Θεωρείται ότι “έκρυψε” κρούσματα κορωνοϊού η ελεύθερη πώληση των γρήγορων τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού (rapid tests) από τα φαρμακεία που έχει απαγορευτεί εδώ και μερικές ημέρες μετά το αλαλούμ που δημιουργήθηκε.
Οι φαρμακοποιοί από τη μεριά τους, ζητούν την επαναφορά των συγκεκριμένων τεστ στα ράφια των φαρμακείων, προτείνοντας όμως η διάθεσή τους να γίνεται συντεταγμένα, μέσω της πλατφόρμας ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού -κι όχι ανεξέλεγκτα όπως γινόταν μέχρι την περασμένη εβδομάδα- και αφού πρώτα αξιολογηθούν από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ). «Αυτό που ζητάμε είναι να εκδοθεί μία λίστα με τα τεστ που είναι εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ και να προβλεφθεί μία διαδικασία διάθεσής τους που να διασφαλίζει την σαφή καταγραφή και σωστή διαχείριση των αποτελεσμάτων» εξηγεί στα «Χ.ν.» ο πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Χανίων, Μανώλης Κατσαράκης. Υπενθυμίζεται ότι η διάθεση των τεστ σε ιδιώτες από τα φαρμακεία, απαγορεύτηκε με τον νόμο 4737 (ΦEK A’ 204/22.10.2020) μετά από το «αλαλούμ» που δημιουργήθηκε και στα Χανιά, με πολίτες και επιχειρήσεις να προχωρούν μαζικά σε προμήθειες και να υποβάλλονται μόνοι τους σε τεστ χωρίς καμία επίσημη καταγραφή της διαδικασίας ή του αποτελέσματος. Μάλιστα, πιστεύεται ότι ένας μεγάλος αριθμός κρούσματων «χάθηκε» καθώς δεν αποτυπώθηκε στα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ ενώ άτομα που βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό, προχωρούσαν σε ιδιωτική διαχείριση των περιστατικών ανάλογα με την κατάσταση της υγείας τους και την ευσυνειδησία τους. Τα τεστ αυτά κυκλοφορούσαν στο εμπόριο ήδη από το πρώτο κύμα της πανδημίας την περασμένη άνοιξη, χωρίς όμως να χαίρουν εμπιστοσύνης από τον ιατρικό-φαρμακευτικό κόσμο.
Ωστόσο, η δημοφιλία τους “εκτινάχθηκε” όταν ξεκίνησε να τα χρησιμοποιεί ο ΕΟΔΥ. Πρόκειται για τεστ με κόστος που κυμαινόταν από 20 έως 30 ευρώ ενώ κυκλοφορούσαν κυρίως σε πολυσυσκευασίες των 25, με πλακέτες για κάθε δείγμα και ένα κοινό αντιδραστήριο ενώ το αποτέλεσμα βγαίνει σε λιγότερο από μία ώρα. Υπάρχουν τεστ αντιγόνου για την ανίχνευση ενεργών κρουσμάτων και τεστ αντισωμάτων για να δει αν κάποιος έχει νοσήσει. Ωστόσο, λόγω της μειωμένης αξιοπιστίας τους σε σχέση με τα μοριακά τεστ, έχουν θεωρηθεί ως χρήσιμο εργαλείο για μαζικά και γρήγορα αποτελέσματα σε μεγάλη κλίμακα για στατιστικούς λόγους, δηλαδή για να προσδιοριστεί η διασπορά της νόσου σε μια κοινότητα. «Αρχικά ο ΕΟΔΥ είχε πει πως δεν είναι αξιόπιστα και να μην διατίθενται. Στη συνέχεια, μέσα στο καλοκαίρι αντιπρόσωποι εταιρειών άρχισαν να τα προωθούν στα φαρμακεία.
Το θέμα όμως επανήλθε όταν ο ΕΟΔΥ άρχισε επίσημα να τα χρησιμοποιεί, αυτό ήταν η καλύτερη διαφήμιση για αυτά τα προϊόντα» εξηγεί ο κ. Κατσαράκης, επισημαίνοντας πως αυτό που ζητά η φαρμακευτική κοινότητα είναι τα τεστ να ελεγχθούν επίσημα για την αξιοπιστία τους και αφού εκδοθεί η σχετική λίστα από τον ΕΟΦ, να μπορούν να διατίθενται μέσω της ειδικής πλατφόρμας.
<blockquote>
<h5 style=”text-align: center;”> Π. Περάκης και Γ. Ουντράκης, ετοιμάζονται για τη νέα καραντίνα και σχολιάζουν την τοπική – και όχι μόνον – επικαιρότητα.
<iframe src=”https://anchor.fm/haniotikanea/embed/episodes/E–24-em28n1″ width=”400px” height=”102px” frameborder=”0″ scrolling=”no”></iframe></h5>
</blockquote>