» Τον πήρε η Πυροσβεστική από μπαλκόνι στο Ηράκλειο και τον άφησε στη φύση!
Σε αναζήτηση ενός… πύθωνα ήταν χθες το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.
Ο πύθωνας, που είναι ξενικό είδος φιδιού, εμφανίστηκε ξαφνικά σε μπαλκόνι στο Ηράκλειο καθώς, πιθανολογείται, ότι το… έσκασε από τον κάτοχό του.
Αμεσα, σύμφωνα με πληροφορίες, ενημερώθηκε η Πυροσβεστική η οποία πήρε τον πύθωνα και τον άφησε στη φύση.
Ωστόσο, επειδή ο πύθωνας δεν ανήκει στην πανίδα της Κρήτης και η… έξοδός του στην κρητική φύση, μπορεί να έχει συνέπειες, προχώρησε σε αναζήτηση του… πύθωνα για να τον απομακρύνει, αλλά το φίδι ήταν άφαντο.
Οπως μας λέει ο ορνιθολόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, Μιχάλης Δρετάκης, «απ’ ότι πληροφορήθηκα, η Πυροσβεστική ενημερώθηκε για φίδι σε μπαλκόνι στο Ηράκλειο. Πήγαν και το πήραν από εκεί γιατί προφανώς φοβήθηκαν οι κάτοικοι».
Ο κ. Δρετάκης προσθέτει ότι το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, δεν είχε ενημερωθεί για το φίδι αλλά από φωτογραφίες «διαπιστώσαμε ότι ήταν πύθωνας» και εξηγεί:
«Ο πύθωνας δεν ανήκει στην πανίδα της Κρήτης και της Ελλάδας. Δεν είναι είδος επικίνδυνο για τον άνθρωπο. Δεν έχει δηλητήριο, ούτε επιτίθεται. Είναι ξενικό. Για αυτό δεν μπορούμε να το αφήνουμε στη φύση γιατί δεν ξέρουμε τι συνέπειες μπορεί να έχει για το ίδιο τον πύθωνα αλλά και την πανιδα».
Ο ίδιος εκτίμησε ότι «οι πυροσβέστες δεν κατάλαβαν περί τίνος πρόκειται και θεώρησαν καλο να το αφήσουν μακριά από σπίτια. Το ψάξαμε, δεν το βρήκαμε. Θα το ξαναψάξουμε. Δεν μπορεί να ζήσει στη φύση της Κρήτης».
Σύμφωνα με τον κ. Δρετάκη, το πιο πιθανό είναι ο πύθωνας να ξέφυγε από κάποιον που το κατείχε». «Εχουμε στην Κρήτη πύθωνες σε σπίτια», σημειώνει καθώς κάποιοι τους αγοράζουν ως κατοικίδια.
Ακόμα ο κ. Δρετάκης αναφέρει ότι είναι αναγκαίο να ενημερώνεται το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας για περιπτώσεις που αφορούν την πανίδα, καθώς οι έρευνητές του μπορούν να δώσουν λύσεις.