Ξεκίνησε το άτυπο πρωινό εργασίας των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διοργανώνει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στις Βρυξέλλες, αναλαμβάνοντας έτσι πρωτοβουλία σε ό,τι αφορά την διεύρυνση των Δυτικών Βαλκανίων, στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Προσκεκλημένοι είναι ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Νίκολα Ντιμιτρόφ, καθώς και ο ασκών χρέη υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας, Γκεντ Τσεκάϊ, ενώ στην πρόσκληση ανταποκρίθηκαν θετικά 20 ακόμη υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, όπως μετέδωσε στην κεντρική σελίδα του το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Η μεγάλη προσέλευση είναι ενδεικτική του ενδιαφέροντος που υπάρχει για την διεύρυνση, αλλά και της αναγνώρισης του ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή, σημείωναν οι ίδιες πηγές. Από τους παρευρισκόμενους τονίστηκε ο θετικός χαρακτήρας της ελληνικής πρωτοβουλίας, καθώς είναι η πρώτη ουσιαστική συζήτηση που πραγματοποιείται από τον Οκτώβριο σχετικά με την διεύρυνση, ανέφεραν.
Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής εκ μέρους της ελληνικής διπλωματίας είναι να δοθεί η ευκαιρία για μια γόνιμη, με άτυπο χαρακτήρα, ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των εταίρων για το πώς θα πρέπει να προχωρήσει η συζήτηση σχετικά με την διεύρυνση, στον απόηχο της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου αλλά και των γαλλικών προτάσεων αναφορικά με τη μεθοδολογία της διεύρυνσης.
Στους συμμετέχοντες συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Δανίας, της Πορτογαλίας, της Κύπρου, της Σουηδίας, της Βουλγαρίας, της Πολωνίας, της Σλοβακίας, της Ρουμανίας, της Κροατίας, της Ιρλανδίας και της Σλοβενίας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκπροσωπείται από τον αρμόδιο Επίτροπο Γειτονίας και Διεύρυνσης, Όλιβερ Βαρέλι, καθώς και από τη Γενική Γραμματέα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, Χέλγκα Σμιτ.
Όπως τόνιζαν οι ίδιες πηγές, η πρωτοβουλία εντάσσεται σε μια σειρά ενεργειών της ελληνικής διπλωματίας να στηρίξει εμπράκτως την διεύρυνση της ΕΕ στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, η ευρωπαϊκή προοπτική των οποίων είναι προς όφελος της περιφερειακής σταθερότητας, καθώς και προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ήδη από το 2003, όταν υιοθετήθηκε η ατζέντα της Θεσσαλονίκης.
Εν τω μεταξύ, ραντεβού με τους Ευρωπαίους ομολόγους του δίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την ερχόμενη Πέμπτη στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλες όπως αναφέρουν αθηναικά μέσα ενημέρωσης, όπου θα θέσει στο «τραπέζι» τις τουρκικές προκλήσεις, όχι μόνο αναφορικά με το μνημόνιο κατανόησης που έχει υπογράψει με την Λιβύη αλλά και για την μετατόπιση της πολιτικής της Άγκυρας με χαρακτηρισμούς όπως αυτούς του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
Το τελευταίο διάστημα δεν υπάρχει ούτε μια μέρα που η γειτονική χώρα δεν εξαπολύει και από μια επίθεση σε βάρος της Ελλάδας και για αυτό το λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε εντολή στο διπλωματικό του γραφείο αλλά και στον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Νίκο Δένδια να κινητοποιηθεί στους διεθνείς οργανισμούς. Την ίδια ώρα, «επιστρατεύεται» και η Ουάσινγκτον ενόψει της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο στις 7 Ιανουαρίου.
«Η ύβρις είναι η επιλογή εκείνου που δεν μπορεί να αποδεχθεί την Ιστορία του»
Χθες ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Γεννηματάς, προέβη σε γραπτή δήλωση απαντώντας στον εκπρόσωπο του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών. Στη δήλωσή του ο κ. Γεννηματάς αναφέρει τα παρακάτω:
«Η ύβρις είναι η επιλογή εκείνου που δεν μπορεί να αποδεχθεί την Ιστορία του. Εκείνου που δεν έχει επιχειρήματα και προτιμά να προκαλεί και να απειλεί. Εκείνου που αρνείται πεισματικά να σεβαστεί του κανόνες που ισχύουν έναντι όλων και που αξιώνει, αυθαιρέτως, ειδική μεταχείριση.
Η διαρκής προσπάθεια της Τουρκίας να διαστρεβλώσει ιστορικά γεγονότα προκαλεί θλίψη και την εκθέτει. Όπως και η χρήση, από πλευράς της, ανοίκειων εκφράσεων. Δεν θα την ακολουθήσουμε.
Καλούμε την Τουρκία να αποστεί από περαιτέρω προκλήσεις και να εργαστεί προς την κατεύθυνση του διαλόγου και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου.
Ας αντιληφθεί ότι η καλή γειτονία, η ασφάλεια και η σταθερότητα, καθώς και η ευημερία της ευρύτερης περιοχής μας, θα ωφελήσουν και την ίδια.»