Καμία απολύτως αντίδραση δεν έχει υπάρξει από την Περιφέρεια Κρήτης στην απόφαση της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας και του προέδρου της Α. Τζιτζικώστα που από τον περασμένο Ιούλιο έχει ζητήσει τη λειτουργία ενός ΦΟΔΣΑ ανά Περιφέρεια(!), δημιουργώντας ανησυχία για το μέλλον της ΔΕΔΙΣΑ.
Η σχετική πρόταση νόμου προς το Υπουργείο Ανάπτυξης, προβλέπει μεταξύ άλλων ότι σε κάθε Περιφέρεια θα πρέπει να λειτουργεί ένας ΦΟΔΣΑ, ως ΑΕ, στην οποία οι δήμοι θα έχουν το 60% των μετοχών και οι περιφέρειες το 40%, ενώ πρόεδρος του Δ.Σ. θα είναι ο εκάστοτε περιφερειάρχης.
Όλα αυτά εξελίσσονται, ενώ στην Κρήτη από τους Δήμους έχει προχωρήσει σχεδιασμός για τρεις ΦΟΔΣΑ, ανάμεσα τους και η ΔΕΔΙΣΑ που είναι και ο καλύτερα οργανωμένος και στελεχωμένος Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων στο νησί.
Μάλιστα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες έχει δοθεί προθεσμία μέχρι την 21η Σεπτεμβρίου σε κάθε Περιφέρεια να κάνει τις προτάσεις της ή να εκφράσει τις αντιρρήσεις της. Πάντως το σχέδιο των Περιφερειαρχών όπως εκφράζεται από την ΕΠΕ δεν βρίσκει καθόλου σύμφωνους του δημάρχους και όπως εκτίμησε μιλώντας στα “Χ.ν.” ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΔΙΣΑ Γιάννης Κουτράκης, δεν πρόκειται να γίνει πράξη.
ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ Φ.Π.Α.
Την ίδια ώρα, κρίσιμο για τα οικονομικά της ΔΕΔΙΣΑ είναι το διοικητικό εφετείο Χανίων της 24ης Σεπτεμβρίου στο οποίο θα εκδικαστεί η αντιπαράθεση ανάμεσα στη διαδημοτική επιχείριση και στη ΔΟΥ Χανίων για την επιβολή ή όχι ΦΠΑ στην αποκομιδή και στη διαχείριση των απορριμμάτων.
«Στις 24 Σεπτεμβρίου γίνεται η εκδίκαση της υπόθεσης στο διοικητικό εφετείο. Πιστεύουμε ότι θα δικαιωθούμε και θα σταματήσει η επιβολή ΦΠΑ για τη ΔΕΔΙΣΑ» ανέφεραν στα “Χ.Ν.” ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΔΙΣΑ κ.κ. Μ. Τσουπάκης και Γ. Κουτράκης αντίστοιχα.
Αν πάντως δεν δικαιωθεί η ΔΕΔΙΣΑ τότε θα προκληθεί οικονομικό πρόβλημα καθώς θα είναι υποχρεωμένη η επιχείριση να δώσει σημαντικά ποσά στο κράτος και πιθανόν να χρειαστεί να αναπροσαρμόσει την τιμολογιακή της πολιτική.