Από τις πρώτες ημέρες, που μπήκε στον Λ. Οίκο ο Τζο Μπάϊντεν, με επίκεντρο το Ουκρανικό, άρχισε να τεντώνει το σχοινί στις σχέσεις του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Μπάιντεν ως αντιπρόεδρος του Ομπάμα δεν είναι άμοιρος της κατάστασης, που βιώνει σήμερα η Ουκρανία. Θεωρείται ότι υπουδαύλιζε τον ψυχρό πόλεμο και ότι πρωταγωνίστησε στο ουκρανικό δράμα. Ήταν αυτός, που υπέγραψε διάταγμα, να μην αγοράζουν οι αμερικανικές τράπεζες ρωσικά ομόλογα, επιβάλλοντας κυρώσεις σε ρωσικές εταιρείες με τη δικαιολογία, ότι αποτελούσαν κέντρα ρωσικής κατασκοπείας.
Ο νέος Αμερικανός πρόεδρος κατόπιν δικής του πρωτοβουλίας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πούτιν, τον οποίον είχε χαρακτηρίσει “δολοφόνο χωρίς ψυχή” και του ζήτησε, να συναντηθούν για ένα διάλογο σε ουδέτερο έδαφος προς εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών. Δηλαδή για τον έλεγχο των πυρηνικών εξοπλισμών, την κλιματική αλλαγή, το θέμα της αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν και τη μην περαιτέρω κλιμάκωση της ρωσοουκρανικής διένεξης.
Ωστόσο ο Τζο Μπάιντεν εξέφρασε στον Πούτιν την ανησυχία του για την αιφνίδια συσσώρευση στρατευμάτων στην Κριμαία και στα ουκρανικά σύνορα. Του γνωστοποίησε, ότι οι ΗΠΑ θα στηρίξουν την “εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας” και παράλληλα με την Ε.Ε., τη Βρετανία, τον Καναδά και την Αυστραλία. Θα επιβληθούν κυρώσεις σε πρόσωπα και εταιρείες «που συνδέονται με την κατοχή στην Κριμαία».
Προβλέπονται στο διάταγμα του Μπάϊντεν και κυρώσεις κατά της Ρωσίας «αν συνεχίσει, ή ευνοήσει κλιμάκωση της διεθνούς αποσταθεροποίησης».
Η αντεπίθεση εκ μέρους του Υπ. Εξωτερικών ήταν ότι, «οι ΗΠΑ και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ μετατρέπουν την Ουκρανία σε πυριτιδαποθήκη». Προειδοποίησε τις ΗΠΑ, που στέλνουν πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα, να μένουν μακριά από την Κριμαία και τις Ρωσικές ακτές. Λίγοι αναλυτές θεωρούν πιθανή την στρατιωτική επέμβαση εκ μέρους της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αν ποτέ γίνει θα το κάνει αιφνιδιαστικά. Η επόμενη κίνηση εκ μέρους του Κρεμλίνου είναι να ετοιμασθεί διπλωματική απάντηση προς την Αμερική. Το μπαράζ κυρώσεων και οι Νατοϊκές μετακινήσεις στην Ανατολική Ευρώπη, αφ’ ενός και τα πολεμικά γυμνάσια, αφ’ ετέρου, από τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα, είναι “προειδοποιητικές βολές” εν όψει της συνάντησης κορυφής, αν γίνει, για την “κλιμάκωση της έντασης”. Το Κρεμλίνο, εν τω μεταξύ κάλεσε τον Αμερικανό πρέσβη να του κάνει “σκληρή σύσταση” αλλά να στοιχειοθετηθεί και ένας τρόπος για μια “ήπια απέλαση”.
Η Ουκρανία μια από τις πρώην χώρες της ΕΣΣΔ, αποτελεί “γκρίζα ζώνη” μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας. Για τις ΗΠΑ είναι απαράθεκτη η προσπάθεια της Ρωσίας ν’ αναβιώσει την ΕΣΣΔ, έστω και υπό νέα χαλαρή συνομοσπονδία για δε τη Ρωσία είναι πρόκληση η επιδίωξη της Δύσης ένταξης των πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών στο ΝΑΤΟ.
Προς το παρόν υπάρχει μια σχετική ισορροπία, αλλά αυτή είναι πολύ εύθραστη και τούτο θα προκληθεί ή θα αποσοβηθεί ανάλογα με τα αποτελέσματα της συνάντησης των δύο ανδρών.