Τα φιλόδοξα σχέδια της Τουρκίας είναι να καταστεί πυρηνική δύναµη, απεξαρτώµενη απ’ το φυσικό αέριο που προµηθεύεται απ’ τη Ρωσία κατά 40%.
Επιπροσθέτως θέλει να γίνει προµηθευτής σε πρώτο στάδιο ηλεκτρικής ενέργειας στα γειτονικά κράτη. Ξεκίνησε µε το “Ακούγιον” µη αρκούµενη σ’ αυτόν µόνο τον σταθµό. Συνοµιλεί µε Ρωσία και Νότια Κορέα για δεύτερο σταθµό στη Σινώπη, ιδιαίτερα σεισµογενή περιοχή, δροµολογεί δε και διαπραγµατεύεται για τρίτη µονάδα στην Ανατολική Θράκη µε τους Κινέζους. Πληροφορίες διέρρευσαν απ’ το Μαξίµου ότι ο πρωθυπουργός αρνήθηκε πρόταση του Ερντογάν για αγορά ενέργειας από πυρηνικό εργοστάσιο που σχεδιάζεται η κατασκευή του στην ανατολική Θράκη.
Η επιµονή της Τουρκίας για απόκτηση πυρηνικής ενέργειας έχει στόχο ν’ απεξαρτηθεί από ορυκτά καύσιµα, που ως τώρα τα κάνει εισαγωγή, υποστηρίζοντας ότι οι πυρηνικοί σταθµοί συµβάλλουν στη µείωση της ατµοσφαιρικής ρύπανσης. Κυρίως, όµως, τάσσεται ενδόµυχα στην απόκτηση ατοµικής βόµβας.
Το “Ακούγιον” βρίσκεται στην επαρχία της Μερσίνας, στις ακτές της Αν. Μεσογείου απέναντι από την Κύπρο και σε απόσταση 465 χλµ από τη Ρόδο. Ο σταθµός αυτός, η κατασκευή του οποίου ξεκίνησε από τη ρωσική κρατική εταιρεία πυρηνικών κατασκευών ηλεκτροπαραγωγής Rosatom το 2008, αποτελείται από 4 µονάδες συνολικής παραγωγής 35 δισ. κιλοβατόρες, πήρε άδεια απ’ την Τουρκία ν’ αρχίσει µία από τις µονάδες παραγωγής ενέργειας το 2025.
∆εν είναι µόνο ο κίνδυνος ενός πυρηνικού ατυχήµατος που προέρχεται εξ Ανατολών απ’ την Τουρκία. Έχουµε και τον “Κοζλοντούι” στη Βουλγαρία κοντά στο ∆ούναβη, 200 χλµ. από τη Σόφια, στα σύνορα µε τη Ρουµανία. Είναι ο µεγαλύτερος πυρηνικός σταθµός στην περιοχή µας σε απόσταση 260 χλµ. απ’ τα σύνορα µας στον Έβρο. Λειτουργούν δύο αντιδραστήρες των 1000 µεγαβάτ ο καθένας, που αντικατέστησαν δύο άλλους µικρότερης ισχύος, κατ’ απαίτηση της ΕΕ, που έκλεισαν.
Παράγουν το 1/3 της ηλεκτρικής κατανάλωσης της χώρας, και µάλιστα του ενός διεκόπη η λειτουργία τον Ιούνιο του 2022 λόγω βλάβης στη γεννήτρια, χωρίς να διαρρεύσει, όπως ανακοινώθηκε, ραδιενέργεια στο περιβάλλον. ∆ιεξάγονται µεταξύ Ελλάδος και Βουλγαρίας διαπραγµατεύσεις για την κατασκευή νέας µονάδας στο Κοζλοντούι, µε έµµεση χρηµατοδότηση και εγγύηση απορρόφησης της ενέργειας από το 2030 έως το 2050.
Τέλος, στη Γερµανία ο Όλαφ Σολτς κλείνει τους πυρηνικούς σταθµούς τον έναν µετά τον άλλον, ενώ η Τουρκία κατασκευάζει νέους. Μετά από έναν µεγάλο σεισµό θα µπορούσε κάτι να πάει στραβά, θέτοντας τα συστήµατα ασφαλείας εκτός λειτουργίας, όπως έγινε στη Φουκοσίµα. Τι να κάνουµε όµως; Τουρκία είναι αυτή. Αλίµονο στους γείτονες.
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο για την και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.