλος, Αλέξανδρος Δημητριάδης, Μαρία Κοκκίνη, Γιάννης Μαρκαντωνάκης, Ιωάννης Μονογυιός, Λαμπρινή Μποβιάτσου, Θόδωρος Μπρουσκομάτης, Ρένα Μπραουδάκη, Παγώνα Ξενάκη, Ασπασία Παπαδοπεράκη, Νατάσσα Πουλαντζά, Χρυσούλα Σκεπετζή και Γιάννης Στεφανάκις.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν οι: Κωνσταντίνος Β. Πρώιμος και Ιωάννης Ν. Αρχοντάκης.

Η έκθεση θα παρουσιάζεται μέχρι 31 Μαΐου 2022 και θα είναι ανοικτή από Δευτέρα μέχρι Σάββατο 10 π.μ. – 2 μ.μ. και 6 μ.μ. – 8 μ.μ. με ελεύθερη είσοδο.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα