Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας και οι ειδικοί περί τα πυρηνικά διατείνονται ότι η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία προκαλεί “ρίσκο” τεραστίων διαστάσεων σε περίπτωση που ένας απ’ τους τέσσερις πυρηνικούς αντιδραστήρες, που λειτουργούν στο ουκρανικό έδαφος, υφίστατο κάποια καταστροφή. Η ακτινοβολία, που θα διέρρεε στο περιβάλλον, θα προκαλούσε μακροχρόνιες επιπτώσεις, όχι μόνο στον ανθρώπινο οργανισμό αλλά και στο οικοσύστημα, σε μεγάλη ακτίνα στον περίγυρο του πυρηνικού αντιδραστήρα.
Ρωσικά Πρακτορεία Ειδήσεων μετέδιδαν ότι οι Ουκρανοί βρίσκονταν πολύ κοντά στην κατασκευή “βρόμικων βομβών” πλουτωνίου στις εγκαταστάσεις του κατεστραμμένου και σφραγισμένου Τσέρνομπιλ, που βρίσκεται βορειότερα, κοντά στο Κίεβο. Ο Πούτιν είχε κατηγορήσει την Ουκρανία, πριν την εισβολή, ότι κατασκεύαζε πυρηνικά με την τεχνογνωσία την αποκτηθείσα, όταν ήταν μέλος της Ε.Σ.Σ.Δ. με σκοπό να τα χρησιμοποιήσει εναντίον της Ρωσίας. Η Ουκρανία διέψευσε τις διαδόσεις και διαβεβαίωσε ότι εγκατέλειψε τα πυρηνικά μετά τη διάλυση της Ε.Σ.Σ.Δ. και το ατύχημα του Τσέρνομπιλ το 2000.
Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί και οι επιχειρήσεις στο Νότιο τμήμα, όπου και η Μαριούπολη, είχαν σκοπό να προετοιμάσουν το έδαφος, ώστε εκτός από το να καταστήσουν την Αζοφική θάλασσα κλειστή ρωσική λίμνη, ο στρατός να καταλάβει το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια.
Είναι από απόψεως μεγέθους ο ένατος πυρηνικός αντιδραστήρας στον κόσμο και ο πρώτος στην Ευρώπη, κατασκευάστηκε δε μεταξύ του 1984-1985 επί εποχής Ε.Σ.Σ.Δ. Αποτελείται από έξι αντιδραστήρες, ο καθένας εκ των οποίων παράγει ενέργεια 950 MW καλύπτοντας το 20% των ουκρανικών αναγκών. Οι πιθανότητες έκρηξης και διαφυγής ραδιενέργειας είναι περιορισμένες, καθ’ όσον, όπως λέγεται, σε περίπτωση ατυχήματος υπάρχουν εφεδρικά συστήματα ψύξεως, ασφαλέστερα και πιο εξελιγμένα απ’ αυτά του Τσέρνομπιλ.
Οι εργαζόμενοι στον σταθμό της Ζαπορίζια, όμως, δεν εφησυχάζουν και κάνουν έκκληση στους αρμόδιους της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, ότι παρά τα μέτρα ασφαλείας που έχουν προβλεφθεί, είναι ενδεχόμενο ένα πυρηνικό ατύχημα σε συνθήκες πολέμου, που θα επέφερε καταστροφή στην Ευρώπη. Το Ινστιτούτο Φυσικής του Χάρκοβο ανακοίνωσε ότι το ρωσικό Υπ. Άμυνας διέδωσε ότι ετοιμάζεται ουκρανική προβοκάτσια από εθνικιστές, οι οποίοι έχουν παγιδεύσει με εκρηκτικά πειραματικό αντιδραστήρα ηλεκτρικής ενέργειας, που βρίσκεται κοντά στο Ζμλιβ και θα το εμφανίσουν, ότι προέκυψε από ρωσικό πύραυλο.
Πάντως εκ μέρους των ρωσικών αρχών ανακοινώθηκε ότι απ’ την επέμβαση στην Ουκρανία κανένας εκ των αντιδραστήρων που λειτουργούν δεν έπαθαν ζημιά, τα δε συστήματα ασφαλείας όλων λειτουργούν κανονικά και ότι ένας πύραυλος που έπεσε κοντά στο εργοστάσιο Ζαπορίζια προερχόταν από Ουκρανούς προβοκάτορες κι όχι από Ρώσους.
Ο σχεδιασμός του Πούτιν είναι, εκτός απ’ την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας, την οποία, αν αποτύχουν οι διπλωματικές διαπραγματεύσεις, θα επιβάλει διά των όπλων, και η επέκταση του πυρηνικού του προγράμματος. Οι ειδικοί σε θέματα πυρηνικής ασφαλείας μιλούν περί ορατής απειλής της Ευρώπης.