Οι τουρκικές αξιώσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο αντιβαίνουν στους ∆ιεθνείς κανόνες για το δίκαιο της θαλάσσης, ενώ για την Τουρκία οι παρεµβάσεις άλλων υπονοµεύουν τις θέσεις της για τα όρια της υφαλοκρηπίδας.
Το ιταλικό ερευνητικό πλοίο, που εκτελεί για λογαριασµό γαλλικής εταιρείας έρευνες εγκατάστασης ηλεκτρικού καλωδίου για τη διασύνδεση Κύπρου – Κρήτης, βρίσκει αντίθετη την Άγκυρα, που αξιώνει την αναστολή κάθε εργασίας, καθ’ όσον το ερευνητικό βρίσκεται σε περιοχή, που δεν έχει καθοριστεί η δικαιοδοσία χρήσης της. Πρακτική κι εδώ δηµιουργίας «γκρίζων ζωνών». Πάντως τα ιταλικά πλοία, καιρού επιτρέποντος, θα συνεχίσουν τις εργασίες τους βορειοανατολικά της Κρήτης.
Στη δυσαρέσκεια της χώρας µας εξ αυτής της παραβατικότητας έρχεται να προστεθεί και η έντονη διαµαρτυρία της διπλωµατίας του ΥΠ.ΕΞ. για την πιθανότητα πώλησης στην Άγκυρα απ’ το Παρίσι πυραύλων ‘‘Meteor’’ και από την Άγκυρα.
Το θέµα ήλθε στη δηµοσιότητα κατόπιν δηµοσιευµάτων στον γαλλικό Tύπο. Από το Μέγαρο των Ηλυσίων δεν απαντήθηκε ευθέως, αν πρόκειται να υπογραφεί µια τέτοια σύµβαση µε την Τουρκία, όµως υπάρχει δήλωση ότι «εργαζόµαστε ώστε να οικοδοµήσουµε µια ελληνογαλλική σχέση».
∆ηµοσιογραφικοί σχολιαστές διαπιστώνουν ότι η συµφωνία Γαλλίας – Ελλάδας είναι ελλιπής επιρρίπτοντας ευθύνες στην ελληνική αντιπροσωπεία, διότι κατά τις διαπραγµατεύσεις υπογραφής της αµυντικής Ελληνογαλλικής συµφωνίας, δεν έγινε καµία νύξη απαγόρευσης πώλησης στρατιωτικού υλικού στη γείτονα, κυρίως πυραύλους ‘‘Meteor’’ καθ’ όσον µε ίδιους πυραύλους έχουµε εφοδιαστεί για τα ‘‘Rafal».
Ο ‘‘Meteor’’ έχει τη δυνατότητα να προσβάλλει ιπτάµενο στόχο πάνω από 100 χλµ. κατασκευάζεται από Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία και απαιτείται σύµφωνη γνώµη της κοινοπραξίας για την εξαγωγή του. Λέγεται ότι η έγκριση του Λονδίνου και της Ρώµης για την Άγκυρα είναι δεδοµένη, ενώ το Παρίσι ‘‘σκέπτεται’’ τις επιπτώσεις στις ελληνογαλλικές σχέσεις, που διέπονται από τη συµφωνία του 2021 αµυντικής συνεργασίας.
Η Αθήνα ανησυχεί ότι η υπάρχουσα σχετική ύφεση µεταξύ των δύο χωρών θα αξιοποιηθεί από την Τουρκία και θα επανέλθει µε µεγαλύτερη ένταση, εφόσον µε την επιµονή της και την ικανή διπλωµατία της εξασφαλίσει τους εξοπλισµούς που θέλει για να έχει αεροπορική υπεροχή στο Αιγαίο, που µέχρι τώρα είναι υπέρ της Ελλάδος.
Μετά, λοιπόν, τα γεγονότα στη Συρία, την επανεκλογή Τραµπ, την επικράτηση του Έλον Μασκ, ο ελληνοτουρκικός διάλογος είναι ανοιχτός.
∆ιπλωµατικές πηγές δεν εµφανίζουν αισιοδοξία για την πορεία των σχέσεων Αθήνας – Άγκυρας για το ενδεχόµενο επίτευξης συµφωνίας παραποµπής των διαφορών οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στη ∆ιεθνή ∆ιαιτησία.