Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

“Άφαντο” το κρητικό μέλι από τα ξενοδοχεία

Εκτός των ξενοδοχείων παραμένει το τοπικό μέλι, ένα θέμα που απασχολεί έντονα τους μελισσοκόμους. Είναι χαρακτηριστικό πως οι ποσότητες που διακινούνται στην τουριστική ζώνη του νομού είναι ελάχιστες και όπως αναφέρουν οι παραγωγοί μόνο τα Αirbnb καταλύματα χρησιμοποιούν τοπικό μέλι!
«Δυστυχώς τα ξενοδοχεία και γενικά ο τουριστικός τομέας δεν αγοράζει τοπικό μέλι, εκτός ελαχίστων φωτεινών εξαιρέσεων», μας λέει ο αντιπρόεδρος του συλλόγου μελισσοκόμων Ν. Χανίων κ. Μιχάλης Μπεμπλιδάκης.
Πρόσφατα ο ίδιος είχε συμμετάσχει στο Παγκρήτιο Φόρουμ του Επιμελητηρίου Ηρακλείου.
«Εκεί μίλησα με 50-60 ανθρώπους του τουρισμού και δεν έκανα καμία συμφωνία γιατί όλοι ψάχνουν για πολύ φτηνό μέλι για τον μπουφέ τους και πολλές φορές – ορισμένοι ξεκάθαρα – που έχουν “Κρητικό πρωινό” τους ενδιαφέρει μόνο να κόψουν ένα τιμολόγιο από τοπικό παραγωγό ώστε να το δείχνουν ότι χρησιμοποιούν Κρητικό μέλι» σημειώνει.

Ένα άλλο θέμα είναι σύμφωνα πάντα με τον κ. Μπεμπλιδάκη πως «ο μέσος παραγωγός που τυποποιεί την παραγωγή του δεν έχει δίκτυο διακίνησης. Στην ακτίνα της περιοχής του μπορεί ίσως να καταφέρει να δώσει μέλι σε 2-3 ξενοδοχεία όμως δεν μπορεί να δώσει παραπέρα γιατί για να το κάνεις αυτό πρέπει να συνεργαστείς με ένα δίκτυο διανομής ,έναν χονδρέμπορα κάτι που σημαίνει ότι δεν θα μπεις ποτέ σε ξενοδοχείο. Ο χονδρέμπορας θα βάλει ένα 30% στην τιμή για το δικό του κέρδος, θα βάλει και το ξενοδοχείο, το προϊόν θα αυξηθεί η τιμή του και θα πρέπει να το δώσεις τσάμπα!».

Για το ίδιο θέμα ο γραμματέας του συλλόγου κ. Γιάννης Αποστολάκης τονίζει πως «μόνο τα ArBnb καταλύματα χρησιμοποιούν τοπικό μέλι, στο καλοσώρισμα, στο πρωινό τους».
Ένα άλλο ζήτημα που απασχολεί τους μελισσοκόμους είναι η ανάγκη ελέγχων στην αγορά για παράνομες ελληνοποιήσεις και για την προστασία του τοπικού προϊόντος.
«Γίνεται μια προσπάθεια αλλά δεν ξέρω κατά πόσο έχει αποδόση.
Όντως η κυβέρνηση έχει προσπαθήσει να βγάλει την άκρη να βρει την διαδρομή του μελιού, έχει αυστηροποιήσει τις κυρώσεις σε βάρος αυτών που παρανομούν αλλά οι έλεγχοι είναι ένα μεγάλο θέμα καθώς δεν γίνονται. Υπάρχει τρόπος μέσω του ελληνικού σήματος να ιχνηλατήσουν το ελληνικό μέλι» σημειώνει ο κ. Μπεμπλιδάκης.

Τις επόμενες ημέρες με αφορμή την παγκόσμια ημέρα μέλισσας ο σύλλογος θα κάνει μια προσπάθεια προώθησης του προϊόντος. «Θα πάμε σε σχολεία, στον χώρο εκδηλώσεων της Ρόζα Νέρα θα βγούμε σε ραδιόφωνο σε παιδική εκπομπή, θα μιλήσουμε για την αξία του μελιού για τη σημασία της μέλισσας. Δυστυχώς οι μικρές ηλικίες δεν γνωρίζουν, τα παιδιά πρέπει να μάθουν για το πόσο σημαντική είναι η κατανάλωση μελιού αλλά και την προστασία της μέλισσας» δηλώνει ο κ. Αποστολάκης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα